Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Κριμαϊκός Πόλεμος: Ο πρώτος πόλεμος που φωτογραφήθηκε και καταγράφτηκε λεπτομερώς από τα ΜΜΕ

Η "Κοιλάδα της σκιάς του θανάτου"

Ο Κριμαϊκός Πόλεμος (Οκτώβριος 1853 - Φεβρουάριος 1856) -έμεινε στη ρωσική ιστοριογραφία ως Ανατολικός Πόλεμος ενώ στη Βρετανία τον καιρό εκείνο αναφερόταν ως Ρωσικός Πόλεμος- υπήρξε η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και των συμμαχικών δυνάμεων της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, της Αυτοκρατορίας της Γαλλίας, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του Βασιλείου της Σαρδηνίας. Η σύρραξη, στην οποία έλαβαν μέρος οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές δυνάμεις της εποχής, υπήρξε το αποτέλεσμα ενός μακρόχρονου ανταγωνισμού συμφερόντων ανάμεσα στις κύριες ευρωπαϊκές δυνάμεις, για επιρροή και εκμετάλλευση των ανατολικών εδαφών της παραπαίουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι περισσότερες μάχες έλαβαν χώρα στη χερσόνησο της Κριμαίας, όμως πραγματοποιήθηκαν και μικρότερης έντασης εκστρατείες στη δυτική Ανατολία, τον Καύκασο, τη Βαλτική Θάλασσα, τη Λευκή Θάλασσα και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Έχει μείνει στην ιστορία ως πόλεμος σφαλμάτων εφοδιαστικής και στρατηγικής φύσεως καθώς και για το περίφημα ποίημα "Η επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας" του Τένισον. Από άποψη τεχνολογίας ήταν ο πρώτος που εισήγαγε μεγάλο αριθμό τεχνολογικών καινοτομιών. Χαρακτηριστικά, ήταν η πρώτη σύρραξη που οι αντιμαχόμενοι έκαναν εκτεταμένη χρήση σε τακτικό επίπεδο του σιδηροδρόμου και του τηλέγραφου και ήταν η πρώτη φορά που ένας πόλεμος καταγράφηκε λεπτομερώς από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της εποχής.



Με τη μετατόπιση της κοινής γνώμης εναντίον μιας κακής διαχείρισης του πολέμου με λίγους σαφείς στόχους, η βρετανική κυβέρνηση προσέλαβε τον φωτογράφο Ρότζερ Φέντον για να ταξιδέψει στην Κριμαία και να δημιουργήσει μερικές από τις πρώτες φωτογραφίες πολέμου στην ιστορία. Έφτασε τον Μάρτιο του 1855 και έμεινε για 3,5 μήνες.

Οι εργοδότες του Φέντον ήθελαν να μεταδώσει την αίσθηση της αποφασιστικότητας και της επιτυχίας της στρατιωτικής εκστρατείας. Ως εκ τούτου, ο φωτογράφος δεν κατέγραψε στρατιώτες που πέθαναν από το κρύο του χειμώνα ή τη χολέρα, ή που ακρωτηριάστηκαν από πυρά πυροβολικού.

Με μεγάλες, βαριές φωτογραφικές μηχανές που απαιτούσαν μεγάλους χρόνους έκθεσης και στατικά θέματα, ο Φέντον φωτογράφησε στρατιώτες, εργάτες και στρατηγούς, και κατέγραψε τις σκηνές και τα τρένα ανεφοδιασμού που εκτείνονταν στο τοπίο, από το λιμάνι της Μπαλακλάβα μέχρι το μέτωπο.


Η προβλήτα των βοοειδών στο λιμάνι της Μπαλακλάβα


Η Μπαλακλάβα


Άποψη της Μπαλακλάβα και του λιμάνι από μια κατασκήνωση


Συμμαχικός καταυλισμούς στο οροπέδιο πριν από την Σεβαστούπολη


Ο Ρότζερ Φέντον ντυμένος ως Ζουάβος (Ζουάβοι ή Ζουάγοι ή Ζουάγα, αποκαλούνταν οι κάτοικοι της Ζουάγας, μιας ορεινής περιοχής μεταξύ Αλγερίας και της Τύνιδας που ουδέποτε υποτάχθηκαν στους Τούρκους. Όταν η περιοχή καταλήφθηκε από τους Γάλλους δημιούργησαν ειδικές μονάδες αυτών), φωτογραφημένος από τον βοηθό του Marcus Sparling


Η πιο διάσημη και ταυτόχρονα αμφιλεγόμενη φωτογραφία του Φέντον ήταν μια φωτογραφία (κάτω) που τραβήχτηκε στις 23 Απριλίου του 1855 (εδώ από το Getty Center). Απεικονίζεται μια ρηχή κοιλάδα, στο δρόμο προς τη Σεβαστούπολη στρωμένη με οβίδες, που ονομάστηκε από τους στρατιώτες "Η κοιλάδα της σκιάς του θανάτου" για τη συχνότητα με την οποία βομβαρδίστηκε από τους Ρώσους.


Ο Φέντον όμως τράβηξε ακόμη μια φωτογραφία (κάτω), λιγότερο γνωστή, της ίδιας σκηνής, χωρίς οβίδες στον δρόμο.


Οι ιστορικοί αναφέρουν πολλές θεωρίες σχετικά με το ποια φωτογραφία τραβήχτηκε πρώτη, όπως και γιατί και από ποιον μετακινήθηκαν οι οβίδες. Μια έρευνα του σκηνοθέτη Errol Morris κατέληξε στο συμπέρασμα -με βάση την ολίσθηση πολλών μικρών πετρών ανάμεσα στις δύο φωτογραφίες- ότι πρώτη είναι η εικόνα χωρίς τις οβίδες, ενώ μετά τραβήχτηκε εκείνη με τον δρόμο γεμάτο οβίδες.

Ο φορητός σκοτεινός θάλαμος του Φέντον και του βοηθού του Marcus Sparling. Ο Sparling είχε ζητήσει να τραβήξουν αυτή την φωτογραφία ως μια τελευταία καταγραφή πριν μπουν στην επικίνδυνη περιοχή

Στον πόλεμο (και σ' αυτόν) αυτό, συμμετείχαν και περίπου 1.000 Έλληνες εθελοντές στο πλευρό των Ρώσων και έμεινε γνωστή ως η Ελληνική Λεγεώνα. Αρχηγοί των Ελλήνων εθελοντών υπήρξαν, μεταξύ άλλων, οι Αριστείδης Χρυσοβέργης και Πάνος Κορωναίος.


Η Επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας και το ποίημα του Άλφρεν Τένισον

Δείτε και Εκεί που γράφτηκε το "In Flanders Fields", ένα από τα πιο διάσημα ποιήματα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου

Η επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας ήταν μια επέλαση του Βρετανικού Ελαφρύ Ιππικού εναντίον των ρωσικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της Μάχης της Μπαλακλάβα στις 25 Οκτωβρίου του 1854. Ο διοικητής των βρετανικών δυνάμεων, ήθελε η ταξιαρχία να καταδιώξει μια ρωσική πυροβολαρχία που υποχωρούσε, κάτι εύκολο για το ελαφρύ ιππικό. Ωστόσο, λόγω της κακής επικοινωνίας, η ταξιαρχία εστάλη σε μια ολομέτωπη επίθεση ενάντια σε μια διαφορετική, καλά προετοιμασμένη πυροβολαρχία.

Το ποίημα γράφτηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1854 και εκδόθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 1854 στο The Examiner. Επαινεί την Ταξιαρχία, ενώ θρηνεί την ματαιότητα του τέλους. Σύμφωνα με τον εγγονό του Τένισον, ο ποιητής έγραψε το ποίημα λίγα μόλις λεπτά αφότου διάβασε για τη μάχη στους The Times. Έγινε αμέσως εξαιρετικά δημοφιλές, φθάνοντας ακόμη και στα στρατεύματα στην Κριμαία, όπου διανεμόταν σε φυλλάδια.



από: mashable
με πληροφορίες από: Κριμαϊκός Πόλεμος, Charge of the Light Brigade, The Charge of the Light Brigade (poem)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου