Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Ο μυθικός ήχος των αμμόλοφων της Σαχάρα


Όπως ο ήχος από τα τύμπανα που καλούν σε πόλεμο, έτσι και οι ατελείωτοι αμμόλοφοι της Σαχάρα εκπέμπουν μια παράξενη διεισδυτική συμφωνία που γεμίζει τον αέρα με δονήσεις χαμηλής συχνότητας.

Το κάποτε μυστηριώδες φαινόμενο, καταγεγραμμένο αιώνες πριν από τον Μάρκο Πόλο μέχρι με τον Δαρβίνο, παράγεται από τα ανώτερα στρώματα της αποξηραμένης άμμου που κινείται πάνω στα πιο βαθιά. Όταν η ξηρότητα φτάσει σε ένα ορισμένο επίπεδο, η έρημος φωνάζει, όπως ακούγεται μια χιονοστιβάδα, και ακούγεται για χιλιόμετρα λόγω του κενού:


z from Dude on Vimeo.

Το βίντεο είναι από τη σειρά "Africa" του BBC. Μέχρι στιγμής, αυτό είναι ίσως το καλύτερο υλικό από αυτό το τρομακτικό ηχητικό εφέ.

Τα ενδιαφέροντα αυτά ηχητικά ξεσπάσματα έχουν αναφερθεί και σε άλλα μέρη του κόσμου, από τη Μογγολία μέχρι την έρημο Ατακάμα στη Χιλή. Επιπλέον, μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα μπόρεσε και αναδημιούργησε τον ήχο τεχνητά σε ένα εργαστήριο, και επιβεβαίωσε ότι το βήμα του ήχου εξαρτάται από το πάχος των κόκκων της άμμου. Με αυτό τον τρόπο, κάθε έρημος έχει το δικό της ήχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου