Οι 30οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν ήδη και οι μεγαλύτεροι αθλητές συναγωνίζονται για το χρυσό μετάλλιο αλλά και την επίτευξη κάποιου Ολυμπιακού ή Παγκόσμιου ρεκόρ. Η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN, International Union for Conservation of Nature and Natural Resources, μια διεθνής οργάνωση που ιδρύθηκε το 1948 στο Gland της Ελβετίας και ασχολείται με τη διατήρηση των φυσικών καταφυγίων) μόλις πρόσφατα έδωσε μια λίστα με τους "Ολυμπιονίκες" της φύσης.
Δείτε μερικούς από αυτούς τους χρυσούς Ολυμπιονίκες του 2012, από το τσιτάχ μέχρι και ένα μύκητα!
Ταχύτητα
Το Τσιτάχ ή γατόπαρδος (Acinonyx jubatus) μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα ως και 110 χλμ/ώρα. Εν σύγκριση, ο Τζαμαϊκανός Γιουσέιν Μπολτ, ο πιο γρήγορος άνθρωπος, πιάνει μέγιστη ταχύτητα περίπου 45 χλμ/ώρα.
Άλμα σε ύψος: Το IUCN μετράει την ικανότητα σε άλμα σε ύψος ως προς το μήκος του κορμιού. Έτσι, ένα έντομο με το κοινό όνομα "σάλια" (Philaenus spumarius) είναι ο βασιλιάς του άλματος σε ύψος. Μπορεί να πηδήξει 115 φορές το μήκος του, ενώ το ρεκόρ των ανθρώπων είναι 2,45 μέτρα. Είναι δηλαδή σχεδόν 1,25 φορές το ύψος του Κουβανού παγκόσμιου ρέκορντμαν Χαβιέ Σοτομαγιόρ (1,95 μέτρα).
Άρση βαρών: Νικητής είναι το σκαθάρι Megasoma elephas, που μπορεί και σηκώνει 30 φορές το βάρος του. Τα περισσότερα κιλά που έχει σηκώσει άνθρωπος σε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι 263,5, από τον Ιρανό Hossein Rezazadeh. Ο Rezazadeh ζύγιζε το 2007 152 κιλά, κάτι που σημαίνει πως δεν μπορεί να σηκώσει ούτε καν τα διπλάσια κιλά του!
Τοξοβολία
Το μικροσκοπικό archerfish (Toxotes microlepis) μπορεί και πετυχαίνει έντομα που πετούν ή βρίσκονται σε κλαδιά και άλλα μικρότερα ζώα με το στόμα του καθώς εκτοξεύει νερό.
Πυγμαχία: Η εποχή ζευγαρώματος για τον ευρωπαϊκό λαγό (Lepus europaeus) είναι η άνοιξη, μια εποχή που ονομάζεται "Τρέλα του Μαρτίου". Τα θηλυκά επιλέγουν τους συντρόφους τους, βάσει τη δύναμή τους, προκαλώντας τα σε αγώνα πυγμαχίας. Και τα δυο στέκονται στα πίσω πόδια τους και χτυπούν το ένα το άλλο με τα μπροστινά τους. Δεδομένου ότι τα θηλυκά είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από τα αρσενικά, μόνο τα ισχυρά αρσενικά εντυπωσιάζουν τα θηλυκά και έχουν την ευκαιρία να ζευγαρώσουν.
Γυμναστική
Στο ζωικό βασίλειο δεν είναι εύκολο να νικήσει κανείς τον ευκίνητο ή μαύρο γίββωνα (Hylobates agilis).
Σκοποβολή: Οι καρποί του βάλσαμου των Ιμαλαΐων (Impatiens glandulifera) όταν ανοίγουν εκρήγνυνται και εκτοξεύουν τα σπόρια τους σε απόσταση μέχρι και 7 μέτρα.
Σφαιροβολία: Ο Γενειοφόρος γύπας (Gypaetus barbatus) είναι ο μεγαλύτερος σφαιροβόλος. Το πουλί αυτό ρίχνει μεγάλα οστά από τεράστια ύψη για να σπάσουν και να φάει τον μυελό.
Καταδύσεις
Ο Πετρίτης (Falco peregrinus) είναι ένα από τα ταχύτερα είδη στον κόσμο, μιας και μπορεί να φτάσει τα 320 χλμ/ώρα όταν βουτάει από τον ουρανό ενώ κυνηγάει το θήραμα του. Το ρεκόρ ταχύτητας που είναι 390 χλμ/ώρα.
Μαραθώνιος: Το πουλί Χιονογλάρονο (Sterna paradisaea) μεταναστεύει από την Αρκτική όπου φωλιάζει το καλοκαίρι στην Ανταρκτική κάθε χρόνο. Μερικά πουλιά διανύουν δηλαδή μέχρι 80.000 χιλιόμετρα ετησίως! Κατά τη διάρκεια της ζωής τους, τα γνωστά και ως Γλαρόνια της Αρκτική, που ζουν κατά μέσο όσο περισσότερο από 30 χρόνια, διανύουν μία απόσταση που ισοδυναμεί περίπου τρία ταξίδια μετ' επιστροφής στη Σελήνη.
Υπάρχει καλύτερος guest star για την Τελετή Έναρξης από τον μύκητα
Zeus olympius; Ο συγκεκριμένος μύκητας ζει στον Όλυμπο και αναπτύσσεται στα νεκρά κλαδιά των πεύκων. Πρόσφατα βρέθηκε και σε μια περιοχή της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας, το μόλις δεύτερο σημείο πάνω στον Πλανήτη μας.