Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Τα πολλά αντίγραφα του Αγάλματος της Ελευθερίας των ΗΠΑ


Το διάσημο Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη (ο επίσημος τίτλος του είναι "Liberty Enlightening the World", ενώ στα γαλλικά "La Liberté éclairant le monde"), δωρίστηκε ως γνωστόν από τους Γάλλους στους Αμερικανούς το 1886 (εγκαινιάστηκε στις 28 Οκτωβρίου). Σχεδιάστηκε το 1874 από τον γλύπτη Φρεντερίκ Μπαρτολντί και κατασκευάστηκε από τον μηχανικό Γκυστάβ Άιφελ. Η διαδικασία της κατασκευής του έφερε πολλές καθυστερήσεις που προκαλούνταν από την έλλειψη χρηματοδότησης. Αλλά μετά από 10 χρόνια, η Lady Liberty έγινε σύμβολο της ελευθερίας και της επανάστασης.

Το άγαλμα ζυγίζει 228,456 τόνους και το ύψος του, χωρίς τη βάση, είναι 46,5 μέτρα, ενώ με τη βάση είναι 93. Στο εσωτερικό του, 168 σκαλιά επιτρέπουν την άνοδο στο κεφάλι, όπου υπάρχουν 25 παράθυρα, και άλλα 58 στο χέρι, που κρατάει τον πυρσό, ο οποίος το 1986 καλύφθηκε με λεπτά φύλλα χρυσού 24 καρατίων. Στο αριστερό χέρι κρατάει μια πλάκα στην οποία αναγράφεται η ημερομηνία «4 Ιουλίου 1776», ημέρα ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

Από όταν η Liberty εγκαταστάθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης (στη νησίδα Λίμπερτυ Άιλαντ/ Liberty Island), έχουν δημιουργηθεί πολλά αντίγραφα της σε όλο τον κόσμο, από το Τόκιο μέχρι τη Νορβηγία και την Βραζιλία.

Δείτε μερικά από αυτά.



Δείτε ακόμη:
Αγάλματα γοργόνων σε όλο τον κόσμο
10 εκπληκτικά γλυπτά και αγάλματα απ' όλο τον κόσμο
Τα διάφορα κουστούμια του Manneken Pis
Αγάλματα και γλυπτά δράκων απ' όλο τον κόσμο
Τα 15 ψηλότερα αγάλματα του κόσμου
10 παγκοσμίου φήμης αγάλματα
Τα ψηλότερα αγάλματα του Χριστού

Τόκιο, Ιαπωνία


Το Άγαλμα της Ελευθερίας Odaiba είναι το ωραιότερο απ' όλα τα αντίγραφα. Έχει ύψος 39 πόδια και ανεγέρθηκε το 1998 για ένα χρόνο ως μέρος της σύνδεσης της Ιαπωνίας με τη Γαλλία, αλλά έχει παραμείνει μέχρι σήμερα λόγω της δημοτικότητάς του.


Μπορντό, Γαλλία


Το 1888 ανατέθηκε στον Μπαρτολντί να φτιάξει ένα γιγαντιαίο συντριβάνι στην Place Picard στο Μπορντό, το οποίο ολοκλήρωσε με το ήδη διάσημο Άγαλμα της Ελευθερίας. Κατά τη διάρκεια της ύπαρξής του, το άγαλμα έχει λιώσει από τους Ναζί, έχει βαφτεί με σπρέυ, το έχουν κάψει και έχει αποτελέσει αντικείμενο καλλιτεχνικής διαμαρτυρίας.


Visnes, Νορβηγία


Το μικρό νορβηγικό χωριό Visnes, με ορυχείο χαλκού που είναι ενεργό για πάνω από 100 χρόνια, φέρεται να παρείχε τον χαλκό που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του Αγάλματος της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη. Ένα πολύ μικρότερο αντίγραφο τιμά με υπερηφάνεια το ορυχείο χαλκού και τη συμβολή του σε ένα από τα πιο διάσημα μνημεία του κόσμου -ακόμα και αν αυτός ο ισχυρισμός δεν έχει πλήρως επαληθευτεί.


Λβιβ, Ουκρανία


Στην κορυφή το Κρατικού Μουσείου Εθνογραφίας της Ουκρανίας βρίσκεται μια μοναδική εκδοχή του Αγάλματος της Ελευθερίας, καθώς το συγκεκριμένο κάθεται και γι' αυτό μερικές φορές αναφέρεται ως το "τεμπέλικο άγαλμα". Είναι σχέδιο του Πολωνού γλύπτη Leandro Marconi, και πλαισιώνεται από δύο γυμνούς άνδρες.


Vascoeuil, Γαλλία


Θα περίμενε κανείς, ο Σαλβαδόρ Νταλί, ο σουρεαλιστής καλλιτέχνης γνωστός για τα έργα του με λιωμένα ρολόγια, να κάνει κάτι διαφορετικό; Όπως ήταν αναμενόμενο, έβαλε τη δική του πινελιά στο Άγαλμα της Ελευθερίας, όταν δημιούργησε τη Νίκη της Ελευθερίας το 1972. Ο σχεδιασμός είναι αρκετά πιστός στο πρωτότυπο άγαλμα, αλλά έχει και τα δύο χέρια υψωμένα. Βρίσκεται έξω από το Κέντρο Τεχνών Chateau de Vascoeuil, ανάμεσα σε γλυπτά άλλων γνωστών καλλιτεχνών.


Αρχικό Μοντέλο, Παρίσι, Γαλλία


Κατά ειρωνικό τρόπο, το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη είναι στην πραγματικότητα ένα αντίγραφο εκείνου που βρίσκεται στο Musée des Arts et Métiers στο Παρίσι. Η Lady Liberty σχεδιάστηκε από τον Μπαρτολντί, ο οποίος έκανε πολλά μοντέλα πριν ικανοποιηθεί από την εμφάνιση του.


Μπάνγκου, Βραζιλία


Ο Μπαρτολντί ήταν ο πρώτος που έδωσε αντίγραφα του αγάλματος της Ελευθερίας. Αυτό το άγαλμα στα περίχωρα του Ρίο ντε Τζανέιρο δωρίστηκε από τον ίδιο το 1899 για να τιμήσει την επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας. Άλλαξε χέρια και τοποθεσίες μερικές φορές κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, αλλά τώρα βρίσκεται μόνιμα στην πλατεία Μαϊάμι στο Μπάνγκου, μια γειτονιά στη Δυτική Ζώνη του Ρίο.


Legoland, Μπιλούντ, Δανία


τα Lego είναι κάτι με το οποίο μπορεί κανείς να κάνει τα πάντα. Στη Legoland στο Μπίλουντ της Δανίας υπάρχουν μνημεία από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και του Αγάλματος της Ελευθερίας. Η Legoland λέει ότι 20 εκατομμύρια κομμάτια Lego χρησιμοποιήθηκαν στη Miniland, το τμήμα όπου βρίσκονται αντίγραφα των μνημείων.


Arraba, Ισραήλ


Τα αντίγραφα του Αγάλματος δεν είναι πάντα πιστά στην αρχική μορφή. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με αυτή την έκδοση στην μικρή ισραηλιτική πόλη Arraba, η προέλευση της οποίας είναι μυστηριώδης.


Τάφος των 72 Μαρτύρων, Κουανγκτσόου, Κίνα


Η Αυτοκρατορική Κίνα ανατράπηκε από επαναστάτες στις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά όχι χωρίς απώλειες. Μετά από μια εξέγερση στην οποία 72 άνθρωποι χάθηκαν στην πόλη Κουανγκτσόου, τάφηκαν κοντά στο σημείο όπου έχασαν τη ζωή τους. Το Άγαλμα της Ελευθερίας εκεί, το οποίο ήταν το πρώτο -από τα πολλά- κινέζικο αντίγραφο, τοποθετήθηκε στην κορυφή του τάφου το 1920 για να συμβολίζει τον αγώνα για την ελευθερία. Αφαιρέθηκε και αντικαταστάθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ταραχώδους πολιτικής ιστορίας της Κίνας. Από το 1981 ένα νέο αντίγραφο του αγάλματος βρίσκεται στον τάφο.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου