Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Οι πιο σημαντικές βιβλιοθήκες του κόσμου

Sistine Hall, Βιβλιοθήκη του Βατικανό - πηγή

Βιβλιοθήκες υπάρχουν σε πολλά μέρη του κόσμου. Η κάθε μια διαθέτει μοναδικές συλλογές γνώσεις και ιστορίας. Οι συλλογές όμως αυτών των βιβλιοθηκών που θα δείτε θεωρούνται κορυφαίες.



Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά ή Ιερά Μονή Θεοβαδίστου Όρους Σινά
Χτίστηκε τον 6ο αιώνα και είναι η παλιότερη σε λειτουργία βιβλιοθήκη του κόσμου. Λέγετε ότι είναι χτισμένη στο σημείο που βρίσκονταν η «φλεγόμενη βάτος» του Μωυσή. Η βιβλιοθήκη της μονής διατηρεί την δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή χειρογράφων και εγχειριδίων της πρωτοχριστιανικής περιόδου. Ανάμεσα στα χειρόγραφα της συλλογής βρίσκονται ο Συριακός Κώδιξ -μια από τις πιο παλιές μεταφράσεις της Καινής Διαθήκης- και η Διαθήκη (Αχτιναμές) του Μωάμεθ προς την Ιερά Μονή.

Βιβλιοθήκη του Βατικανό
Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία συλλέγει έγγραφα από τον 4ο αιώνα, αν και μόλις το 1471 χτίστηκε η βιβλιοθήκη. Η βιβλιοθήκη διαθέτει τα πιο σημαντικά ιστορικών αρχείων. 1,6 εκατομμύρια βιβλία. 75.000 κώδικες. 8.600 incunabula (κείμενα τυπωμένα τον 15ο αιώνα). Διαθέτει τον Codex Vaticanus Graecus 1209 -την παλιότερη ολοκληρωμένη Βίβλο του κόσμου, γραμμένη κοντά στο 325 μ.Χ.. 52 μίλια ραφιών στα "Μυστικά Αρχεία" κατέχουν τα πλήρη αρχεία των δραστηριοτήτων της Εκκλησίας από το 1198.

Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου
Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου διαθέτει 150 εκατομμύρια κομμάτια και προσθέτει περίπου 10.000 κάθε μέρα, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη του κόσμου. Ανάμεσα σ' αυτά υπάρχουν η προσωπική βιβλιοθήκη του 3ου Προέδρου των ΗΠΑ Τόμας Τζέφερσον, κάθε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ, εφημερίδες τριών αιώνων, μια Βίβλος του Γουτεμβέργιου σε περγαμηνή, ένα προσχέδιο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, μερικά βιολιά Στραντιβάριους, την μεγαλύτερη συλλογή σπάνιων βιβλίων στη Βόρεια Αμερική και πάνω από 100.000 τίτλους βιβλίων κόμικ. Πρόσφατα άρχισε να αρχειοθετεί και ... tweets. Τον Ιανουάριο του 2013, είχαν καταλογογραφηθεί 170 δισεκατομμύρια από αυτά!

Άγιο Όρος
Αποτελεί το πνευματικό κέντρο της Ορθοδοξίας. Η Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας αναμφισβήτητα έχει την μεγαλύτερη συλλογή ελληνικών χειρογράφων, κωδικών και παπύρων στον κόσμο. Εδώ βρίσκονται επίσης ανεκτίμητοι θησαυροί και εικόνες από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Βιβλιοθήκη Σπάνιων Βιβλίων και Χειρόγραφων Beneicke
Το κτήριο της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Γέιλ είναι τεράστιο, αλλά άσχημο. Μέσα του βρίσκονται πολλά σπάνια βιβλία. Όποτε η βιβλιοθήκη λαμβάνει ένα νέο κείμενο, το παγώνουν στους -36οC για τρεις μέρες για να σκοτωθούν τα διάφορα σκουλήκια. Έπειτα κλείνεται σε γυαλί το οποίο σε περίπτωση πυρκαγιάς, πλημμυρίζει με Halon 1301 και Inergen (αέρια για την κατάσβεση φωτιάς). Πρωτότυπα των Τζαίημς Τζόυς, Σίνκλερ Λιούις, Κάρολου Ντίκενς, Βενιαμίν Φραγκλίνου και πάνω από 3100 παλαίτυπα βρίσκονται στη βιβλιοθήκη.

Κολλέγιο Trinity στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας
Κάθε χρόνο η βιβλιοθήκη του Trinity γεμίζει από μελετητές και τουρίστες, λόγω της ομορφιάς της. Διαθέτει, εκτός από τα αρχεία των Ειδικών Συλλογών, και τα περισσότερα αρχεία της καταγεγραμμένης ιστορίας της Ιρλανδίας (το αρχαιότερο έγγραφο χρονολογείται από τον 13ο αιώνα μ.Χ.). Ανάμεσα στα αρχεία της υπάρχουν και το Codex Ardmachanus -ένα χειρόγραφο του 9ου αιώνα στα αρχαία Ιρλανδικά με λεπτομέρειες των κατορθωμάτων του Αγίου Πατρίκιο- και το Leabhar Cheanannais -μια εκπληκτική εικονογραφημένα έκδοση των τεσσάρων Ευαγγελίων από τον 8ο ή 9ο αιώνα.

Εθνική Βιβλιοθήκη της Κίνας
Διαθέτει 270.000 αρχαία και σπάνια κινέζικα βιβλία, συν 35.000 πρώιμες επιγραφές σε οστά και όστρακα χελώνας από την δυναστεία Σανγκ (η δυναστεία είναι 36 αιώνων παλιά). Στους 27 εκατομμύρια τόμους της περιλαμβάνονται οι Xiping Stone Classics, οι ιστορίες του Κομφούκιου που είναι τόσο αρχαίες, που είναι σκαλισμένες σε πέτρα.

Βρετανική Βιβλιοθήκη
Η συλλογή της είναι η δεύτερη μεγαλύτερη του κόσμου. Διαθέτει 4 εκατομμύρια χάρτες, 1 εκατομμύριο παρτιτούρες και 150 εκατομμύρια αντικείμενα. Κάθε χρόνο, προσθέτει 6 μίλια υλικό αξίας. Τα ράφια της τα έχουν εξερευνήσει προσωπικότητες όπως ο Τζορτζ Όργουελ, ο Μαρκ Τουέιν, ο Καρλ Μαρξ και ο Μαχάτμα Γκάντι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου