Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Νιλς Μπορ, ο φυσικός που μαζί με το Νόμπελ Φυσικής κέρδισε και όση δωρεάν μπύρα ήθελε


Ο Δανός φυσικός Νιλς Μπορ είναι ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες που έζησαν ποτέ.
 
 
 
Θεωρείται ο μεγαλύτερος μετά τον Αϊνστάιν θεωρητικός φυσικός του 20ου αιώνα. Ο Μπορ ήταν πολύ αγαπητός στους Δανούς όταν ζούσε στην Κοπεγχάγη. Όταν λοιπόν κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 1922, η ζυθοποιία Carlsberg του έκανε ένα δώρο: ένα σπίτι που βρισκόταν δίπλα στην ζυθοποιεία. Και το καλύτερο προνόμιο του σπιτιού; Είχε συνδεδεμένο έναν αγωγό στη ζυθοποιεία, έτσι ώστε να έχει δωρεάν μπύρα στη βρύση του όποτε ήθελε ο Νομπελίστας φυσικός.
 
Ο Μπορ είχε θεμελιώδεις συνεισφορές στην κατανόηση της ατομικής δομής και της κβαντικής μηχανικής. Εργάστηκε για την κατασκευή της ατομικής βόμβας και ήταν υπέρμαχος της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας. Δημιουργός της πρώτης κβαντικής θεωρίας του ατόμου και από τους θεμελιωτές της κβαντικής φυσικής, ο Μπορ είχε καθοριστική συνεισφορά στην εξέλιξή της για περισσότερο από 50 χρόνια. Το έργο του τεράστιο σε σπουδαιότητα, τιμήθηκε με πολλές διεθνείς διακρίσεις.

Η Carlsberg ως εταιρεία είχε ένα πάθος για την επιστήμη και διέθετε ένα εργαστήριο αφιερωμένο στην ανάπτυξη καλύτερης ζυθοποιίας. Το 1875 το εν λόγω εργαστήριο ήταν το πρώτο που απομόνωσε το Saccharomyces pastorianus, την μαγιά δηλαδή που χρησιμοποιείται για τις lager μπύρες. Το εργαστήριο έκανε επίσης ανακαλύψεις στην χημεία των πρωτεϊνών που κατέληξαν να έχουν εφαρμογές αλλού.

Ο Μπορ δεν επαναπαύτηκε στις δάφνες του, μετά το βραβείο Νόμπελ, που κέρδισε για τις έρευνες του στη δομή του ατόμου και το πρώιμο έργο του στην κβαντική μηχανική. Με τη βοήθεια της Δανέζικης κυβέρνησης και του Carlsberg Foundation, ίδρυσε το Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής το 1921. Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, εργάστηκε για να τεθούν τα θεμέλια των αρχών της κβαντικής μηχανικής και ήταν το 1927 ότι ανέπτυξε την έννοια της συμπληρωματικότητας, μια βασική αρχή στην κβαντομηχανική.

Ο Μπορ είχε μια σειρά από διάσημες συζητήσεις με τον Αϊνστάιν, στην οποία ο Αϊνστάιν ήταν πολύ απρόθυμος να δεχτεί την κβαντομηχανική και αντιστάθηκε σε πολλές από τις επιπτώσεις της για χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου