Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Φωτογραφίες ηλεκτρισμένων λουλουδιών από τον Robert Buelteman


Ο Αμερικανός φωτογράφος -ζει στο Σαν Φρανσίσκο- Robert Buelteman τραβάει φωτογραφίες λουλουδιών που έχουν υποβληθεί σε 80.000 βολτ ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά δεν χρησιμοποιεί παραδοσιακά υλικά, ούτε καν φωτογραφική μηχανή.



Η τεχνική του Buelteman είναι μια περίτεχνη επέκταση της τεχνικής Kirlian που έγινε δημοφιλής στα τέλη του 1930. Το όνομά της είναι από τον Ρώσο εφευρέτη της Semyon Davidovich Kirlian. Κατά την τεχνική, εφαρμόζεται ηλεκτρικό πεδίο υψηλής τάσης σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται κοντά σε μια φωτογραφική πλάκα, και έτσι οι απορρίψεις στέμματος που δημιουργούνται στα άκρα του αντικειμένου, δημιουργούν μια εικόνα στην πλάκα.


Επειδή δεν υπάρχει φακός να νοθεύσει τα χρώματα, το έργο του Buelteman αναπαράγει τα φυσικά χρώματα πολύ καλύτερα από τις παραδοσιακές φωτογραφίες. Ο Buelteman λέει πως μερικά από τα χρώματα που επιτυγχάνει δεν υπάρχουν στο Photoshop.


Η διαδικασία είναι εξαιρετικά δύσκολη και πολύπλοκη. Χρειάστηκε 10 χρόνια -με μέσο όρο 60 ώρες ανά εβδομάδα- για την τραβήξει μόλις 80 φωτογραφίες.


Ο Buelteman εργάζεται σε πλήρες σκοτάδι και με επικίνδυνα υψηλές τάσεις. Πολλές φορές έχει πάθει ηλεκτροπληξία. Σε μια περίπτωση μάλιστα τινάχτηκε στο έδαφος από 40.000 βολτ. "Ο φόβος είναι μέρος της διαδικασίας", λέει.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου