Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Οι καλλιτεχνικές δεξαμενές νερού στην Πουντζάμπ της Ινδίας


Η Παντζάμπ είναι μία από τις 28 Ομόσπονδες Πολιτείες της Ινδίας -βρίσκεται στο βόρειο-βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, στα σύνορα με το Πακιστάν. Είναι γνωστή για την πλούσια, ζωντανή κουλτούρα της, συμπεριλαμβανομένων του καλού φαγητού, της μουσική και του χορού. Όμως, οι κάτοικοι του ινδικού κρατιδίου ασχολούνται και με τις δεξαμενές νερού των σπιτιών τους.
Οι τσιμεντένιες δεξαμενές που χρησιμοποιούν για την αποθήκευση νερού στις στέγες των σπιτιών τους οι κάτοικοι του κρατιδίου δεν είναι σχεδόν ποτέ συνηθισμένες σε εμφάνιση ή βαρετές. Αντ' αυτού, έχουν ποικίλα σχήματα και μεγέθη εμπνευσμένα από τα ενδιαφέροντα και τις εμπειρίες των ανθρώπων. Έτσι, μπορεί κανείς να δει αεροπλάνα, άρματα μάχης, πλοία, πουλιά, ζώα, ακόμα και ανθρώπους!


Αυτή η τάση φαίνεται να έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την πολιτεία και την ακολουθούν τόσο οι πλούσιοι όσο και οι φτωχοί. Στην πραγματικότητα, δεν φαίνεται να τους νοιάζει πόσο θα ξοδέψουν ώστε να έχουν την καλύτερη δεξαμενή στη γειτονιά.


Οι κάτοικοι που έχουν συγγενείς που ζουν στο εξωτερικό, έχουν πλοία ή αεροπλάνα στην οροφή τους. Όσων οι αγαπημένοι τους υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις έχουν δεξαμενές σε σαν άρματα μάχης. Για κάποιους, οι δεξαμενές είναι ένα σύμβολο της οικονομικής κατάστασής τους, ενώ για άλλους αντιπροσωπεύουν γλυκές αναμνήσεις. Ένας για παράδειγμα, όταν ήταν μικρός είχε έναν αετό και όταν ο αετός πέθανε έφτιαξε τη δεξαμενή του με τη μορφή αετού.


Πολλοί αλλάζουν τις δεξαμενές με νέες. Τις παλιές δεν τους πετάνε. Αντ' αυτού, τις χρησιμοποιούν για να μαζέψουν βρόχινο νερό που θα χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια των ξηρών μηνών του καλοκαιριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου