Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Το Παλάτι Ποτάλα στο Θιβέτ


Το Παλάτι Ποτάλα βρίσκεται στη Λάσα. Πήρε το όνομά του από το όρος Potalaka και ήταν η κύρια κατοικία του Δαλάι Λάμα μέχρι τον 14ο Δαλάι Λάμα, ο οποίος κατέφυγε στην Νταραμσάλα της Ινδίας, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Θιβέτ το 1959. Είναι ένα σύμβολο του θιβετιανού βουδισμού, χτισμένο στο Κόκκινο Βουνό σε υψόμετρο 3.700 μέτρων.Διαβάστε για τα ανεξήγητα μυστήρια του Kalpa Vigraha


Ο Lozang Gyatso, ο Μέγας Πέμπτος Δαλάι Λάμα, ξεκίνησε την κατασκευή του το 1645, όταν ένας από τους συμβούλους του, ο Konchog Chophel, του επεσήμανε ότι το μέρος ήταν ιδανικό για να γίνει έδρα της κυβέρνησης, καθώς βρίσκεται μεταξύ των μοναστηριών Drepung και Sera στην παλιά πόλη της Λάσα. Μάλλον είναι χτισμένο στα ερείπια ενός παλαιότερου φρουρίου, του Λευκού ή Κόκκινου Παλατιού, που χτίστηκε από τον Songtsen Gampo το 637.Σήμερα, το Παλάτι είναι μουσείο και αναγνωρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1994.

Το κτίριο έχει διαστάσεις 400x350 μέτρα και διαθέτει πέτρινους, κεκλιμένους τοίχους με πάχος από 3 ως και 5 μέτρα (στη βάση τους). Στα θεμέλια υπάρχει χαλκός που χρησιμοποιήθηκε για αντισεισμική προστασία.


Κτήρια με 13 ορόφους -με πάνω από 1.000 δωμάτια, 10.000 ιερά και περίπου 200.000 αγάλματα- φτάνουν σε ύψος 117 μέτρων στην κορυφή του Marpo Ri, του "Κόκκινου Λόφου".

Το κεντρικό τμήμα του Παλατιού ονομάζεται "Κόκκινο Παλάτι" από το κόκκινο χρώμα του, που το διακρίνει από τα υπόλοιπα. Περιέχει τις βασικές αίθουσες, τα ξωκλήσια και τα προσκυνήματα των προηγούμενων Δαλάι Λάμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου