Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Η ιστορία των γυάλινων μπουκαλιών κρασιού


Το γυαλί υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Το φυσικό γυαλί χρησιμοποιήθηκε σε ανθρώπινα εργαλεία από την παλαιολιθική εποχή! Το πρώτο πραγματικό γυαλί παράχθηκε γύρω στο 3.000 π.Χ. στη βόρεια Συρία. Στη νότια Ασία, η υαλοτεχνία ξεκίνησε κάπου στα 1730 π.Χ.. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι ήταν γνωστοί για την υαλοτεχνία. Ανέπτυξαν την τεχνική του φυσητού γυαλιού, με το οποίο έφτιαχναν μπουκάλια για κρασιά. Στα αγγλικά η λέξη "glass" προέρχεται από το λατινικό "glesum".



Εκείνο όμως το γυαλί δεν ήταν καλή μέθοδος αποθήκευσης του κρασιού. Ήταν πολύ εύθραυστο, και έτσι αποθήκευαν το κρασί για τη μεταφορά του στους πήλινους αμφορείς. Ωστόσο, εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν το γυαλί σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά σε γιορτές. Όταν έπρεπε να σταλούν γυάλινα μπουκάλια, αυτά τυλίγονταν σε άχυρο. Αυτό τα προστάτευε και επέτρεπε να αποθηκευτούν όρθια.

Ρωμαϊκοί αμφορείς αποθήκευσης κρασιού

Τον 17ο αιώνα, η εφεύρεση του φούρνου με κάρβουνο άλλαξε τα πάντα. Οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες επέτρεπαν την παραγωγή πιο χοντρού και σκούρου γυαλιού, κάτι που πριν ήταν αδύνατο να παραχθεί. Προσθήκη και την εφεύρεση του κλεισίματος με φελλό και ορίστε μια αξιοπρεπής μεταφορά κρασιού!

Τα μπουκάλια ήταν ακόμα χωρίς κάποια τυποποίηση, πράγμα που σημαίνει ότι υπήρχαν διαφόρων σχημάτων, μεγεθών και χρωμάτων. Αντί για μια ετικέτα πρότυπο, τα μπουκάλια συνήθως σημειώνονταν μόνο με τη σφραγίδα του κατασκευαστή.

Στα 1730, ο κόσμος άρχισε να αναγνωρίζει την σημαντικότητα των διαφορετικών οινοπαραγωγών, των ποικιλιών σταφυλιού και κρασιού. Τότε άρχισαν να παλιώνουν και το κρασί. Τα αποθήκευαν όπως εμείς σήμερα! Ξάπλωναν τα μπουκάλια για να μην στεγνώσει ο φελλός και πάρει αέρα το περιεχόμενο, οπότε και χαλάσει. Ως αποτέλεσμα αυτού ήταν τα χοντρά, στρογγυλά μπουκάλια να πέσουν σε δυσμένεια, και άνοιξε ο δρόμος για τα κομψά μπουκάλια που χρησιμοποιούμε σήμερα. Όμως, και πάλι δεν υπήρχε ένα πρότυπο. Υπήρχαν μπουκάλια χωρητικότητας μεταξύ 700 και 800ml. Έτσι, σε ορισμένα μέρη, όπως η Αγγλία, ήταν παράνομο να πωλούν κρασί από το μπουκάλι. Το πουλούσαν με το βαρέλι και στη συνέχεια το έριχναν σε μη τυποποιημένα μπουκάλια (στην Αγγλία παρέμεινε ως νόμος μέχρι το 1860!).

Το 1979, οι ΗΠΑ έθεσαν το τυποποιημένο μέγεθος για τα μπουκάλια των κρασιών στα 750ml. Προκειμένου να καταστούν δυνατές οι εύκολες εμπορικές σχέσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε γρήγορα το ίδιο πρότυπο.

Στην υγεία μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου