Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Πώς άρχισε η NORAD να ακολουθεί τον Άγιο Βασίλη;


Στις 24 Δεκεμβρίου του 1955, το κόκκινο τηλέφωνο στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Continental Air Defense Command (CONAD) στο Colorado Springs του Κολοράντο άρχισε να χτυπά.

Αυτό σήμαινε πως στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν είτε το Πεντάγωνο ή ο διοικητής της CONAD στρατηγός Earle Partridge... και δεν θα ήταν για καλό.

Ο σμήναρχος της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας Harry Shoup, διευθυντής επιχειρήσεων του Κέντρου όρμηξε στο τηλέφωνο.

"Μάλιστα, κύριε, εδώ σμήναρχος Shoup", φώναξε.

Σιωπή.

"Κύριε; Εδώ σμήναρχος Shoup", επανέλαβε.

Ξανά σιωπή.

"Κύριε; Με λαμβάνεται;".

Τελικά, ακούστηκε μια απαλή φωνή από το άλλο άκρο της γραμμής.

"Είσαι αλήθεια ο Άγιος Βασίλης;" ρώτησε ένα κοριτσάκι.

Ο Shoup ξαφνιάστηκε για λίγο. "Κάποια πλάκα θα 'ναι", σκέφτηκε. Κοίταξε τριγύρω στο δωμάτιο, περιμένοντας να δει τους άντρες του να γελάν με την φάρσα, αλλά μόνο σοβαρά και σκυθρωπά πρόσωπα αντίκρισε.

Κατάλαβε πως κάποιο μπέρδεμα έγινε στις γραμμές και σκέφτηκε να συνεχίσει.

"Ναι, εγώ είμαι", απάντησε. "Ήσουν καλό κοριτσάκι;"

Το κοριτσάκι εξήγησε στον Shoup ότι θα άφηνε φαγητό για τον Άγιο Βασίλη και τον τάρανδο του και άρχισε να του λέει τη λίστα της. Ο Shoup την ευχαρίστησε για την φιλοξενία της, λέγοντας της πως σαν Άγιος Βασίλης είχε μεγάλο τραγούδι να κάνει. Η μικρή των ρώτησε πως προλαβαίνει και πηγαίνει σε όλα τα σπίτια.

Ο σμήναρχος Shoup

Προφανώς, πρόκειται για αντικατασκοπία σκέφτηκε ο Shoup. "Είναι η μαγεία των Χριστουγέννων", απάντησε. Αν κάποιος ρωτήσει γι' αυτό, είπε, θα πρέπει να τους πει να σταματήσουν να ρωτούν αλλιώς ο Άγιος Βασίλης θα τους βάλει στη λίστα με τους άτακτους.

"Εκείνο το κόκκινο τηλέφωνο. Είτε ο γέρος με τα τέσσερα αστέρια ήταν (ο στρατηγός Partridge) ή το Πεντάγωνο. Ήμουν σοκαρισμένος", είπε μετά από χρόνια.

Το κόκκινο τηλέφωνο συνέχισε να χτυπά όλη τη νύχτα. Όχι λόγω κάποιαν σοβιετικής επίθεσης εναντίον των ΗΠΑ, αλλά λόγω κάποιου τυπογραφικού λάθους.

Εκείνη την ημέρα, όπως έμαθε αργότερα ο Shoup, μια τοπική εφημερίδα είχε μια διαφήμιση ενός πολυκαταστήματος που προέτρεπε τα παιδιά να τηλεφωνήσουν και να μιλήσουν με τον Άγιο Βασίλη.

Η διαφήμιση της εφημερίδας - πηγή

"Παιδάκια! Τηλεφωνήστε με στον προσωπικό αριθμό μου και θα σας μιλήσω προσωπικά εγώ ο ίδιος οποιαδήποτε ώρα της ημέρας". Στην διαφήμιση ήταν το τηλέφωνο του Άγιου Βασίλη, αλλά έλειπε ένα ψηφίο. Αντί να συνδέονται λοιπόν με το τηλέφωνο του πολυκαταστήματος, τα παιδιά καλούσαν τον απόρρητο αριθμό.

Μετά από μερικά ακόμα τηλεφωνήματα, ο Shoup τράβηξε μερικούς πιλότους παράταιρα και τους έδωσε μια ειδική αποστολή. Θα απαντούσαν στο τηλέφωνο και θα έδιναν την τρέχουσα θέση του Άγιου Βασίλη μιας και τον "παρακολουθούσαν" στο ραντάρ τους.

Το λογότυπο της NORAD Tracks Santa - πηγή

Από εκείνη τη νύχτα, ο εντοπισμός του Άγιου Βασίλη έγινε παράδοση, που πραγματοποιούσε η North American Aerospace Defense Command (NORAD) όταν αντικατέστησε την CONAD το 1958. Δόθηκε νέο τηλέφωνο, ξεχωριστό από το κόκκινο, ο αριθμός δημοσιεύτηκε και καλούσαν τον κόσμο να πάρει τηλέφωνο και να μάθει πόσο κοντά ήταν ο Άγιος Βασίλης στο σπίτι τους.

Ο Harry Shoup πέθανε το 2009, έχοντας το παρατσούκλι "Σμήναρχος Άγιος Βασίλης"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου