Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Lilli, η Γερμανίδα συνοδός πολυτελείας από την οποία προήρθε η Barbie


Απ' ότι φαίνεται, ο αρχικός σχεδιασμός της διάσημης Barbie βασίστηκε σε μια γερμανική κούκλα για ενήλικες, κάτι σαν συνοδό πολυτελείας θα μπορούσαμε να πούμε, την κούκλα Lilli. Ούτε οδοντίατρος ήταν, ούτε χειρούργος, ούτε γυμνάστρια, ούτε τίποτα απ' ότι θα περίμενε κανείς. Και σίγουρα δεν ήταν παιχνίδι για μικρά κορίτσια...



Η Lilli στο Μουσείο Barbie στην Πράγα

Άγνωστο στους περισσότερους, η Barbie στην πραγματικότητα ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1940 ως ένας χαρακτήρας σε ένα γερμανικό comic strip, δημιουργία του καλλιτέχνη Reinhard Beuthien, για μια ταμπλόιντ με έδρα το Αμβούργο, την Bild Zeitung. Ήταν γνωστή ως "Bild Lilli", μια νεαρά, ελαφριών ηθών θα έλεγε κανείς, που ζούσε έχοντας πλούσιους μνηστήρες.


Ήταν ετοιμόλογη και απαντούσε πάντα έξυπνα όταν είχε να κάνει με άνδρες. Σε μια ιστορία, ένας αστυνομικός προειδοποιεί την Lilli επειδή παρανομεί φορώντας μπικίνι στο πεζοδρόμιο. Η απάντηση της Lilli ήταν, "Ω, και κατά τη γνώμη σας, ποιο μέρος πρέπει να βγάλω;".


Έγινε τόσο δημοφιλής που το 1953, η εφημερίδα αποφάσισε να φτιάξει μια κούκλα για ενήλικες που θα μπορούσε κανείς να αγοράσει από τα μπαρ, τα πωλητήρια ειδών καπνιστού και τα καταστήματα με παιχνίδια ενηλίκων. Συχνά χάριζαν κούκλες Lilly ως δώρο σε bachelor party ή έβλεπε κανείς κούκλες να κρέμονται στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων.


Οι γονείς την θεωρούσαν ακατάλληλη για τα παιδιά τους, αν και είχε εντυπωσιακή γκαρνταρόμπα. Είχε πολύ ευρύ φάσμα ρούχων και αξεσουάρ που θα μπορούσε να αγοράσει κανείς για την κούκλα, που τελικά τα μικρά κορίτσια άρχισαν να την θέλουν για παιχνίδι.


Στη δεκαετία του 1950, μια από τους ιδρυτές της Mattel, η Ruth Handler (φωτογραφία πάνω), ταξίδεψε στην Ευρώπη και αγόρασε μερικές Lilli. Εργάστηκε στο σχεδιασμό της κούκλας και αργότερα, στις 9 Μαρτίου του 1959, η Barbie έκανε το ντεμπούτο της σε μια έκθεση παιχνιδιών στη Νέα Υόρκη.


Η Mattel απέκτησε τα δικαιώματα της Bild Lilli το 1964 και η παραγωγή της γερμανικής κούκλας σταμάτησε. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία...

από: messy nessy chic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου