Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Οι χριστουγεννιάτικες ευχετήριες κάρτες του Ερνστ Χέκελ


Ο Ερνστ Χάινριχ Φίλιπ Άουγκουστ Χέκελ (Ernst Heinrich Philipp August Haeckel), ήταν Γερμανός βιολόγος, φυσιοδίφης, φιλόσοφος, φυσικός, και καλλιτέχνης, ο οποίος ανακάλυψε, περιέγραψε και ονόμασε χιλιάδες νέα είδη, χαρτογράφησε ένα γενεαλογικό δέντρο σχετίζοντας όλες τις μορφές ζωής και εισήγαγε πολλούς νέους όρους στην βιολογία, όπως φύλο, φυλογένεση, οικολογία και το βασίλειο Πρώτιστα.
 
 


Τα κύρια ενδιαφέροντά του ήταν η εξέλιξη και η διαδικασίες ανάπτυξης της ζωής γενικώς, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης μη τυχαίων μορφών, οι οποίες κυριάρχησαν στο εικονογραφημένο έργο του, Kunstformen der Natur (Καλλιτεχνικές μορφές της φύσης).


Το Kunstformen der Natur (Καλλιτεχνικές μορφές της φύσης) είναι βιβλίο με λιθογραφικές και αυτοτυπικές γκραβούρες του. Αρχικά εκδόθηκαν σε ομάδες των δέκα, μεταξύ 1899 και 1904, και ως ενιαίος τόμος το 1904. Αποτελείται από 100 γκραβούρες διάφορων οργανισμών, πολλοί από τους οποίους περιγράφηκαν για πρώτη φορά από τον ίδιο. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του παράχθηκαν περισσότερες από 1000 γκραβούρες βασισμένες στα σκίτσα και τα χρώματά του, πολλές από τις καλύτερες εξ αυτών διαλέχτηκαν για το Kunstformen der Natur και τυπώθηκαν από τον λιθογράφο Άντολφ Γκιλτς (Adolf Giltsch).


Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό για τον Χέκελ είναι ότι ξεκίνησε σαν σχεδιαστής χριστουγεννιάτικων καρτών. Το Kunstformen der Natur ήταν αρχικά ένα άλμπουμ με γιορτινά σχέδια.


Κατά τ5ην βικτοριανή εποχή οι ευχετήριες κάρτες και οι διάκοσμοι παρουσίαζαν παράξενα πλάσματα με πολλά πλοκάμια. Αλλά μετά έκανε την εμφάνιση του ο Άγιος Βασίλης και αυτά τα σχέδια έφυγαν από την "μόδα".


Εμπορικά αβοήθητος, και σε θέση να δημιουργήσει μόνο πλοκάμια και φλύκταινες, ο Χέκελ περιπλανήθηκε στη φυσική «επιστήμη», όταν ανακάλυψε ότι τα σχέδια του υπήρχαν στην πραγματικότητα.





πηγές: el.wikipedia.org , el.wikipedia.org , A Very Haeckel Christmas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου