Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Το μεγαλύτερο, το ακριβότερο, το μικρότερο και άλλα ρεκόρ βιβλίων


Παρά τις συνεχείς προβλέψεις ότι τα e-book θα εξαφανίσουν τις παραδοσιακές εκδόσεις, η σχέση μας με τα βιβλία συνεχίζεται. Τα βιβλία έχουν εξάψει την φαντασία μας για αιώνες.

Είτε πρόκειται για το μεγαλύτερο, το μικρότερο ή το πιο πολύτιμο, δείτε μερικά ρεκόρ των βιβλίων.



Το ακριβότερο
Σύμφωνα με το Forbes, ο Μπιλ Γκέιτς κατέχει το πιο ακριβό βιβλίο που πουλήθηκε ποτέ. Το 1994, ο Γκέιτς έδωσε 30.800.000 δολάρια (περίπου 49.400.000 σημερινά) για Codex Leicester του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Αυτό το πρωτότυπο χειρόγραφο, που γράφτηκε μεταξύ του 1506 και του 1510 από τον ντα Βίντσι, είναι ένα από τα μόλις 20 σημειωματάρια που εξακολουθούν να υπάρχουν. Περιλαμβάνει σκίτσα, σημειώσεις και ιδέες, όλα γραμμένα από δεξιά προς τα αριστερά.


Το πολυτιμότερο
Η Βίβλος του Γουτεμβέργιου είναι ίσως το πιο πολύτιμο βιβλίο στον κόσμο. Ήταν το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε (1.455 περίπου) με τη χρήση σύγχρονων μηχανών, μια διαδικασία που έφερε την επανάσταση στον τομέα του βιβλίου. Μόνο 180 αντίτυπα είχαν τυπωθεί αρχικά, από τα οποία σώζονται σήμερα 49 και μόνο 21 είναι πλήρεις. Σχεδόν όλα ανήκουν σε μουσεία, βιβλιοθήκες ή ιδρύματα.


Το μεγαλύτερο
Το μεγαλύτερο βιβλίο στον κόσμο δεν είναι ένα βιβλίο με τη συμβατική έννοια, αλλά μια σειρά από τεράστιες πέτρινες πλάκες που βρίσκονται στην Παγόδα Kuthodaw στο Mandalay της Μιανμάρ. Περισσότερες από 700 μαρμάρινες πλάκες (η κάθε μια με ύψος πάνω από 5 πόδια και 3,5 πόδια πλάτος) διηγούνται την ιστορία της tipitaka, το κεντρικό κείμενο του Θεραβάντα (ή Τεραβάντα) Βουδισμού (μια από τις δύο σχολές του Βουδισμού. Η άλλη είναι η Μαχαγιάνα. Η κάθε σχολή διαφέρει σχετικά με την ακριβή φύση της Νιρβάνα, τη σημαντικότητα και κανονικότητα των διαφόρων διδασκαλιών και κειμένων καθώς και τις μοναστικές και τις λειτουργικές πρακτικές). Όταν χτίστηκε γύρω στα 1860, οι πλάκες ήταν γραμμένες με χρυσό μελάνι και διακοσμημένες με πολύτιμους λίθους, αλλά, όταν οι Βρετανοί εισέβαλαν τη δεκαετία του 1880, οι στρατιώτες λεηλάτησαν το μελάνι και τους πολύτιμους λίθους.
Το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες αναφέρει ως το μεγαλύτερο βιβλίο ένα κείμενο του 2012 για την προφήτη Μωάμεθ που δημιουργήθηκε στο Ντουμπάι και έχει διαστάσεις 16,40x26,44 πόδια.


Αυτό με τις περισσότερες λέξεις
Με βάση το πόσες λέξεις περιέχει ένα βιβλίο, το μακρύτερο θεωρείται το Artamène ou le Grand Cyrus (Artamene ή Κύρος ο Μέγας) ένα ρομαντικό μυθιστόρημα του 17ου αιώνα της Madeleine de Scudery. Το 10τομο έργο έχει πάνω από 10.000 σελίδες και 2,1 εκατομμύρια λέξεις (το Πόλεμος και Ειρήνη έχει μόλις... 560.000 λέξεις).


Το μικρότερο
Το μικρότερο βιβλίο του κόσμου είναι τόσο πολύ μικρό που μπορεί να διαβαστεί μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικού μικροσκοπίου. Το "Teeny Ted from Turnip Town" γράφτηκε από τον Malcolm Douglas Chaplin και τυπώθηκε με τη χρήση κρυσταλλικού πυριτίου από τον αδελφό του Robert, στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser στην Βρετανική Κολομβία του Καναδά. Το βιβλίο των 30 σελίδων, με μέγεθος 70x100 μικρόμετρο (1 μm = 1 μ = 1/1000 mm = 10-6 m), και είναι τόσο μικρό που θα μπορούσε να χωρέσει στο πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας.


Το βιβλίο επιστημονικής φαντασίας με τις καλύτερες πωλήσεις
Το Ιστορία Δύο Πόλεων του Κάρολου Ντίκενς, που δημοσιεύθηκε το 1859, είναι το καλύτερο μυθιστόρημα σε πωλήσεις όλων των εποχών, με 200 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Η τριλογία της E. L. James "Πενήντα αποχρώσεις του Γκρι" μόλις πέρασε τα 100 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ ολόκληρη η σειρά του Χάρι Πότερ έχουν πουλήσει πάνω από 450 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.


Το best seller όλων των εποχών
Η Αγία Γραφή είναι το best-seller βιβλίο όλων των εποχών, καθώς εκτιμάται ότι έχουν πουλήσει πάνω από 5 δισεκατομμύρια αντίτυπα. Έχει μεταφραστεί σε πάνω από 394 γλώσσες, 2.123 γλώσσες έχουν τουλάχιστον ένα βιβλίο της Αγίας Γραφής μεταφρασμένο στη γλώσσα τους, ενώ έχει πωληθεί σε όλο τον κόσμο από το πρώτο κιόλας βιβλίο που εκτυπώθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου