Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Η ιστορία του ξυρίσματος -και σε infographic


Ευτυχώς για μας, η ανθρωπότητα έχει κάνει σημαντικά βήματα κατά τη διάρκεια της ιστορίας, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η τεχνολογία έχει κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη (από ό, τι η φύση).

Όταν αρχίσουμε να εξετάζουμε την ιστορία του ξυρίσματος, μπορούμε να δούμε ότι πρόκειται για ακόμη μια πρόοδο του ανθρώπου. Παρόλο που δεν μπορεί κανείς να δει τις ξυριστικές μηχανές ή τα ξυραφάκια ως κάτι το τεχνολογικά προηγμένο, φανταστείτε πόσο πιο οδυνηρή θα ήταν η καθημερινότητα μας (όσοι βέβαια ξυρίζονται, μιας και τελευταία γέμισε ο τόπος από γένια) αν χρειαζόταν να ξυριστούμε με ένα αιχμηρό κέλυφος ή μια ελαφρόπετρα... Δεν ακούγεται και τόσο ευχάριστο αυτό, σωστά;

Ενώ τα σύγχρονα εργαλεία ξυρίσματος δεν είναι ακόμη τέλεια (ποιος ξέρει θα δούμε στο μέλλον), το infographic που ακολουθεί καλύπτει την ιστορία του ξυρίσματος.Από τις πέτρες στο ατσάλι: Η εξέλιξη του ξυρίσματος

Κλικ εδώ για να δείτε το infographic

Παρά το γεγονός ότι ο Homo Sapiens πιστεύεται ότι εξελίχθηκε περισσότερο από 2 εκατομμύρια χρόνια πριν, περίπου 100.000 χρόνια πριν, την τελευταία εποχή των παγετώνων περίπου, ο άνθρωπος άρχισε να αφαιρεί τις τρίχες του προσώπου. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξαιρετικά ψυχρής περιόδου της ανθρώπινης ιστορίας, τα μαλλιά ξαφνικά έγιναν ένα βάσανο καθώς αν κάποιος είχε βρεγμένα μαλλιά θα μπορούσε γρήγορα να κρυοπαγήσει και ενδεχομένως να πεθάνει. Γι' αυτούς τους μακρινούς συγγενείς, ο άνθρωπος δεν είχε ακόμη εισέλθει στην εποχή του λίθου.

Χωρίς ακόμη να έχει αναπτυχθεί η τεχνολογική δυνατότητα και τεχνογνωσία για να δημιουργηθεί ακόμη και το πιο στοιχειώδες λίθινο ξυράφι, εκείνοι οι πρώτοι άνθρωποι κατέφυγαν σε άλλα μέτρα για να την φροντίδα των τριχών του προσώπου τους. Χωρίς κάποιο εργαλείο γι' αυτό το σκοπό, απλά μαδούσαν τις τρίχες του προσώπου τους, μια τρίχα τη φορά!

Πιστεύεται ότι αυτή η πρακτική συνεχίστηκε για πάνω από 60.000 χρόνια. Στην πραγματικότητα ήταν περίπου πριν από 40.000 χρόνια που ο άνθρωπος άρχισε πραγματικά να ξυρίζεται, χρησιμοποιώντας πέτρες ή αιχμηρά κοχύλια για να ξύσει τα μακριά γένια του προσώπου του. Σίγουρα, και αυτό ήταν μια απίστευτα δυσάρεστη εμπειρία.

Σήμερα οι αποτριχωτικές κρέμες θεωρούνται γενικά ότι ανήκουν στα προϊόντα της γυναικείας αποτρίχωσης, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι, καθώς θεωρείται ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν εφεύρει τις πρώτες αποτριχωτικές κρέμες πάνω από 6.000 χρόνια πριν. Στην πραγματικότητα, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν αρκετά διάσημοι για την αφαίρεση όλων των μαλλιών τους από το κεφάλι τους, μέχρι και στα δάχτυλα τους, συνήθως πρώτα με κρέμες και στη συνέχεια με το τρίψιμο με ακατέργαστες πέτρες για να εξαλειφθούν όποιες τυχόν είχαν μείνει.

Τελικά οι πέτρες αντικαταστάθηκαν από τα πρώτα μεταλλικά ξυράφια, τα οποία ήταν σε πρωταρχικό στάδιο και προφανώς ανίκανα για ένα καλό ξύρισμα. Παρ' όλα αυτά, αυτό δεν εμπόδισε τους Αιγύπτιους να συνεχίσουν με την πρακτική της αφαίρεσης των τριχών τους. Περιέργως όμως, παρά την επιμονή τους αυτή, κανείς δεν έβγαινε δημόσια χωρίς να φοράει περούκα. Πολλοί άνδρες, καθώς και οι γυναίκες, φορούσαν περούκες και γενειάδα -δείτε τα ιερογλυφικά όπου οι Φαραώ απεικονίζονται με ένα ψεύτικο μούσι.

Την συνήθεια του ξυρίσματος των τριχών οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι την απέκτησαν από τον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος ανάγκαζε όλους τους στρατιώτες του να ξυρίζονται τόσο στο πρόσωπο όσο και στο κεφάλι. Ο Αλέξανδρος πίστευε ότι τα μακριά μαλλιά ή γενειάδες ήταν μια καλή ευκαιρία των αντίπαλων στρατιωτών να τραβούν τους δικούς του.

Από αυτό το σημείο και μετά, τα εργαλεία ξυρίσματος δεν υφίστανται και τόσο πολύ βελτίωση. Οι μόνες σημαντικές αλλαγές ήταν στην ποιότητα του ατσαλιού, καθώς σιγά-σιγά άρχισαν να αναπτύσσουν πιο εκλεπτυσμένες μεθόδους για την παραγωγή καλύτερης ποιότητας ατσάλι, αν και ο γενικός σχεδιασμός των ξυραφιών παρέμεινε ο ίδιος. Στην πραγματικότητα, τουλάχιστον μέχρι τον 18ο αιώνα, οι στοιχειώδεις ξυριστικές μηχανές που ήταν διαθέσιμες ήταν αρκετά δύσκολες και επικίνδυνες στη χρήση, και για το λόγο αυτό, οι περισσότεροι άνδρες επισκέπτονταν κάποιον επαγγελματία κουρέα κάθε φορά που χρειαζόταν ξύρισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου