Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Μπορείτε να δείτε τον τρίτο δορυφόρο του Κρόνου σ' αυτή την εικόνα;


Γνωρίζουμε ότι το διαστημικό σκάφος Cassini όταν τράβηξε αυτή τη φωτογραφία του Κρόνου απαθανάτισε και τρεις από τους δορυφόρους του. Την Ρέα και τον Εγκέλαδο είναι εύκολο να τους εντοπίσουμε στους δακτυλίους του Κρόνου. Που είναι όμως ο Άτλας;



Το Cassini τράβηξε αυτή την φωτογραφία στις 24 Σεπτεμβρίου του 2015, όταν βρισκόταν μεταξύ 1-2 εκατομμυρίων μιλίων από κάθε έναν από τους δορυφόρους. Δεν είναι όμως η απόσταση που κάνει τον Άτλαντα να μην φαίνεται. Ο δορυφόρος έχει μόλις 6-8 χλμ διάμετρο, είναι δηλαδή εντελώς ασήμαντος σε σύγκριση με τη διάμετρο της Ρέας (1.527 χλμ) και εκείνη του Εγκέλαδου (504 χλμ).

Αν συγκρίνουμε σχετικά μεγέθη και αποστάσεις, η Ρέα καταλαμβάνει 95 pixels και ο Εγκέλαδος μόλις πάνω από 60. Ο μικρός Άτλας είναι μόλις 2 pixel σε διάμετρο. Γι αυτό και δεν φαίνεται!

Ναι, δεν είναι σκόνη στην οθόνη του υπολογιστή σας!

Έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη 62 δορυφόρων διαφόρων μεγεθών σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο, 53 από τους οποίους έχουν λάβει ονόματα. Ο μεγαλύτερος από αυτούς είναι ο Τιτάνας που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δορυφόρος στο Ηλιακό Σύστημα και ο μοναδικός με πυκνή ατμόσφαιρα (είναι μεγαλύτερος και από τον Ερμή). Το δεύτερο μεγαλύτερο φεγγάρι είναι η Ρέα, η οποία ενδέχεται να διαθέτει το δικό της ασθενές σύστημα δακτυλίων.

Από τους φυσικούς δορυφόρους του Κρόνου, 62 έχουν επιβεβαιωμένες τροχιές και 53 εξ αυτών έχουν ονομαστεί, με τους περισσότερους να είναι μικροί σε μέγεθος. Οι τακτικοί δορυφόροι έχουν πάρει ονόματα Τιτάνων ή άλλων μυθολογικών όντων που σχετίζονται με τον μυθολογικό Κρόνο.

Ονόματα μερικών από τους υπόλοιπους δορυφόρους είναι: Μίμας, Εγκέλαδος, Τηθύς, Διώνη, Ρέα, Υπερίων, Ιαπετός, Φοίβη, Ιανός, Επιμηθέας, Ελένη, Τελεστώ, Καλυψώ, Άτλας, Προμηθέας, Πανδώρα, Πάνας, Μεθώνη, Παλλήνη, Ανθή, Πολυδεύκης, Υμίρ, Παάλιακ, Τάρβος, Κίβιουκ, Αλμπιόριξ, Ερριάπους, Σίαρνακ, Kάρι, Σκολ, Τζαρνσάξα, Γκρέιπ, Αιγαίων και ο νεοανακαλυφθείς δορυφόρος S/2009 S 1.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου