Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

"Γιατί δεν θέλουμε να ψηφίζουν οι άντρες". Μια πλάκα με πολύ αλήθεια


Γιατί δεν θέλουμε να ψηφίζουν οι άντρες.

1. Γιατί η θέση του άντρα είναι στον στρατό.

2. Γιατί κανείς πραγματικά αρρενωπός άντρας δε θέλει να βρει λύση σε ερώτηση, με τρόπο διαφορετικό απ’ το ξύλο.

3. Γιατί, αν οι άντρες αρχίσουν να φέρονται ως «ειρηνοποιοί», καμία γυναίκα δε θα τους θαυμάζει.

4. Γιατί οι άντρες θα χάσουν τη γοητεία τους, αν βγουν απ’ τον φυσικό τους χώρο και ασχοληθούν με άλλα πράγματα, πέρα από πολεμικά κατορθώματα, στολές και τύμπανα.

5. Γιατί οι άντρες είναι υπερβολικά συναισθηματικοί για να ψηφίσουν. Η συμπεριφορά τους σε αγώνες μπέιζμπολ και πολιτικά συνέδρια το αποδεικνύει. Επίσης, η έμφυτη τάση τους να καταλήγουν στη βία, τους κάνει ιδιαιτέρως ακατάλληλους για τις δουλειές μιας κυβέρνησης.

Η λίστα είναι δημιουργία της Άλις Ντούερ Μίλερ (Alice Duer Miller) και δημοσιεύτηκε το 1915 στην εφημερίδα New York Tribune.

votws2Η Μίλερ είχε στήλη στην εφημερίδα, όπου συνήθιζε να σχολιάζει την κοινωνία με χιούμορ και σάτιρα. Η παραπάνω λίστα είναι μία ξεκάθαρα σατιρική καταγραφή των λόγων, που οι άντρες θα αδυνατούσαν να ασκήσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα. Η Μίλερ γνώριζε πολύ καλά, ότι αυτά που έγραφε ήταν «τραβηγμένα απ’ τα μαλλιά».

Το πρόβλημα είναι ότι ακριβώς την ίδια περίοδο, κυκλοφορούσαν αντίστοιχα κείμενα, που εξηγούσαν με τον ίδιο τρόπο την ανικανότητα των γυναικών. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, υπήρχαν πολλοί που δεν γελούσαν και δεν τα θεωρούσαν μια απλή σάτιρα.

Στην Ελλάδα ψήφισαν για πρώτη φορά οι γυναίκες το 1934, στις δημοτικές εκλογές. Αλλά το δικαίωμα δινόταν υπό τις εξής προϋποθέσεις: η ψηφοφόρος να είναι τουλάχιστον 30 ετών και με απολυτήριο δημοτικού. Οι Ελληνίδες μπορούν να ψηφίζουν χωρίς όρους και προϋποθέσεις μόλις απ’ το 1952.

πηγή: mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου