Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Άγνωστες πτυχές του «Σημαδεμένου»: Όλα όσα δεν γνωρίζατε για την διάσημη ταινία του Ντε Πάλμα


Ο Scarface έκανε πρεμιέρα τον Δεκέμβριο του 1983 και ήταν η ταινία που κυριολεκτικά «σημάδεψε» την καριέρα του Αλ Πατσίνο. Φέτος, ο διάσημος Κουβανός μαφιόζος έγινε 30 χρονών και παραμένει ακόμα σταθερά δημοφιλής στο παγκόσμιο κοινό. Ωστόσο η ταινία κρύβει αρκετά μυστικά που ελάχιστοι γνωρίζουν.



Σε σενάριο Όλιβερ Στόουν και σκηνοθεσία Μπράιαν Ντε Πάλμα με πρωταγωνιστή τον ανεπανάληπτο Αλ Πατσίνο, η ταινία έχει αρκετά προσωπικά στοιχεία κι από τους τρεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Όλιβερ Στόουν έγραψε το σενάριο της ταινίας βασισμένο σε προσωπικές του εμπειρίες, όταν βρισκόταν στη Γαλλία σε μία προσπάθεια να απεξαρτηθεί από την κοκαΐνη.

Μάλιστα ακόμα και το όνομα του Scarface, Τόνι Μοντάνα, προέκυψε από τον αγαπημένο παίκτη του Στόουν, τον Τζον Μοντάνα. Ωστόσο το όνομα «Σημαδεμένος» παρόλο που είναι προφανές από που προέρχεται, δεν αναφέρεται παρά μόνο μία φορά στην ταινία κι αυτή στα ισπανικά (Caracicatriz)

Το σενάριο ενθουσίασε τόσο πολύ τον Ντε Πάλμα, ο οποίος προκειμένου να αναλάβει τη σκηνοθεσία του Scarface, παράτησε στη μέση τα γυρίσματα του Flashdance.

Παρά τη βιαιότητα της ταινίας, στα σινεμά δεν χαρακτηρίστηκε ακατάλληλη για ανηλίκους, αφού ο Πάλμα κυριολεκτικά «τους την έφερε». Συγκεκριμένα, αναγκάστηκε να μοντάρει το υλικό του 3 φορές για να πάρει την επιθυμητή σήμανση και τελικά έδωσε στους κινηματογράφους το πρώτο του μοντάζ χωρίς να έχει κόψει καμία σκηνή (παρά μόνο μία με ένα χέρι να κρέμεται, στη διάσημη σκηνή με το αλυσοπρίονο).

Στην ταινία δεν έλειπαν επίσης και οι αυτοσχεδιασμοί του Πατσίνο, ο οποίος αποκάλεσε την κοκαΐνη «yayo», όπως την ονόμαζε ο υπόκοσμος της Αμερικής και η έκφραση αυτή άρεσε στον Ντε Πάλμα και την υιοθέτησαν. Ωστόσο η ιδέα του να πιάσει την κάννη του όπλου στην τελευταία σκηνή με το μακελειό στην έπαυλη, του κόστισε ένα έγκαυμα στο χέρι και διακοπή των γυρισμάτων για δύο εβδομάδες.

Παρόλο που η ταινία παρουσιάζει τον υπόκοσμο του Μαϊάμι, το μεγαλύτερο μέρος της γυρίστηκε στο Λος Άντζελες και όχι στο Μαϊάμι, για να αποφύγουν τις διαμαρτυρίες των Κουβανο-Αμερικανών, που ήταν εντελώς αντίθετοι με τον τρόπο που τους απαθανάτιζε το φιλμ.

Όσο για το μακελειό και τις πολυσυζητημένες βωμολοχίες της ταινίας, πραγματικά ξεπερνούσαν κάθε προηγούμενο αφού σκοτώνονται συνολικά 42 άνθρωποι και η λέξη «f*ck», ακούγεται 218 φορές.

πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου