Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

O μεγαλύτερος ιστός αράχνης στον πλανήτη

Η αράχνη Caerostris darwini έφτιαξε ιστό 25 μέτρων σε ποτάμι της Μαδαγασκάρης

Διεθνής ομάδα ερευνητών εντόπισε τον μεγαλύτερο ιστό αράχνης στον πλανήτη σε τροπικό ποτάμι της Μαδαγασκάρης. Τον ιστό είχε φτιάξει αράχνη του είδους Caerostris darwini, ένα είδος που ανακαλύφθηκε μόλις πέρυσι.

Μεταξένιος «τοίχος»
Οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει ότι το συγκεκριμένο είδος αράχνης φτιάχνει τον πιο ισχυρό, ανθεκτικό ιστό. Οπως αποδείχθηκε τώρα μπορεί να φτιάξει και τον πιο μεγάλο σε έκταση.Ο ιστός που ανακάλυψαν οι ερευνητές είναι σε πολύ καλή κατάσταση και εκτείνεται από τη μια όχθη του ποταμού στην απέναντι.

Αντίθετα με τα περισσότερα είδη αράχνης που δημιουργούν τον ιστό τους σε «κρυφά» σημεία ώστε να παγιδεύουν ανυποψίαστα «θύματα», η Caerostris darwini «κεντά» τον δικό της σε ανοικτά, ορατά πεδία ποντάροντας στην ισχύ και στην έκταση του.

Η επιλογή του τροπικού ποταμού δεν είναι επίσης τυχαία αφού η αράχνη γνωρίζει ότι εκεί κυκλοφορούν πολλά έντομα, ορισμένα εκ των οποίων κινούνται πάνω στο νερό και δεν βλέπουν τον ιστό. Έτσι, όταν τα... ανέμελα έντομα αποφασίζουν να πετάξουν παγιδεύονται αμέσως στο σφιχτό «κέντημα» της αράχνης. Σκαθάρια, σφήκες, λιβελούλες, μύγες είναι ορισμένα από τα θύματα της Caerostris darwini.



πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου