Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Ριψοκίνδυνος ακτιβιστής των ωκεανών

Ο Πολ Ουότσον κινείται στα όρια της νομιμότητας για να προστατεύσει τα θαλάσσια θηλαστικά από τη λαθροθηρία

Οικο-τρομοκράτης ή μαχητικός υπερασπιστής των θαλασσών, σύγχρονος πειρατής που μοναδικό στόχο έχει την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών από τη μανία του ανθρώπου; Καθώς ετοιμάζεται για την 350ή εκστρατεία του στους ωκεανούς, ο Καναδός Πολ Ουότσον δηλώνει για μια ακόμη φορά έτοιμος για όλα, με σύνθημα την «επιθετική μη βία» και όπλο του το πλήρωμα των ακτιβιστών που τον ακολουθεί φανατικά.

Από τώρα και για τους επόμενους μήνες τα νερά του παγωμένου Ανταρκτικού Ωκεανού θα αποτελέσουν θέατρο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ του στόλου των ιαπωνικών φαλαινοθηρικών και του στολίσκου της οργάνωσης Sea Shepherd ConservatioSociety, ο οποίος με ναυαρχίδα το επιβλητικό Steve Irwiκαι πλοίαρχο τον αμφιλεγόμενο Πολ Ουότσον θα επιχειρήσει για μια ακόμη φορά να παρεμποδίσει την παράνομη φαλαινοθηρία.

Πολύ-λίγο γνωστός στην Ευρώπη, μέχρι την απόφαση του Discovery Channel να γυρίσει σειρά ντοκιμαντέρ με αντικείμενο τη δράση της οργάνωσης που ίδρυσε ο ίδιος πριν από 34 χρόνια, ο Πολ Ουότσον, αν και καταζητείται από την Ιντερπόλ, χαρακτηρισμένος ως οικο-τρομοκράτης από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας, αλλά και την Greenpeace, συνεχίζει ακάθεκτος να πολεμά με ό,τι μέσο διαθέτει, πολύ συχνά στα όρια της νομιμότητας, όσους τολμούν να παραβιάζουν το μορατόριουμ του 1986 για τη φαλαινοθηρία, προκαλώντας ερωτήματα για το γεγονός ότι παραμένει όλα αυτά τα χρόνια ασύλληπτος από τις διεθνείς αρχές. «Ας έρθουν να με συλλάβουν», δήλωνε πρόσφατα σε συνέντευξή του, γνωρίζοντας ωστόσο καλά ότι κι εκείνοι που θα είχαν συμφέρον να τον βγάλουν από τη μέση δρουν παράνομα, με αποτέλεσμα η σύγκρουση να μεταφέρεται στα παγωμένα νερά του Ανταρκτικού Ωκεανού.

«Μόνη λύση η δράση»
Το κλειδί βρίσκεται στη φράση «στα όρια της νομιμότητας». Βαθύς γνώστης του διεθνούς δικαίου σε ό,τι αφορά το πεδίο δράσης του, και εκμεταλλευόμενος τα κενά του για την εφαρμογή της νομοθεσίας σε διεθνή ύδατα, ο Πολ Ουότσον φροντίζει πάντα να κινείται οριακά στο πλαίσιο του νόμου, ακόμη κι όταν προκαλεί καταστροφές, βυθίζοντας τα πλοία των αντιπάλων του, όπως έχει κάνει αρκετές φορές τα τελευταία 40 χρόνια. Στα μαύρα μακό μπλουζάκια των άπειρων ακτιβιστών που αποτελούν το πλήρωμά του αναγράφονται τα ονόματα των αλιευτικών που έχει καταφέρει να βυθίσει, εμβολίζοντάς τα με τα ειδικά εξοπλισμένα πλοία του. Το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια και παρά τη σφοδρότητα των συγκρούσεων δεν έχει υπάρξει ποτέ ανθρώπινο θύμα από καμιά πλευρά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι και τα θύματά του τις περισσότερες φορές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, του δίνει τη δυνατότητα να επιβάλει τον δικό του νόμο στους ωκεανούς, με μοναδικό στόχο την προστασία των θαλασσίων θηλαστικών, τα οποία ο ίδιος θεωρεί όντα με νοημοσύνη πιο ανεπτυγμένη ακόμη κι από εκείνη του ανθρώπου.

Φανατικός οικολόγος από νεαρή ηλικία, ο Ουότσον ήρθε σε σύγκρουση το 1977 με την οργάνωση Greenpeace, της οποίας υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος, κατηγορώντας την για ανεπάρκεια. «Η απλή διαμαρτυρία δεν επαρκεί όταν μπροστά στα μάτια σου σφαγιάζονται χιλιάδες πλάσματα της θάλασσας, φάλαινες, φώκιες, δελφίνια. Η μόνη λύση είναι η δράση», υποστηρίζει ο ίδιος και τα γεγονότα τον επιβεβαιώνουν καθώς η δράση της οργάνωσής του, μόνον τον περασμένο χρόνο, ανάγκασε τα ιαπωνικά φαλαινοθηρικά να ανακρούσουν πρύμναν και να επιστρέψουν στη βάση τους, έχοντας συγκεντρώσει μόλις το ένα πέμπτο των θηραμάτων που υπολόγιζαν.

Συνεχής δράση υπό το φως των προβολέων
To θρυλικό πλέον «Steve Irwin» βιράρει για μια ακόμη φορά την άγκυρά του, έχοντας κυριολεκτικά γλιτώσει από του χάρου τα δόντια, μετά την κατάσχεσή του από τις διωκτικές αρχές της Μάλτας τον περασμένο χρόνο, όταν μαλτέζικη εταιρεία αλιείας τόνου κατέθεσε μήνυση εναντίον του πλοιάρχου Πολ Ουότσον για την παρεμπόδιση αλιείας τόνου στα νερά της Μεσογείου. Οι φανατικοί υποστηρικτές του Ουότσον, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και μερικοί από τους πιο διάσημους αστέρες του Χόλιγουντ, όπως ο Μάρτιν Σιν, ο Πιρς Μπρόσναν, ο Εντουαρντ Νόρτον, αλλά και ο Μικ Τζάγκερ και η Μπριζίτ Μπαρντό (ο στολίσκος της οργάνωσης διαθέτει και πλοίο με το όνομά της), φρόντισαν να συγκεντρωθεί το απαραίτητο ποσό που ξεπερνούσε τα 500 εκατομμύρια λίρες ώστε το Steve Irwin, το οποίο φέρει το όνομα Αυστραλού περιβαλλοντολόγου, ο οποίος σκοτώθηκε το 2006, να επιστρέψει στα νερά των παγωμένων ωκεανών.

Η δράση της οργάνωσης Sea Shepherd Conservation Society θα αποτελέσει το αντικείμενο του τέταρτου κύκλου της σειράς Whale Wars, που προβάλλεται τα τελευταία χρόνια από το συνδρομητικό κανάλι Discovery Channel, και σημειώνει μεγάλη επιτυχία. Κάτι περισσότερο από ντοκιμαντέρ, η σειρά έχει χαρακτηριστεί reality show, με τις κάμερες να καταγράφουν λεπτό προς λεπτό όλη τη δράση του στολίσκου της οργάνωσης, από την αναχώρηση των πλοίων από τα λιμάνια ώς τις καλά σχεδιασμένες επιθέσεις εναντίον των εχθρικών φαλαινοθηρικών, κυρίως της Ιαπωνίας.

Η κάμερα αποτυπώνει τη ζωή του πληρώματος, το οποίο αποτελείται από άπειρους σε τέτοιου είδους δράση ακτιβιστές, που συχνά περιμένουν μήνες ολόκληρους, προκειμένου να λάβουν μέρος στις εκστρατείες στους ωκεανούς. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα ουδείς από τα μέλη του πληρώματος έχει υποστεί τραυματισμό, πέραν του πολύ προσεκτικού σχεδιασμού εκ μέρους του Πολ Ουότσον, οφείλεται αναμφίβολα και στον παράγοντα τύχη. Οι εντυπωσιακοί εμβολισμοί πλοίων, τα οποία βουλιάζουν και αυτά χωρίς θύματα, η χρήση ειδικών βομβών που απομακρύνουν τα εχθρικά πλοία από το πεδίο δράσης, και άλλα θεμιτά και αθέμιτα μέσα αποτελούν τα όπλα του Ουότσον και αυξάνουν την τηλεθέαση της σειράς που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ίδιος, πάντως, στις επικρίσεις ότι διψά για δημοσιότητα, απαντά με το αφοπλιστικό στυλ που τον χαρακτηρίζει, ότι φυσικά και εκμεταλλεύεται τα ΜΜΕ, πάντα με μοναδικό στόχο την αφύπνιση της διεθνούς κοινής γνώμης για όσα διαδραματίζονται στους ωκεανούς.

πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου