Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Η Μυστική Πόλη

Στο φόντο, μια από τις πρώτες εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου και μπροστά ένα από τα παλιά σπίτια του Oak Ridge το 1942.

Το 1942, η κυβέρνηση των ΗΠΑ άρχισε -εντελώς αθόρυβα- να κλείνει πάνω από 226.620 στρέμματα στο Ανατολικό Τενεσί για το "Σχέδιο Μανχάταν" -το μυστικό πρόγραμμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για την ανάπτυξη της ατομικής βόμβας. Η κυβέρνηση χρειαζόταν γη για τη δημιουργία εγκαταστάσεων που θα χρησιμοποιούνταν για την τελειοποίηση και ανάπτυξη των πυρηνικών υλικών για τα νέα όπλα, χωρίς να τραβήξει την προσοχή των κατασκόπων του εχθρού.Το αποτέλεσμα ήταν μια μυστική πόλη, που ονομάστηκε Oak Ridge και που στέγασε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους μαζί με τις οικογένειές τους. Ολόκληρη η πόλη και οι εγκαταστάσεις της ήταν περιφραγμένες, με ένοπλους φρουρούς σε όλες τις εισόδους. Οι εργαζόμενοι είχαν ορκιστεί μυστικότητα και ενημερώνονταν μόνο για τα ιδιαίτερα καθήκοντα που απαιτούνταν για την εργασία τους. Οι περισσότεροι δεν γνώριζαν την ακριβή φύση του τελικού προϊόντος τους μέχρι που έπεσαν οι πυρηνικές βόμβες στην Ιαπωνία το 1945.

Ο φωτογράφος Ed Westcott -ο μοναδικός εξουσιοδοτημένος φωτογράφος στην πόλη- τράβηξε πολλές φωτογραφίες κατά τη διάρκεια του πολέμου αλλά και μετέπειτα, αποθανατίζοντας την κατασκευή, τα επιστημονικά πειράματα, τα στρατιωτικά γυμνάσια και την καθημερινή ζωή στην πόλη.

Στρατονόμοι κάνουν έλεγχο στην Elza Gate στο Oak Ridge το 1945

Μια πινακίδα στο Oak Ridge στις 31 Δεκεμβρίου 1943. "Ότι βλέπεις εδώ, ότι κάνεις εδώ, ότι ακούς εδώ, όταν φεύγεις από εδώ, το αφήνεις εδώ", κάτι σαν το "Βλέπε, άκου, σώπα", δηλαδή που είχα δει κάποτε στον τοίχο που έβλεπε κανείς μπαίνοντας στο κτήριο Block 15 στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου.

Ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ (Julius Robert Oppenheimer) στο Oak Ridge, στις 14 Φεβρουαρίου 1946. Ο Οπενχάιμερ ονομάστηκε ο πατέρας της ατομικής βόμβας

Μια ακόμα πινακίδα στο Oak Ridge, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στις 21 Ιανουαρίου 1944. "Ποιανού ο γιος θα πεθάνει το τελευταίο λεπτό του πολέμου; Τα λεπτά μετρούν."

Αεροφωτογραφία του 1945 στην οποία φαίνεται το 44 στρεμμάτων K-25 στο Oak Ridge, όπου παρήχθη το ουράνιο για την πρώτη ατομική βόμβα

Δυο από τα 40.000 ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν για τα πειράματα στο Oak Ridge. Το ποντίκι στα δεξιά περιγράφεται από την Atomic Energy Commission (Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας) ως «κληρονομικά μεταλλαγμένο», δηλαδή απόγονος ποντικών που είχαν εκτεθεί περιοδικά σε ακτίνες Χ. Αριστερά, ένα κανονικό ποντίκι.

πηγή: theatlantic.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου