Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Σύριοι πρόσφυγες δημιούργησαν μινιατούρες των κατεστραμμένων μνημείων της χώρας τους


Καθώς ο πόλεμος μαίνεται στη Συρία, μόνο τα στρατόπεδα προσφύγων μπορούν να τους παρέχουν προστασία. Τα σπίτια, οι πόλεις, ο πολιτισμός και τα ιστορικά μνημεία που άφησαν πίσω τους οι Σύριοι καταστρέφονται συστηματικά από τους ισλαμιστές. Τον Αύγουστο του 2015, όλος ο κόσμος παρακολουθούσε -πολλοί με κάποια δυσπιστία, είναι η αλήθεια- τους ισλαμιστές να κατεδαφίζουν εμβληματικά μνημεία στην αρχαία πόλη της Παλμύρας, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Εξοργισμένοι αλλά ανίκανοι να αποτρέψει την καταστροφή της πατρίδας τους, μια ομάδα Σύριων καλλιτεχνών που ζουν στο στρατόπεδο προσφύγων Zaatari της Ιορδανίας συγκέντρωσαν πόρους και με τις δεξιότητές τους έφτιαξαν μοντέλα των ιστορικών αξιοθέατων της χώρας τους που χαθήκαν εξαιτίας των ισλαμιστών. Με ελάχιστα υλικά που βρήκαν στο στρατόπεδο, πεταμένα κομμάτια ξύλου, πηλό, πέτρες, πολυστυρένιο, ακόμα και σουβλάκια, οι καλλιτέχνες εργάζονται ώστε η ιστορία τους να μην εξαφανιστεί για πάντα.Ο 25χρονος Μαχμούντ Χαρίρι έφτιαξε ένα μοντέλο της Παλμύρας με πηλό και ξύλινα σουβλάκια. Ο Χαρίρι ήταν δάσκαλος τέχνης και ζωγράφος στη Συρία πριν αναζητήσει καταφύγιο στο Zaatari το 2013.


Με το έργο, συντονιστής του οποίου είναι ο Αχμάντ αλ-Χαρίρι, ελπίζουν όχι μόνο στο να βοηθήσουν τις παλαιότερες γενιές να θυμούνται τον πολιτισμό τους, αλλά και να εκπαιδεύσουν τα παιδιά, καθώς κάποια από αυτά δεν έχουν δει ποτέ την πατρίδα τους και δεν έχουν καμία μνήμη της.

Ανάμεσα στα μοντέλα που έχουν φτιάξει μέχρι στιγμής είναι η κρεμαστή γέφυρα Ντέιρ αλ-Ζορ στον ποταμό Ευφράτη, το Τζαμί Umayyad στη Δαμασκό, την Ακρόπολη του Χαλέπι, την Πύλη των Ναβαταίων, την Αψίδα της Μπόσρα και ένα άγαλμα του στρατιωτικού και πολιτικού σουλτάνου Σαλαντίν.


Ο 44χρονος Ισμαήλ Χαρίρι ξεκίνησε τη γλυπτική σε νεαρή ηλικία. Εργάστηκε ως σχεδιαστής εσωτερικών χώρων πριν τον πόλεμο και κατέφυγε στην Ιορδανία με τη γυναίκα και τα παιδιά το 2013. Έκανε πολλά γλυπτά για την έκθεση. Τα αγαπημένα του είναι η Πύλη των Ναβαταίων και η Αψίδα της Μπόσρα. Όπως και τα πρωτότυπα, είναι κατασκευασμένα από ηφαιστειακή πέτρα, την οποία βρήκε στο στρατόπεδο.


Η Ακρόπολη του Χαλέπι είναι ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα κάστρα στον κόσμο, δεσπόζει πάνω από την παλιά πόλη, σε μια στρατηγική θέση στην κορυφή ενός 40μέτρου οροπέδιο. Το φρούριο του 12ου αιώνα υπέστη σημαντικές ζημίες, η πλήρης έκταση των οποίων είναι ακόμη άγνωστη.


Αντίγραφο της κρεμαστής γέφυρας Ντέιρ αλ-Ζορ που κατασκευάστηκε για τους πεζούς το 1927 στον ποταμό Ευφράτη στη βορειοανατολική Συρία. Καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς του 2013.


Αντίγραφο του τζαμιού Umayyad στη Δαμασκό, που χτίστηκε πριν από 1.300 χρόνου. Λέγεται ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα τζαμιά στον κόσμο.


Αντίγραφο του Norias ("τροχούς αγγείων") της Χάμα, που κατασκευάστηκαν πάνω από 750 χρόνια πριν, κατά μήκος του ποταμού Ορόντη. Ο τροχός χρησιμοποιεί τη δύναμη του ρεύματος για να σηκώνει δοχεία νερού ψηλότερα.


Αντίγραφο του τεράστιου χάλκινο αγάλματος του Σαλαντίν ο οποίος ηγήθηκε με επιτυχία των Μουσουλμάνων εναντίον των Σταυροφόρων κατά τη διάρκεια του 12ου αιώνα. Το άγαλμα στήθηκε μπροστά από το μεσαιωνικό κάστρο της Δαμασκού το 1993.

από: unhcr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου