Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Οι παγανιστικοί αγριάνθρωποι της Ευρώπης

Αυστριακοί Κράμπους
 
Μπορεί να φαίνονται λίγο τρομακτικοί, να μην είναι το είδος των πλασμάτων που θα θέλατε να συναντήσετε ενώ είστε μόνοι σας σε κάποιο δάσος και ενώ ακούγονται κραυγές. Όμως, μην ανησυχείτε καθώς βγαίνουν μόνο την περίοδο των Χριστουγέννων για να στοιχειώσουν τις αθώες ψυχές των παιδιών.
 
 
 
 
Ενώ οι υπόλοιποι γιορτάζουμε την πιο ωραία εποχή του χρόνου με φωτάκια και στολισμένα δέντρα, στις περισσότερες αυστριακές πόλεις των Άλπεων, είναι παράδοση οι άντρες να ντύνονται Κράμπους, μια φιγούρα με κέρατα που περιγράφεται ως "μισή κατσίκα, μισός δαίμονας". Η αρχαία λαογραφία προειδοποιεί για το κερασφόρο θηρίο που τιμωρεί τα άτακτα παιδιά και τις οικογένειες που μαλώνουν και χάνουν το εορταστικό πνεύμα.
 
Κράμπους
 
Τους χειμώνες του 2010 και του 2011, ο φωτογράφος Charles Fréger ταξίδεψε σε 19 ευρωπαϊκές χώρες, καταγράφοντας τις διάφορες παγανιστικές τελετές που συνάντησε. Ντυμένοι με κεφάλια αρκούδας και με κουδούνια, οι οποίοι συμπεριφέρονταν σαν θηρία, τους ονόμασε "Wilder Mann".
 
Mamuthones, τυπική φορεσιά του καρναβαλιού της πόλης Mamoiada στην Σαρδηνία

Το Kurentovanje είναι ένα από τα πιο δημοφιλή καρναβαλικά γεγονότα της Σλοβενίας. Η κύρια μορφή, γνωστή ως Kurent ή Korent, στα πρώτα σλαβικά έθιμα, θεωρήθηκε ως ένας ακραίος θεός της ανεξέλεγκτης ευχαρίστησης και του ηδονισμού. Στο σημερινό φεστιβάλ, ομάδες από kurent φορούν παραδοσιακά ρούχα από πρόβατο και πιστεύεται ότι "κυνηγούν να διώξουν τον χειμώνα". Κάποτε ντυνόντουσαν μόνο ανύπαντροι άντρες -ήταν κάτι σαν προνόμιο-, αλλά πλέον μπορούν να φορέσουν τη στολή παντρεμένοι, παιδιά και γυναίκες.
 
Kurent από την Σλοβενία
 
Ένας γενειοφόρος Djolomari από την Βόρεια Μακεδονία

Στολή Mechkari αρκουδιάρη από την πόλη Πρίλεπ (Πρίλαπος στα ελληνικά), στα βόρεια της πεδιάδας της Πελαγονίας στην Βόρεια Μακεδονία
 
Babugeri, αντίστοιχοι των δικών μας μπαμπόγερων, στην Βουλγαρία που διώχνει τα κακά πνεύματα

Survakari από την Βουλγαρία

Survakari από την Βουλγαρία
 
 
Dziady από την Πολωνία
 
Οι παλιές σλαβικές παγανιστικές παραδόσεις, που στην Πολωνία γίνονται την Δεύτερη Μέρα του Πάσχα, περιλαμβάνουν συμβολικές πράξεις εξαγνισμού μετά το χειμώνα, ενώ υπάρχει και η πρόκληση της γονιμότητας για την άφιξη της άνοιξης που πραγματοποιείται ρίχνοντας νερό στους ανθρώπους. Οι συμβολικοί πρόγονοι, οι dziady, φορούν κοστούμια από άχυρα και μάσκες από δέρμα προβάτου. Δεν μπορούν να αποκαλύψουν την πραγματική τους ταυτότητα ή να μιλήσουν, και μόνο μουρμουρίζουν, σφυρίζουν και κραυγάζουν. Κουβαλούν συνήθως μικρά καλάθια, στα οποία παίρνουν μικρές προσφορές, όπως φαγητό, ή τους υποδέχονται με λίγη βότκα. Κάνουν τελετουργικούς χορούς και μικρές φάρσες σε κάθε σπίτι που σταματούν.
 
Ο σκανταλιάρης Juantramposo εμφανίζεται την Λιπαρή Τρίτη ή Μαρντί Γκρα (Mardi Gras) στην Alsasua της Ισπανίας. Το φεστιβάλ τελειώνει με όλους τους συμμετέχοντες να χορεύουν.
 
Gallarones από την Ισπανία

Στην Γερμανία, την παραμονή των Χριστουγέννων, εμφανίζεται στο χωριό Bad Herrenalb ο Pelzmärtle, με φορεσιά από άχυρο, μαζί με τον Christkind (Μικρό Χριστό) για να επιπλήξει τα άτακτα παιδιά και να τα χτυπήσει με ένα ραβδί.
 
Ο Strohmann του γερμανικού καρναβαλιού

Ο Schnappviecher, το τέρας της Καθαρής Τρίτης (Shrove Tuesday) των καθολικών

Ο Stag της Πρωτοχρονιάς στην Ρουμανία

2 σχόλια: