Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Ο χειρότερος όλων!


Ο Ερικ Μουσαμπανί που κολύμπησε μονος του και αποκλείστηκε στη δική του πισίνα...

«Το σημαντικότερο στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι η νίκη, αλλά η συμμετοχή». Στη σύγχρονη εποχή του θεσμού την φράση αυτή που έγινε και το μότο του, την αναφώνησε το 1896 ο Βαρώνος Πιερ Ντε Κουμπερτάν. Ε, λοιπόν, δεν υπάρχει κανείς που να ενσαρκώνει καλύτερα αυτή τη φράση από τον Ερικ Μουσαμπανί, τον κολυμβητή που έκανε τον χειρότερο χρόνο στην ιστορία των αγώνων.Στα 21 χρόνια του απλά κολυμπούσε κοντά στις ακτές της Ισημερινής Γουινέας (βαθύτερα δεν πήγαινε εξαιτίας των καρχαριών). Ηταν ο πρωταθλητής στο άτυπο πρωτάθλημα της πατρίδας του. Εναν χρόνο πριν τους Αγώνες του Σίδνεϊ, του ανακοινώθηκε πως θα λάμβανε τη wild card που είχε δοθεί στην χώρα του για να εκπροσωπηθεί στην Ασυτραλία. Ο Ερικ δεν είχε κολυμπήσει ποτέ του σε πισίνα.

Σε συνεργασία με την κυβέρνηση του επετράπη να προπονείται στην πισίνα του πιο κυριλέ ξενοδοχείου της χώρας. Αυτή βέβαια ήταν 12μέτρων και ο Ερικ δεν είχε καν προπονητή. Επειτα από 12 μήνες βρέθηκε στο Σίδνεϊ, έχοντας στην τσέπη του μόλις 50 δολάρια για να περάσει. Ο Μουσαμπανί έδωσε το παρών στον πρώτο προκριματικό των 100μ. Ελεύθερο. Μαζί του θα κοντράρονταν ο Νιγηριανός Καρίμ Μπέαρ και ο Φαρκόντ Οπίροβ από το Τατζικιστάν.

Εδώ προπονούνταν ο Ερικ για το Σίδνεϊ

Οι τρεις τους στήθηκαν στον βατήρα. Στις εξέδρες υπήρχαν 17.000 θεατές. Ο Μουσαμπανί τα είχα χαμένα. Αφού έκανε πόση ώρα για να βάλει τα γυαλιά του, έσκυψε και περίμενε το ν ήχο του πιστολιού. Οι άλλοι δύο όμως βιάστηκαν και έπεσαν νωρίτερα, με τον Ερικ να κοιτάζει απορρημένος, μην μπορώντας να καταλάβει τι είχε συμβεί.


Τελικά θα κολμπούσε μόνο του με αντίπαλο το χρονόμετρο. Ε, αυτό το τελευταίο το... ισοπέδωσε. Με το που βούτηξε και ο κόσμος είδε το στιλ του, ξέσπασε σε γέλια. Στην πορεία όμως άπαντες σηκώθηκαν και φώναζαν ρυθμικά το όνομα του. Βλέπετε στα δεύτερα 50 μέτρα της επιστροφής, φαινόταν πως δεν θα τερμάτιζε καν. Στο φινάλε ακούμπησε τον τερματισμό με τον απίστευτο χρόνο του 1 λεπτό και 52,72 δεύτερα. Για να κατάλάβετε τι σήμαινε αυτό, στον τελικό λίγες μέρες αργότερα, ο Ολλανδός Πιέτερ Φαν ντεν Χούγκενμπαντ θα έκανε παγκόσμιο ρεκόρ με 48,30 δεύτερα!!!!

Ο Ερικ με το καινούργιο μαγιό της Speedo μετά το Σίδνεϊ

Ο Ερικ Μουσαμπανί είχε κάνει τον χειρότερο χρόνο που έχει καταγραφεί ποτέ στο άθλημα. Το απίστευτο όμως ήταν αυτό που ακολούθησε και τον έκανε διάσημο και πλούσιο (για τα δεδομένα της χώρα του). Η πιο διάσημη εταιρεία μαγιό του προσέφερε διαφημιστικό συμβόλαιο και ανέλαβε την προπόνηση του, ενώ είχε και περισσότερες από 100 αιτήσεις τηλεοπτικών καναλιών για συνέντευξη. Τέσσερα χρόνια αργότερα ο Ερικ ήταν έτοιμος για τους Ολυμπιακούς τη Αθήνας. Μάλιστα είχε κατεβάσει κατά ένα λεπτό τον χρόνο του και είχε κερδίσει τη συμμετοχή του βάσει επίδοσης. Ωστόσο, ένα πρόβλημα με τη βίζα του δεν του επέτρεψε να βρεθεί στο ιστορικό ραντεβού. Εκτοτε τα ίχνη του χάθηκαν. Εμεινε όμως το αρνητικό ρεκόρ και η μοναχική εικόνα του στην πισίνα να θυμίζει για πάντα την ύπαρξη του.πηγή: gazzetta.gr

Επέλεξα να κρατήσω τον τίτλο του άρθρου, αν και εγώ θα έλεγα ο πιο ευτυχισμένος όλων! Χωρίς προπονητή, χωρίς χορηγούς, χωρίς μυστήρια σκευάσματα και ειδικά μαγιό, μάλλον είναι Αθλητής!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου