Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

15 ρατσιστικές διαφημίσεις που θα είχαν απαγορευτεί το 2012 (& πιο νωρίς)

Με καθαρά ρατσιστικά και μισογυνιστικά μηνύματα, οι διαφημίσεις που κυκλοφορούσαν "ελεύθερες" πριν από περίπου μισό αιώνα πιθανότατα σήμερα δε θα είχαν καμία τύχη να το κάνουν.

Υποτιμούν το γυναικείο φύλο, ανθρώπους από διαφορετικές φυλές, -και ιδίως τους μαύρους- ενώ ωθούν (σχεδόν) άμεσα τους ανθρώπους στο κάπνισμα και το αλκοόλ κάνοντας επίκληση στους... γιατρούς (θα καταλάβεις παρακάτω). Ευτυχώς οι παρακάτω διαφημίσεις που χρονολογούνται στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, πλέον δεν έχουν καμία δύναμη και υπόσταση. Παρόλα αυτά υποδεικνύουν το κλίμα της εποχής, που ευτυχώς διαφέρει από το σήμερα.

Οι διαφημιστές έχουν εξελιχθεί με τα χρόνια, απορρίπτοντας σταδιακά την προβολή της ανισότητας, του σεξισμού και του ρατσισμού. Αξίζει παρ' όλα αυτά να δούμε ένα δείγμα τους που εντοπίσαμε στο sobadsogood.

1. "Σόδα λεύκανσης για να γίνουμε σαν τον λευκό νέγρο"2. "Ξεκίνα το ξύρισμα νωρίς"3. "Είναι πάντα παράνομο να σκοτώνεις μια γυναίκα;"4. "Τρώμε με ευχαρίστηση και χωρίς... να κουραστούμε"5. "...Επειδή η αθωότητα είναι πιο σέξι από όσο νομίζεις"6. "Κράτα την εκεί που ανήκει"7. "Δείξ' της πως ο κόσμος ανήκει στους άντρες"8. "Φύσα της (τον καπνό) στο πρόσωπο και θα σε ακολουθήσει παντού"9. "Είναι ωραίο να έχεις ένα κορίτσι κάπου στο σπίτι"10. "Γιατί η μητέρα σου δε σε πλένει με αυτό το μαγικό σαπούνι;"11. "Εννοείς πως μια γυναίκα μπορεί να το ανοίξει;"12. "Οι περισσότεροι γιατροί καπνίζουν Camels, περισσότερο από κάθε άλλη μάρκα"13. "Σαν οδοντίατρός σου, θα σου πρότεινα Viceroys"14. "Το μίξερ που κάνει τα πάντα εκτός από το μαγείρεμα. Για το τελευταίο υπάρχουν οι γυναίκες."15. "Μην ανησυχείς αγάπη μου, δεν έκαψες τις μπύρες!"πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου