Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Το μνημείο του Λουί Νταγκέρ στην Ουάσιγκτον


Ο Λουί Νταγκέρ ήταν ο εφευρέτης της νταγκεροτυπίας, της πρώτης πρακτικής και εμπορικής φωτογραφικής διαδικασίας.



Στην Ουάσινγκτον υπάρχουν πολλά μέρη να δει και να απαθανατίσει κανείς. Ένα απ' αυτά είναι και το μνημείο του Louis-Jacques-Mandé Daguerre (Λουί Νταγκέρ), εφευρέτη της πρώτης πρακτικής και εμπορικής φωτογραφικής διαδικασίας, της daguerréotype, νταγκεροτυπία ή δαγκεροτυπία στα ελληνικά.


Η διαδικασία της παραγωγής εικόνων με έκθεση στο φως ανακαλύφτηκε από τον Joseph Nicéphore Niépce (Ζοζέφ Νιέπς) το 1822. Το 1829, ο Νιέπς συνεργάστηκε με τον Νταγκέρ ο οποίος επεξεργάστηκε σημαντικά τη διαδικασία και έδωσε το όνομά του στη νέα διαδικασία μετά το θάνατο του Νιέπς το 1833.


Η νταγκεροτυπία, σε αντίθεση με τους προκατόχους της, απαιτούσε μόνο λίγα λεπτά έκθεσης στο φως για να δημιουργηθεί μια εικόνα που χρειαζόταν και μια επεξεργασία με διάφορα χημικά. Η βελτίωση ήταν τόσο σημαντική που η γαλλική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε την διαδικασία στον κόσμο και προσέφερε έναν πλήρες οδηγό για τη διαδικασία. Ως αντάλλαγμα για τα πνευματικά δικαιώματα, η γαλλική κυβέρνηση πλήρωνε ετησίως τον Νταγκέρ και τους κληρονόμους του Νιέπς.

Το 1890, οι Επαγγελματίες Φωτογράφοι της Αμερικής δώρισαν ένα μνημείο του Νταγκέρ για να τοποθετηθεί στο Arts and Industries Building στην Ουάσιγκτον. Το χάλκινο και μαρμάρινο άγαλμα σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό γλύπτη Jonathon Scott Harley. Παρουσιάζει την προτομή του Νταγκέρ κάτω από μια μεγάλη υδρόγειο, τυλιγμένο με γιρλάντα από μια γυναικεία φιγούρα, την "Φήμη". Η επιγραφή αναφέρει όχι μόνο τη συμβολή του Νταγκέρ στην φωτογραφία, αλλά και την ατμομηχανή και το ηλεκτρικό τηλέγραφο.

Το μνημείο στο Arts and Industries Building, 1909-1932 - πηγή

Το μνημείο μεταφέρθηκε στην σημερινή θέση του, έξω από την Εθνική Πινακοθήκη, και ανακατασκευάστηκε το 1989.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου