Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Νησιά Διομήδη: Δύο νησιά που τα χωρίζουν τα Ρωσο-αμερικανικά σύνορα αλλά και η Διεθνής Γραμμή Ημερομηνίας

Αριστερά το Μεγάλο Διομήδης και στα δεξιά το Μικρό - πηγή

Τα Νησιά Διομήδη -Diomede Islands στα αγγλικά και острова́ Диоми́да (Όστροβα Δηομήδα ή Όστροβα Γκβόζντεβα) στα ρώσικα- είναι δυο μικρά, βραχώδη νησάκια ακριβώς στη μέση του Βερίγγειου Πορθμού, που χωρίζει την Αλάσκα από τη Σιβηρία. Αν και τα δυο νησιά απέχουν μόλις 3,8 χλμ το ένα από το άλλο, χωρίζονται από τη Διεθνή Γραμμή Ημερομηνίας η οποία αποτελεί και τα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Το Μεγάλο Διομήδη ανήκει στη Ρωσία και είναι γνωστό και σαν Imaqliq, Nunarbuk ή Νησί Ρατμάνοβ, ενώ το Μικρό Διομήδη ανήκει στην Αλάσκα των ΗΠΑ και είναι γνωστό ως Νησί Κρούστενσεν ή Inaliq. Λόγω της ΔΓΗ το Μεγάλο Διομήδης είναι 23 ώρες μπροστά από το Μικρό και γι' αυτό πολλοί αποκαλούν τα νησιά Tomorrow Island (νησί Αύριο) και Yesterday Isle (νησίδα Χτες) αντίστοιχα.



Δείτε ακόμη:
Panmunjom, το τελευταίο σύνορο του Ψυχρού Πολέμου
Τα παράξενα σύνορα μεταξύ Σουηδίας και Φινλανδίας σε μια βραχονησίδα


Και τα δύο νησιά είναι επίπεδα με απότομες πλαγιές και σε πολύ απομονωμένη θέση. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν ανάμεσα τους κινούμενα κομμάτια πάγου τα οποία αποτελούν ένα είδους γέφυρα που συνδέει τα δύο νησιά, αν και το να χρησιμοποιήσει αυτή τη "γέφυρα" και να περάσει από το ένα νησί στο άλλο απαγορεύεται λόγω της ιδιοκτησίας.


Τα νησιά αρχικά κατοικούνταν από τους Εσκιμώους Yupik μέχρι και πριν από 3.000 χρόνια. Ο πρώτος Ευρωπαίος που έφτασε στα νησιά ήταν ο Ρώσος εξερευνητής Semyon Dezhnyov το 1648. 80 χρόνια αργότερα, στις 16 Αυγούστου 1728, ανακαλύφτηκαν ξανά από το Δανό θαλασσοπόρο Βίτους Μπέρινγκ. Αυτή την ημερομηνία γιορτάζεται από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία η μνήμη του Αγίου Διομήδη. Όταν οι ΗΠΑ αγόρασαν την Αλάσκα από τη Ρωσία το 1867, συμπεριλήφθηκε και το Μικρός Διομήδης, ενώ το Μεγάλο παρέμεινε στη Ρωσία.


Ενώ το Μικρο εξελίχθηκε σε μια μικρή κοινότητα των περίπου 75 ατόμων, με εκκλησία και σχολείο, το Μεγάλο έγινε ρωσική στρατιωτική βάση. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ο γηγενής πληθυσμός έφυγε από το νησί για να αποφευχθούν οι επαφές πέρα από τα σύνορα. Σήμερα δεν έχει μόνιμο πληθυσμό, αλλά πάνω του βρίσκεται ένας ρωσικός μετεωρολογικός σταθμός και μια ρωσική φρουρά.

Το χωριό στο Μικρό Διομήδης - πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου