Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Dirkon: Η vintage "φτιάξτη μόνος σου" pinhole camera από χαρτί


Όταν πριν μερικές εβδομάδες σας παρουσίασα τις long exposure φωτογραφίες του Michael Wesely με μια pinhole κάμερα, αποφάσισα να ψάξω περισσότερο το θέμα και να δω αν και εγώ μπορώ να τα καταφέρω. Στην έρευνα μου βρήκα διάφορα άρθρα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Αυτό που με συνεπήρε περισσότερο με την pinhole κάμερα είναι πως μπορεί ο καθένας να την φτιάξει μόνος του με απλά υλικά, όπως ένα σπιρτόκουτο για παράδειγμα! Ένα λοιπόν από τα θέματα που βρήκα σας παρουσιάζω παρακάτω και σύντομα θα σας παρουσιάσω και άλλα.
 
 


Η Dirkon pinhole 35mm camera είναι φτιαγμένη εξολοκλήρου από χαρτί από τους σχεδιαστές Martin Pilný, Mirek Kolář και Richard Vyškovský. Οι τρεις τους είχαν δημοσιεύσει το σχέδιο σε ένα τεύχος του 1979 στο Τσεχοσλοβάκικο περιοδικό ABC mladých techniků a přírodovědců (Η αλφαβήτα των νέων τεχνικών και φυσικών επιστημόνων). Η Dirkon έγινε πολύ διάσημη στην Τσεχοσλοβακία.

Η ThinkBlotMedia πρόσφατα επανέκδοσαν το σχέδιο σε ένα βίντεο με τον αρχιτέκτονα Way Wong να συνθέτει την κάμερα.


Paper, Scissors, Shoot from ThinkBlot Media on Vimeo.

Οι δημιουργοί του βίντεο σημειώνουν στο τέλος πως οι εικόνες είναι τραβηγμένες με κάποιον άλλο τύπο pinhole κάμερας, αλλά δείτε εδώ κάποιες που είναι με την Dirkon.



Το όνομα Dirkon είναι συνδυασμός της τσέχικης λέξεις "dírka", που σημαίνει pinhole, και της μάρκας Nikon.

Μπορείτε και εσείς να την φτιάξετε μόνοι σας με το template που θα βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου