Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

1910-1915: Μέσα σε ένα αμερικάνικο υποβρύχιο


Τα υποβρύχια είναι πολύ πιο παλιά απ' όσο μπορεί να πιστεύουν μερικοί. Τα πρώτα υποβρύχια κατασκευάστηκαν τον 17ο και τον 18ο αιώνα, έμοιαζαν περισσότερο με μεταλλικούς κώδωνες που φιλοξενούσαν συνήθως ένα άτομο και στηρίζονταν για την κίνησή τους στη μυϊκή του δύναμη.



Δείτε ακόμη:
Ένα υποβρύχιο "ξεκουράζεται" πάνω σε στρώμα πάγου
Γερμανικό υποβρύχιο στις ακτές της Αγγλίας το 1919
Το εσωτερικό ενός υποβρυχίου του 1918
Φωτογραφίες του Σαν Φρανσίσκο μέσα από το περισκόπιο ενός υποβρυχίου!

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από ένα αμερικάνικο υποβρύχιο.




Το πρώτο πολεμικό υποβρύχιο
Στις 7 Σεπτεμβρίου 1776, στη διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, ο λοχίας Έζρα Λι επιβαίνοντας στο υποβρύχιο Turtle (θαλάσσια χελώνα) επιχείρησε ανεπιτυχώς να βυθίσει το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Eagle που συμμετείχε στον αποκλεισμό της Νέας Υόρκης.

Το 1801 ναυπηγείται ο Ναυτίλος του Φούλτων σε σχήμα επίμηκες κυλινδρικό κινούμενο με χειροκίνητη έλικα αλλά και με τα πρώτα οριζόντια πτερύγια για την κατάδυση. Στη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου η πλευρά των Βορείων εξοπλίστηκε με το υποβρύχιο "Αλιγάτωρ" που είχε κατασκευαστεί στη Γαλλία για λογαριασμό της.

Στα τέλη του 19ου αιώνα έγιναν νέες συστηματικές προσπάθειες, με σημαντικότερες εκείνες των Γ. Ζεντέ (1886) και Ουάντιγκτον (1892) οι οποίοι πρώτοι τοποθέτησαν ηλεκτροκινητήρες τροφοδοτούμενους από συσσωρευτές για την πρόωση, που απέτυχαν όμως λόγω ανεπάρκειας σε ακτίνα ενέργειας.

Την ίδια εποχή σημειώνεται και η φιλότιμη προσπάθεια του Έλληνα μηχανικού-ναυπηγού Γρυπάρη στον Πειραιά. Το 1885 το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αγόρασε το πρώτο υποβρύχιο -επίσης ατμοκίνητο- από το Σουηδό ναυπηγό Θόρστεν Νόρντενφελντ του οποίου και έφερε το όνομα.

Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος αποτέλεσε ουσιαστικά το παρθενικό μεγάλο θέατρο μαχών για τα πολεμικά υποβρύχια. Η πρώτη εμπλοκή υποβρυχίου σε εθνικό αγώνα, σε παγκόσμια βάση, θεωρείται η επιχείρηση του ελληνικού υποβρυχίου Δελφίν, τον Δεκέμβριο του 1912, κοντά στη Τένεδο.

πηγή: el.wikipedia.org
φωτογραφίες: Library of Congress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου