Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Πώς ο Βίκτωρ Ουγκώ ενέπνευσε τον Joker

Ο Joker όπως τον σχεδίασε ο Bob Kane στο πρώτο τεύχος του Batman

Όπως ίσως να γνωρίζουν πολλοί, ο Joker, ο υπερκακός χαρακτήρας και αντίπαλος του Batman, είναι δημιουργία των Bill Finger, Bob Kane, και Jerry Robinson και έκανε την εμφάνισή του πρώτη φορά στο τεύχος του Batman της 25ης Απριλίου του 1940 από την DC Comics. Αυτό που δεν ξέρουν όμως πολλοί είναι ότι ο χαρακτήρας είναι εμπνευσμένος από μια ταινία του βωβού κινηματογράφου από τα τέλη του 1920. Αυτή η ταινία με τη σειρά της, άντλησε έμπνευση από ένα μυθιστόρημα του Βικτόρα Ουγκώ που εκδόθηκε το 1869.Ο τραγικός κλόουν της ταινίας είναι πρότυπο για τον κακό του κόμικ. Το βιβλίο του Ουγκώ, L'Homme qui rit (Ο άνθρωπος που γελά), είναι μια θλιβερή ιστορία για ένα ορφανό που ζει τον 17ο αιώνα. Η καταγωγή του πρωταγωνιστή, του Gwynplaine, είναι μυστική και πρόκειται για ένα φριχτά παραμορφωμένο παιδί, που φαίνεται να έχει ένα μόνιμο και φρικτό γέλιο. Ο Gwynplaine ανατράφηκε από ένα περιπλανώμενο και το κατοικίδιό του, ένας λύκος, χρησιμοποιώντας το μόνιμο γέλιο του για να δίνει παραστάσεις του δρόμου.

Ο Conrad Veidt ως Gwynplaine

Φυσικά, όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιες ιστορίες, ο Gwynplaine αποδεικνύεται βασιλικής καταγωγής, έχει πουληθεί σε μια συμμορία που απαγάγει παιδιά και τα παραμορφώνει για να τα χρησιμοποιήσει σε παραστάσεις του δρόμου, όλα ως μέρος ενός κατάπτυστου πολιτικού συστήματος. Μόλις αποκαλύπτεται η πραγματική ταυτότητα του Gwynplaine, εμπλέκεται σε δολοπλοκίες έχοντας αποκτήσει νέο ρόλο ως Μαρκήσιος, αλλά λόγω της μόνιμης έκφρασης του προσώπου του κανείς δεν τον παίρνει στα σοβαρά. Τελικά, ο Gwynplaine προσπαθεί να επανασυνδεθεί με τον περιπλανώμενο που τον ανέθρεψε, αλλά όταν τελικά το καταφέρνει, εκείνος έχει πεθαίνει και ο ίδιος πέφτει στη θάλασσα.

Παρά την ελάχιστη φήμη του μυθιστορήματος, προσαρμόστηκε σε μια ταινία του βωβού κινηματογράφου το 1928, με τον ίδιο τίτλο και σκηνοθέτη τον Γερμανό Paul Leni. Στην ταινία αυτός που ξεχωρίζει περισσότερο είναι -φυσικά- ο Gwynplaine, που τον υποδύεται ο δημοφιλής ηθοποιός Conrad Veidt, τον ηθοποιό που έπαιξε και στο The Cabinet of Dr. Caligari (Το Εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι). Η ταινία θεωρήθηκε υπερβολικά ζοφερή και απέτυχε στις κινηματογραφικές αίθουσες. Αλλά άφησε μια κληρονομιά.


Πάμε στο 1940.

Οι Kane, Finger και Robinson είναι έτοιμοι να φτιάξουν ξεχωριστό κόμικ για τον Batman της Detective Comics. Δύο από τις ιστορίες επικεντρώνονται σε έναν απειλητικό νέο κακοποιό, τον Τζόκερ. Η όψη του δολοφόνου με το λευκό πρόσωπο και τα πράσινα μαλλιά είναι ανησυχητική, ακόμη και για την πρώτη του εμφάνιση. Όλα οφείλονται στο πως έμοιαζε ο χαρακτήρας του Veidt στην ταινία.

Όπως δήλωσε σε μια συνέντευξη ο Kane το 1994:

Εγώ και ο Bill Finger δημιουργήσαμε τον Τζόκερ. Ο Bill ήταν ο συγγραφέας. Ο Jerry Robinson ήρθε με ένα τραπουλόχαρτο του Τζόκερ. Αλλά μοιάζει με τον Conrad Veidt, ξέρετε, τον ηθοποιό στο "The Man Who γελά"... Ο Bill Finger είχε ένα βιβλίο με μια φωτογραφία του Veidt, μου την έδειξε και είπε, "Να τος ο Τζόκερ".από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου