Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Πέντε άνδρες έγιναν πειραματόζωα σε μια ατομική έκρηξη!


Ούτε τρελοί ήταν, ούτε τιμωρημένοι.

Όλοι εκτός από έναν μάλιστα, προσφέρθηκαν εθελοντικά.Στις 19 Ιουλίου του 1957, πέντε αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και ένας φωτογράφος στήθηκαν σε ένα σημείο 65 μίλια βορειοδυτικά του Λας Βέγκας και έγραψαν σε μια πινακίδα "Ground Zero. Population 5" (Σημείο Μηδέν. Κάτοικοι 5).

Από πάνω τους πετούσαν δύο F-89 και το ένα έριξε μια ατομική βόμβα. Στα 18.500 πόδια από πάνω τους, η βόμβα εκρήγνυται και αυτοί βρίσκονται ακριβώς από κάτω από μια πυρηνική βόμβα 2 κιλοτόνων. Ένας από αυτούς μάλιστα, την κατάλληλη στιγμή, γυρνάει και κοιτάει την έκρηξη.Ποιοι ήταν αυτοί οι τύποι;
Το βίντεο είναι από τα αρχεία της Αμερικανικής κυβέρνησης και τραβήχτηκε για να δείξει το πόσο ασφαλής είναι μια πυρηνική έκρηξη μικρής ισχύος στην ατμόσφαιρα. Δύο συνταγματάρχες -οι Sidney Bruce και Frank P. Ball-, δύο ταγματάρχες -οι Norman "Bodie" Bodinger και John Hughes- και ένας ακόμη αξιωματικός -ο Don Lutrel-, συμφώνησαν να σταθούν ακριβώς κάτω από την έκρηξη. Μόνο ο κάμεραμαν, ο George Yoshitake, δεν προσφέρθηκε εθελοντικά.

Ο κάμεραμαν George Yoshitake το 2010 έδωσε μια συνέντευξη στους New York Times και ένας ανιψιός του εμφανίστηκε πρόσφατα και ανέφερε πως ζει ακόμη και είναι 84 χρονών. Για τους πέντε αξιωματικούς τα πράγματα είναι κάπως συγκεχυμένα. Ο Sidney C. Bruce πέθανε το 2005 σε ηλικία 86 χρονών. Ο Frank P. Ball πέθανε το 2003 (83 χρονών). Ο John Hughes μάλλον πέθανε το 1990 (71 χρονών). Ο Norman Bodinger δεν είναι καταχωρημένος σε καμία λίστα. Όσο για τον Don Lutrel, το όνομα μπορεί να είναι λάθος γραμμένο καθώς υπάρχει κάποιος "Donald D. Luttrell" στη βάση δεδομένων του Αμερικάνικου στρατού που πέθανε το 1987, σε ηλικία 63χρόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου