Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Νταλμάς: Η Ελληνίδα που αγάπησε ο Κεμάλ


Η ξανθιά καλλονή που απεικονίζεται στην κασετίνα των τσιγάρων «Σαντέ», δεν ήταν άλλη απ’ την Ελληνίδα ερωμένη του μεγαλύτερου ηγέτη των Τούρκων.



Το όνομά της ήταν Ζωζώ Νταλμάς (σσ. Ζωή Σταυρίδου, διαβάζουμε στα 24grammata) και γεννήθηκε το 1905 στην Κωνσταντινούπολη. Τραγουδούσε, χόρευε και μάγευε τα πλήθη σε όλη την οικουμένη. Ταξίδεψε όπου υπήρχαν ελληνικές παροικίες και κατέκτησε τις καρδιές πριγκίπων και πολιτικών ηγετών, ανάμεσα στους οποίους ήταν κι ο Κεμάλ Ατατούρκ.


Η ιστορία τους ξεκίνησε με ένα τρόπο σχεδόν κινηματογραφικό. Γνωρίστηκαν σε ένα νυχτερινό μαγαζί που χόρευε η Ζωζώ και πέρασαν τη νύχτα μαζί. Το επόμενο πρωί, ο Κεμάλ είχε αποχωρήσει, αφήνοντας ένα χαρτονόμισμα χιλίων λιρών στο κομοδίνο. Η Ελληνίδα ντίβα το εξέλαβε ως τρομερή προσβολή. Γι’ αυτό και έδωσε μία αποστομωτική απάντηση.

Πάνω στο χαρτονόμισμα ήταν τυπωμένο το πρόσωπο του Κεμάλ. Πήρε λοιπόν ένα ψαλίδι και έκοψε προσεχτικά το κομμάτι που ήταν η εικόνα του. Παράτησε στο κομοδίνο το άχρηστο πλέον χαρτονόμισμα, μαζί με αυτό το σημείωμα: «Από αυτό που μου αφήσατε πήρα μόνο αυτό που μου χρειαζόταν. Το υπόλοιπο σας το επιστρέφω γιατί μου είναι εντελώς άχρηστο».

«Θαυμάζω τους Έλληνες κι όχι τους δικούς μου, τους μπουνταλάδες»
Η ίδια είχε υποστηρίξει, ότι σε προσωπικές στιγμές ο Κεμάλ της είχε εκμυστηρευτεί σε άπταιστα ελληνικά: «Πίστεψε με, θαυμάζω τους Έλληνες κι όχι τους μπουνταλάδες τους δικούς μου».

Βέβαια, ο βίος του Κεμάλ μάλλον δεν στηρίζει με στοιχεία την εξομολόγησή της.


Σε άλλη συνέντευξή της το 1962, είπε: «Άστα «μπαμπά», του έλεγα ειρωνικά, «το θες ή δεν το θες, είσαι Ρωμιός! Από πού ήταν η γιαγιά σου; Δεν ήταν η κυρα-Μαρία από τα Γιάννενα; Ύστερα… τούρκεψες, «μπαμπά»! Κι αυτός χαχάνιζε, χτυπιόταν, άρπαζε ένα μπουκάλι με ρακή, έπινε στην υγειά μου και στην… ελληνοτουρκική φιλία.

Ο Κεμάλ αλκοολικός;
Ο Κεμάλ είχε αδυναμία στη ρακή και σε αντίθεση με τους μουσουλμάνους έπινε συστηματικά και μάλλον είχε εθιστεί στο ποτό. Άλλωστε πέθανε από κήρωση του ύπατος, το 1937.

Πρόσφατα, μια ομιλία του Πρωθυπουργού της Τουρκιάς, Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκάλεσε αντιδράσεις, όταν αναφέρθηκε σε δύο «μεθύστακες νομοθέτες» που χαλάρωσαν τα αυστηρά ήθη των Μουσουλμάνων. Δεν έδωσε τα ονόματα των πολιτικών στους οποίους αναφερόταν, αλλά οι περισσότεροι υπέθεσαν ότι αναφερόταν στον άνθρωπο που εκσυγχρόνισε την Τουρκία, τον Κεμάλ και το «δεξί του χέρι», Ισμέτ Ινονού.

«Κατάσκοπος δεν ήμουνα, Ελληνίδα ήμουνα»
Η Νταλμάς όταν ερχόταν στην Ελλάδα, συνήθιζε να συναντά τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Πολλοί είπαν ότι ήταν ένας «διπλός πράκτορας», που χρησιμοποιούσε τα κάλλη της για να εξάγει μυστικά της τουρκικής κυβέρνησης. Η ίδια δήλωσε, «Κατάσκοπος δεν ήμουνα, Ελληνίδα ήμουνα».


Η πατριωτική της δράση συνεχίστηκε και στην κατοχή. Οι πράκτορες της Γκεστάπο την ξυλοκόπησαν άγρια, όταν αρνήθηκε να καταδώσει αντιστασιακούς, με αποτέλεσμα να αποβάλει το μωρό της.

Πέθανε το 1988 σε ένα γηροκομείο της Αθήνας. Σύντομα πρόκειται να κυκλοφορήσει βιβλίο για τη ζωή της από τους φίλους τους Βασίλη Κολοβό και Δημήτρη Ιβανώφ.

πηγή: mixanitouxronou.gr

2 σχόλια:

  1. Για πολλά χρόνια, το πολιτικό σύστημα για να μπορέσει να κάνει τις διάφορες βρωμοδουλειές του αλλά και για να μπορεί να διατηρείται στην εξουσία , έφερε στην επιφάνεια όλα τα κατακάθια της κοινωνίας.
    Σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχουν κοινωνικά στρώματα με αρρωστημένη και ποταπή ιδιοσυγκρασία. Για αυτό και κάθε συνετό πολιτικό σύστημα φτιάχνει θεσμούς αλλά και το κατάλληλο κοινωνικό κλίμα, έτσι ώστε αυτά τα στρώματα να μην έχουν την δυνατότητα να ανελιχθούν, να αποκτήσουν δικαιώματα, να απαιτήσουν συμμετοχή στα κοινά.
    Και για να γίνουμε ακόμη πιο ξεκάθαροι, να περιγράψουμε τις ιδιότητες αυτών των κοινωνικών ομάδων : άτομα με χαμηλό νοητικό επίπεδο αλλά με ενστικτώδη πονηριά, άτομα με διαφόρων ειδών ψυχοπάθειες και νευρώσεις καθώς και με σεξουαλικές ανωμαλίες πάσης φύσεως, άτομα με κυνισμό και με βασικό ενδιαφέρον την απόκτηση υλικών αγαθών, άτομα ακόμη και με πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αλλά χαμηλού πνευματικού επιπέδου, μέχρι και κοινοί εγκληματίες.
    Αυτές τις ομάδες λοιπόν το Ελληνικό πολιτικό και οικονομικό σύστημα τις προώθησε , τους έδωσε φωνή, τις τοποθέτησε σε διάφορες θέσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τις έβαλε ακόμη και μέσα στα πανεπιστήμια. Με άλλα λόγια, δημιούργησε αστικά στρώματα αποτελούμενα από στοιχεία, που σε παλαιότερες εποχές βρίσκονταν απομονωμένα στο περιθώριο της κοινωνίας. Έφερε στην επιφάνεια όλο τον βούρκο που υπάρχει μέσα στους οχετούς κάθε πολιτείας. Έτσι , οι κανονικοί άνθρωποι, όταν είδαν αυτήν την επέλαση των Ζόμπι, σίγησαν , απομονώθηκαν, κρύφτηκαν. Αλλά ακόμη και μέσα στα σπίτια τους, δεν βρήκαν ησυχία. Δέχονταν καθημερινές επισκέψεις, μέσω των τηλεοπτικών καναλιών, από διάφορα ψυχανώμαλα άτομα. Εάν σε όλα αυτά ,προσθέσουμε και τη γενική επήρεια της αριστερής θολοκουλτούρας, τότε η κατάσταση δεν περιγράφεται. Μία μυρωδιά σήψης από παντού. Στο τέλος, ήλθαν και οι ανθρωποθυσίες (η ‹‹εγκληματικότητα››) : Οι βαρβαρικές ορδές που εισχώρησαν στην Ελλάδα , θυσιάζουν κάθε μήνα μερικούς Έλληνες στο βωμό του μίσους και του ρατσισμού τους που νιώθουν προς εμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο συντάκτης του κειμένου νομίζει οτι έγραψε περισπούδαστο άρθρο, το οποίο στην πράξη είναι μπουρδολογία

    ΑπάντησηΔιαγραφή