Αναπαράσταση του Robert Seymour όπου μια επιδημία χολέρας τον 19ο αιώνα διαδίδεται με τη μορφή δηλητηριώδους αέρα - πηγή
Από το ανύπαρκτο φλόγιστο μέχρι τα ότι τα μάτια μας εκπέμπουν φως δείτε μερικές θεωρίες που κάποτε αποτελούσαν επιστημονικά επιτεύγματα!
Φλογιστό
Το 1669, ο αλχημιστής Johann Joachim Becher (Γιόχαν Μπέκερ) πρότεινε ότι η πυρκαγιά προκαλείται από ένα στοιχείο που ονομάζεται φλογιστό. Οτιδήποτε μπορούσε κάποιος να ανάψει περιείχε αυτή την ουσία και ο μόνος τρόπος για να σβήσουμε μια φωτιά ήταν να την "dephlogisticate", δηλαδή, να μείνει μόνο τέφρα. Αυτή η θεωρία επικράτησε για σχεδόν 100 χρόνια, όταν ο Αντουάν Λαβουαζιέ μέσα από αυστηρά πειραματική μεθοδολογία κατέληξε να περιγράψει την καύση, αναγνωρίζοντας ως απαραίτητο στοιχείο για αυτήν το "οξυγόνο".
Αβιογένεση
Για τους αρχαίους, όπως ο Αριστοτέλης, οι προνύμφες που παρουσιάζονται από σάπια κρέατα ήταν η ζωντανή απόδειξη ότι θα μπορούσε να υπάρξει ζωή κατά τύχη. Στα 1600, ο Βέλγος αστρονόμος Jan Baptista van Helmont είχε μια συνταγή για να δημιουργεί ποντίκια: "Τοποθετήστε ένα βρώμικο πουκάμισο ή μερικά κουρέλια σε ένα ανοικτό δοχείο ή βαρέλι που περιέχει λίγους σπόρους σιταριού και σε 21 ημέρες θα εμφανιστούν ποντίκια".
Θεωρεία του μιάσματος
Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι άσχημες οσμές ήταν ένα δηλητηριώδες νέφος που προκαλούσαν νόσους όπως η χολέρα, τα χλαμύδια ή η μαύρη πανούκλα (Μαύρος Θάνατος). Το 1860 η θεωρία των μικροβίων αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα φταίνε μικροοργανισμοί.
Οι σκέψεις μιας μητέρας
Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1900, ορισμένοι γιατροί πίστευαν ότι οι σκέψεις και οι εμπειρίες μιας εγκύου μπορούσαν να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες. Για παράδειγμα, αν μιας έγκυος έβλεπε κάποιον να χάνει το χέρι του ενώ αλώνιζε το σιτάρι του, το σοκ που θα της προκαλούσε η σκηνή θα μπορούσε να προκαλέσει μια γέννα με ένα παιδί που θα είχε ένα... κούτσουρο! Ο Joseph Merrick -γνωστός και ως "Άνθρωπος Ελέφαντας"- πίστευε ότι οι παραμορφώσεις του οφείλονταν στο ότι η μητέρα του φοβήθηκε έναν ελέφαντα.
Η θεωρεία των εκπομπών
Πολλοί έξυπνοι άνθρωποι, όπως ο Πλάτωνας και ο Ευκλείδης, πίστευαν ότι βλέπουμε τα πράγματα, επειδή τα μάτια μας εκπέμπουν ακτίνες φωτός, το αντίθετο απ' ότι δηλαδή συμβαίνει, βλέπουμε επειδή το φως εισέρχεται στα μάτια μας. Η ιδέα παρέμεινε για τουλάχιστον 10 αιώνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου