Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Ποια είναι η μοναδική σημαία που δεν υποκλίνεται στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων;


Λίγο-πολύ όλοι μας ξέρουμε πως στην τελετή έναρξης η πρώτη σημαία που μπαίνει στο στάδιο είναι η ελληνική, τιμής ένεκεν, ενώ η διοργανώτρια χώρα εισέρχεται τελευταία.


 
Όλες λοιπόν οι σημαίες εισερχόμενες στο στάδιο και περνώντας μπροστά από τον ανώτατο πολιτικό άρχοντα της χώρας που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες υποκλίνονται ως ένδειξη σεβασμού, δηλαδή στιγμιαία ο αθλητής την γείρει λίγο. Όλες εκτός από την σημαία των ΗΠΑ, την αστερόεσσα.
 
Η αντίδραση αυτή των ΗΠΑ ξεκίνησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908, που και τότε διοργάνωνε το Λονδίνο. Η ιστορία λέει ότι ο σημαιοφόρος των ΗΠΑ Ralph Rose διατήρησε τη σημαία όρθια ως πράξη εθνικισμού, διακηρύσσοντας, "Αυτή η σημαία δεν υποκλίνεται σε κανένα γήινο βασιλιά." Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Mark Dyreson, η ιστορία δεν είναι αληθινή. Σε ένα άρθρο για τους Los Angeles Times, ο Dyreson, ο οποίος μελετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, λέει ότι το θέμα είναι πιο πολύπλοκο.

Ο Dyreson εικάζει ότι ο ιρλανδικής καταγωγής Αμερικανός αθλητής το έκανε -ή καλύτερα, δεν το έκανε- για να περιφρονήσει τους Βρετανούς. Τότε, οι Ιρλανδοί αθλητές ήταν ενοχλημένοι που συμμετείχαν υπό την Union Jack, την σημαία της Βρετανίας. Επίσης, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι μουρμούρησε "σε κανένα επίγειο βασιλιά".

Το 1912, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης, ο Βασιλιάς Γουστάβος Ε' τιμήθηκε και από την αμερικάνικη σημαία, αλλά το 1936, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, το σκηνικό επαναλήφθηκε, με τη μη υπόκλιση της σημαίας στον Χίτλερ. Η απόφαση είχε ανακοινωθεί από πριν, και το ίδιο έκαναν η Βουλγαρία, η Ισλανδία και η Ινδία.

Οπότε οι Αμερικάνοι, που δεν θεωρούν αυτήν την κίνηση ύβρη, εθνικισμό ή υπερηφάνεια, το διατηρούν ακόμα και σήμερα ως αντίδραση στον... Χίτλερ!

Το θέμα αντλήθηκε από αμερικάνικη ιστοσελίδα. Υπάρχει και σχετική αναφορά στο αφιέρωμα του sansimera.gr, "Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου