Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Πως βλέπουν τα χρώματα οι άντρες και οι γυναίκες

Λίγο-πολύ όλοι μας έχουμε βρεθεί σε κάποια συζήτηση-διαφωνία για το χρώμα κάποιου αντικειμένου. "Είναι πράσινο", θα ακούσεις από κάποιον άντρα, "είναι κυπαρίσσι" από μια γυναίκα.

Η αλήθεια πάντως είναι πως οι άντρες τα έχουν πιο απλοποιημένα στο μυαλό τους. Κάπως έτσι δηλαδή...


Κάντε ένα online τεστ εδώ για να δείτε αν μπορείτε να ξεχωρίσετε τις διάφορες διαβαθμίσεις. Εννοείτε το τεστ εξετάζει και το γεγονός αν είναι άντρας αυτός που το κάνει ή γυναίκα. Άρα μάλλον ο κανόνας περί διαφορετικής αντίληψης των χρωμάτων ισχύει!

Αυτά είναι τα δικά μου αποτελέσματα...

Η ξύλινη γλώσσα: Πώς να μιλάτε χωρίς να λέτε τίποτα


πηγή: translatum.gr

Giant Magellan Telescope: Ξεκίνησε η κατασκευή του μεγαλύτερου τηλεσκόπιου στον κόσμο

Ένα από τα σημαντικότερα projects στην ιστορία της Αστρονομίας μπήκε στην τελική φάση του, καθώς ξεκίνησε η κατασκευή του Giant Magellan Telescope (GMT) στις Άνδεις (Χιλή), το οποίο αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί το 2019 και θα είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο με 4x μεγαλύτερη εμβέλεια από τα υπάρχοντα!


Η μοναδική κατασκευή του αποτελείται από 7 τμήματα καθρεπτών διαμέτρου 8.4m και βάρους 20 τόνων το καθένα, διαμορφωμένα έτσι ώστε να δημιουργούν ένα ενιαίο κάτοπτρο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του οργανισμού GMTO, Patrick McCarthy, στο Mashable:

“Το τηλεσκόπιο θα χρησιμοποιηθεί από επιστήμονες των ιδρυμάτων που συνεργάζονται στο project. Κάποιες φορές, απλά και μόνο ένα άτομο θα χρησιμοποιεί το τηλεσκόπιο, για μικρά projects, ενώ άλλες φορές θα προσπαθούμε να δώσουμε απαντήσεις σε μεγάλα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα οι πλανήτες εκτός Ηλιακού Συστήματος, η σκοτεινή ύλη και ενέργεια, αλλά και για την αρχή του χρόνου, τη γέννηση των άστρων κλπ.”

Να σημειωθεί ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα έγινε η πρώτη έκρηξη για την ισοπέδωση της κορυφής, όπου θα χτιστεί το GMT, και θα ακολουθήσουν τουλάχιστον άλλες 70 μέσα στους επόμενους μήνες.


πηγή: techgear.gr

Αληθινή ή ψεύτικη;

Περιδιαβαίνοντας στο internet έκανα μια στάση σε γνωστή ελληνική ειδησεογραφική ιστοσελίδα που είχε ένα θέμα από τις 29 Μαρτίου 2012 με τίτλο, "Μπείτε στο... τούνελ με ασφάλεια!".


Στο θέμα παρουσιάζεται μια αφίσα γνωστής εταιρείας προφυλακτικών στην είσοδο ενός τούνελ σε κάποιο δρόμο. Ψάχνοντας λίγο το θέμα, βρέθηκα σε μια ξένη σελίδα που παρουσίαζε και την άλλη είσοδο του τούνελ και μάλιστα ανέφερε πως ήταν έξω από το Μόντε Κάρλο.


Ψάχνοντας ακόμα περισσότερο, βρέθηκα σε μια σελίδα που αναφέρει πως η εν λόγω φωτογραφία είναι επεξεργασμένη στο photoshop. Η κανονική διαφήμιση ήταν ενός γνωστού rest area (ΣΕΟ, επί το ελληνικό) στην Αυστρία το 2007 (πηγή).


Ευφάνταστος και με πολύ χιούμορ ο τύπος που έκανε το photoshop στην κανονική αφίσα, αν και δεν ξέρω κατά πόσο ασφαλής θα έμπαινε κάποιος σε ένα τούνελ βλέποντας μια τέτοια αφίσα... Από την άλλη, ο υπεύθυνος που επιμελήθηκε το θέμα στην ιστοσελίδα, δεν μπήκε στον κόπο να το ψάξει λίγο; Εκτός και αν το έκανε και αυτός για το αστείο του πράγματος...

Κάτω από τα κύματα!


Η κυρία της φωτογραφίας είναι η αθλήτρια του σερφ Alana Blanchard.

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Υπολογίστε την ηλικία ενός ανθρώπου με μία μόνο φωτογραφία

Το Face.com είναι μια ιστοσελίδα που ισχυρίζεται ότι μπορεί να υπολογίσει την ηλικία ενός ατόμου από μια απλή φωτογραφία. Το API έχει χρησιμοποιηθεί για να φτιαχτούν εφαρμογές για το Facebook που μπορούν να σκανάρουν αυτόματα τις φωτογραφίες ενώ είναι διαθέσιμο και για άλλους developers που θα ήθελαν να εκμεταλλευτούν τη λειτουργία αυτή.

Το API μπορεί να απεικονίσει μια εκτιμώμενη ηλικία καθώς και ένα ελάχιστο και μέγιστο όριο. Προφανώς η υπηρεσία δεν είναι 100 τοις εκατό ακριβής αλλά παρέχει μια ικανοποιητική προσέγγιση για την ηλικία ενός ατόμου.

Ανάμεσα σε αυτά που τσεκάρει ο αλγόριθμος για να υπολογίσει την ηλικία είναι αν το πρόσωπο είναι απαλό και στρογγυλό που υποδηλώνει άτομο νεαρής ηλικίας ή αν είναι πιο μακρόστενο που υποδηλώνει άτομο μεγαλύτερης ηλικίας.

Φυσικά, η εκτίμηση για την ηλικία εξαρτάται από την ποιότητα της εικόνας αλλά και την κατεύθυνση που έχει το πρόσωπο. Το λογισμικό προσφέρει και ένα ποσοστό «αυτοπεποίθησης», δηλαδή με πόση σιγουριά έχει υπολογίσει την ηλικία με βάση αυτές τις παραμέτρους.

Η πρακτική χρησιμότητα ενός τέτοιου λογισμικού αφορά για παράδειγμα τον εντοπισμό ανηλίκων που θέλουν να αγοράσουν αλκοόλ ή τσιγάρα κάτι που απαγορεύεται από το νόμο.

Μπορείτε και εσείς να δοκιμάσετε το πρόγραμμα με μια δική σας φωτογραφία με την αντίστοιχη εφαρμογή για το iPhone για να δείτε κατά πόσο θα εντοπίσει σωστά την ηλικία σας.

πηγή: techgear.gr

Οι 5 πιο απομονωμένοι πολιτισμοί του πλανήτη μας


Παρά το ότι πλέον σαν άνθρωποι είμαστε παντού αλλά και η τεχνολογία έχει κάνει τεράστια άλματα, υπάρχουν πολλές κοινότητες ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, που παραμένουν σχεδόν ανέγγιχτες από τον σύγχρονο πολιτισμό. Οι παραδόσεις τους μπορεί να μας φαίνονται παράξενες, αλλά μάλλον είναι πιο παλιές από τις δικές μας, μιας και επιβιώνουν μέχρι σήμερα.
 

Η μεγαλύτερη σαΐτα που κατασκευάστηκε ποτέ!


Ο 12χρονος Arturo Valdenegro, από το Tucson της Αριζόνα, έκανε όλες τις άλλες σαΐτες να φαίνονται ασήμαντες την περασμένη εβδομάδα.

Ένας πλωτός κινηματογράφος!


Τι θα έλεγες να δεις την αγαπημένη σου ταινία επιπλέοντας σε ένα μικρό παράδεισο στην Ταϊλάνδη; Σενάριο φαντασίας; Όχι! Ο πρώτος πλωτός κινηματογράφος είναι γεγονός.

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Δημιουργούμε το δικό μας texture τσαλακωμένο χαρτί με το photoshop

Πολλές φορές χρειαζόμαστε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα textures και συνήθως κάποιο τσαλακωμένο χαρτί στις διάφορες δημιουργίες μας. Οπότε προσφεύγουμε είτε στο google ή σε κάποια σελίδα που έχει εικόνες stock. Γιατί να μη φτιάξουμε μια δική μας που κάθε φορά θα είναι διαφορετική και αναλόγως την εικόνα μας; Αυτό θα δούμε σήμερα με 3 απλά βήματα.

Πρόγραμμα: Adobe Photohsop CS5 (αγγλική έκδοση), αλλά ισχύει και για παιότετρες εκδόσεις

Ανοίγουμε ένα νέο έγγραφο, αναλόγως την ανάλυση της εικόνας που δουλεύουμε. Εγώ εδώ δημιούργησα ένα 600x400 pixels, 72 ppi, transparent background.

Θέτουμε τα background και foreground χρώματα σε μαύρο και άσπρο (D) και επιλέγουμε το "Gradient Tool" (G) με τις ρυθμίσεις που φαίνονται στην εικόνα.


Μόλις είμαστε έτοιμοι, εφαρμόζουμε διάφορα gradients στον καμβά. Κάθε φορά θα έχουμε διαφορετικό αποτέλεσμα. Εγώ για παράδειγμα έχω αυτό το αποτέλεσμα.


Τώρα πάμε Filter -> Stylize -> Emboss. Εκεί "παίξτε" με τις ρυθμίσεις.


Και είμαστε έτοιμοι!

Σημείωση: Όταν το εφαρμόσετε σε κάποια δημιουργία σας, βάλτε το πάνω από την εικόνα, αλλάξτε το Bleding Option και μειώστε το Opacity.

Έρευνες για να βρεθούν τα άγνωστα "Δέντρα της Σελήνης"


Σε όλο τον πλανήτη μας υπάρχουν διασκορπισμένα εκατοντάδες πράγματα που πήγαν στη Σελήνη και γύρισαν πάλι πίσω. Θα μπορούσε κανείς να πει πως, κανένα από αυτά δεν είναι ανθρώπινο, με λίγη δόση υπερβολής. Τα περισσότερα από αυτά αγνοούνται.

Φωτογραφίες που αψηφούν τη βαρύτητα

Δείτε τι μπορούν να κάνουν δύο φωτογράφοι οι οποίοι διαθέτουν φαντασία και έχουν για σύμμαχό τους τη φύση.

Δείχνει να αψηφά την βαρύτητα, να αγγίζει τον ουρανό! Είναι οι υπέροχες φωτογραφίες τραβηγμένες σε βουνοπλαγιές των Άλπεων.

Πρωταγωνιστές ο Matteo Zanvettor και ο Edoardo Brotto που χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους αλλά και τα παιχνίδια της φύσης μας χάρισαν αυτές τις πανέμορφες φωτογραφίες.


Ο Brotto στρέφει την κάμερα προς τον φίλο του την ώρα που τα σύννεφα τους καλύπτουν έχοντας την ψευδαίσθηση ότι στέκονται στα σύννεφα.


Αυτές οι υπέροχες φωτογραφίες τραβήχτηκαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ενώ οι δύο τους βρέθηκαν στις Ιταλικές Άλπεις για να αποθανατίσουν την ομορφιά της χιονισμένης φύσης.


Ο ίδιος δήλωσε "Ήταν ένα είδος μιας σουρεαλιστικής διάστασης στη φωτογραφία, κάτι που θα είναι πιθανό να βιώσουμε ξανά" και πρόσθεσε "Δεν είχα ανέβει ποτέ στην κορυφή του βουνού με τόσο ισχυρούς ανέμους. Αρχικά ανησύχησα, ωστόσο αποφασίσαμε να συνεχίσουμε."

πηγή: news247.gr

Αναλογική διπλή έκθεση

. . .

Σε αυτή την υπέροχη διπλή έκθεση του Florian Imgrund, βλέπουμε τα χέρια του με ένα δάσος. Ο Florian δηλώνει ότι η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί αναλογικά που σημαίνει ότι δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου στην φωτογραφική μηχανή και όχι σε κάποιο πρόγραμμα (όπως το Photoshop).

Στη διπλή έκθεση το ίδιο κομμάτι φιλμ εκτίθεται δύο φορές σε δύο διαφορετικές εικόνες. Η εικόνα που προκύπτει δείχνει τη δεύτερη εικόνα πάνω από την πρώτη. Η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προστεθούν άνθρωποι ή και αντικείμενα σε μια σκηνή που δεν υπήρχαν αρχικά, δημιουργώντας μια παράξενη αίσθηση.

Φωτογραφία: Florian Imgrund

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Αυτό θα πει ψαριά!


Πολλοί είναι αυτοί που έχουν σαν χόμπι τους το ψάρεμα. Κάθονται με τις ώρες σε κάποια παραλία και αν είναι τυχεροί όλο και κάτι θα βγάλουν. Παρακάτω όμως θα δείτε μερικούς πολύ τυχερούς ανθρώπους, μιας και με μόλις ένα ψάρι είναι σαν να έπιασαν ολόκληρο κοπάδι! Δείτε 10 μεγάλες ψαριές που οφείλονται σε πολύ μεγάλα ψάρια!

Τζιν με ραφές με το Photoshop

Σήμερα θα δούμε πως μπορούμε με το photoshop να φτιάξουμε ένα κομμάτι τζιν με ραφές.

Πρόγραμμα: Adobe Photoshop CS3 (αγγλική έκδοση)


Βήμα 1
Ανοίγουμε ένα νέο έγγραφο (το δικό μου είναι 600×400 στα 72ppi).

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε το background που να μοιάζει με τζιν. Μπορούμε να ψάξουμε και να βρούμε πολλά pattern, αλλά το Photoshop έχει ήδη ένα καλό σχέδιο.

Δημιουργήστε ένα νέο layer και από το κύριο μενού επιλέγουμε Edit -> Fill. Στο παράθυρο που ανοίγει επιλέγουμε Pattern. Υπάρχει ένα μικρό βέλος σε ένα κύκλο στην πάνω δεξιά γωνία της επιλογής Custom Pattern. Κάνουμε κλικ και ανοίγει ένα άλλο μενού επιλογών. Τα πρότυπα που θέλουμε να φορτώσουμε είναι το Pattern 2.

Επιλέγουμε το "Denim" και ΟΚ.



Βήμα 2
Επιλέγουμε το Brush Tool (Β) και επιλέγουμε την βούρτσα "Charcoal Flat" από το μενού. Ορίζουμε το Master Diameter στο 12px και το Hardness στο 100%.


Πατάμε F5 για να ανοίξει το παράθυρο με το κύριο μενού για τα Brushes και δίνουμε τις παρακάτω τιμές.




Βήμα 3
Δημιουργούμε ένα νέο layer πάνω από το layer με την υφή του τζιν. Επιλέγουμε το Custom Shape (U) και επιλέγουμε το Rounded Rectangle Tool. Σχεδιάζουμε ένα ορθογώνιο.



Βήμα 4
Επιλέγουμε το Pen tool (P) και κάνουμε δεξί μέσα στο σχήμα που φτιάξαμε πριν. Από το μενού επιλέγουμε Stroke Path και μετά Brush. Με τις επιλογές που κάναμε πριν στην βούρτσα θα γεμίσει το περίγραμμα του σχήματος χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε τίποτα άλλο.



Για να μην φαίνεται το path πατάμε Ctrl-H.


Βήμα 5
Προσθέτουμε και λίγο Bevel and Emboss στις "ραφές" και ..



... είμαστε έτοιμοι!

Ένα παράξενο και πανέμορφο φαινόμενο


Η φωτογραφία είναι του 51χρονου ερευνητή στο Αστρονομικό Ινστιτούτο Sternberg στη Μόσχα, Oleg Bartunov, και απεικονίζει ένα ουράνιο τόξο μέσα σε σύννεφα πάνω από το Έβερεστ. Το φαινόμενο, που ονομάζεται Cloud iridescence, οφείλεται στην αντανάκλαση του ηλιακού φωτός σε μικροσκοπικούς κρυστάλλους πάγου που βρίσκονται μέσα στα σύννεφα.

πηγή: dailymail.co.uk

Ο Τιτανικός όπως δεν τον έχουμε δει ποτέ πριν

Σε βάθος περισσότερο από 3.200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, η πλώρη του Τιτανικού αναδύεται από το σκοτάδι σε μια κατάδυση του εξερευνητή και σκηνοθέτη James Cameron το 2001.

Στις 2:20 π.μ. στις 15 Απριλίου 1912, ο Τιτανικός εξαφανίστηκαν κάτω από τα κύματα με 1.500 ψυχές μαζί του. 100 χρόνια αργότερα, οι νέες τεχνολογίες αποκαλύπτουν τις πιο πλήρεις εικόνες του διάσημου ναυαγίου.

10 απίστευτα photobombing από ... ζώα!

Όλοι λίγο-πολύ έχουμε δει φωτογραφίες στο internet όπου διάφοροι τύποι πετάγονται τελευταία στιγμή μέσα στο πλάνο και καταστρέφουν -ή κατ' άλλους, δίνουν γέλιο- σε κάποιες στιγμές που κάποιοι θέλουν να απαθανατίσουν για πάντα. Όμως, δεν το κάνουν μόνο οι άνθρωποι, αλλά και τα ζώα! Δείτε 10 απίστευτα photobombing από ζώα!


Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Το παράξενο "παιχνίδι" του στριμώγματος ανθρώπων σε... οτιδήποτε


 
Το "Phone Booth Cramming" (Γέμισμα τηλεφωνικού θαλάμου) ήταν μια μανία στα τέλη του 1950. Στηριζόταν σε μια απλή ιδέα: χώσε σε ένα τηλεφωνικό θάλαμο όσους περισσότερους άντρες ή/και γυναίκες μπορείς και βγάλε μια φωτογραφία πριν πάθουν ασφυξία! Όπως μπορεί κανείς να φανταστεί, αυτό το... παιχνίδι, ήταν πολύ δημοφιλή στους φοιτητές, και προκάλεσε ακόμα και διεθνείς διαγωνισμούς! Το στρίμωγμα όμως δεν σταματούσε μόνο σε τηλεφωνικούς θαλάμους...
 

12 φιδογυριστοί δρόμοι στον κόσμο


Μια λίστα με 12 από τους πιο φιδογυριστούς δρόμους σε όλο τον κόσμο.

Εν έτει 2012 υπάρχουν ευεργέτες;

Φανταστείτε την Αθήνα χωρίς το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, την Ακαδημία Αθηνών, το Ζάππειο ή το Αρχαιολογικό Μουσείο. Ναι, είναι αδύνατον... Ολα αυτά τα εμβληματικά κτίρια είναι δωρεές. Εγιναν με χρήματα που έδωσαν ο Αβέρωφ, ο Τοσίτσας, ο Στουρνάρης, ο Ζάππας, ο Μπενάκης και πολλοί άλλοι.

Το φαινόμενο της ευεργεσίας είναι κατ’ εξοχήν ελληνικό. Ετσι τουλάχιστον έχουν ισχυριστεί ιστορικοί όπως ο Πολ Βεν που ανιχνεύει τις ρίζες του ευεργετισμού στην ελληνιστική περίοδο. Ευεργέτες στήριξαν το έθνος όταν έβγαινε μπαρουτοκαπνισμένο από την επανάσταση του ’21, έχτισαν σχολεία, νοσοκομεία και ορφανοτροφεία, όπλισαν το κράτος -θωρηκτό Αβέρωφ- σε κρίσιμες στιγμές. Με δικά τους χρήματα αναβίωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896, τρία χρόνια μετά το «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» του Χαρίλαου Τρικούπη. Και, ίσως, σ’ αυτό το σημείο, πρέπει να κάνουμε μια πρώτη σκέψη ακολουθώντας την αντίστροφη διαδρομή: από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αρκετοί ιδιώτες πλούτισαν και λίγα χρόνια αργότερα το κράτος πτώχευσε.

Εν έτει 2012, με την Ελλάδα σε κρίσιμη καμπή, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σε τελείως διαφορετικό γεωπολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον από τα τέλη του 19ου αιώνα λ. χ., μπορούμε να μιλάμε για εθνικούς ευεργέτες; Υπάρχουν; Και αν ναι, πώς παρεμβαίνουν στον δημόσιο βίο;

Ο κοινωνιολόγος Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει αναφερθεί σε ιστορικά πρόσωπα που μπόρεσαν παρά τις πικρίες και τις αντιφάσεις τους να γίνουν για τη χώρα τους Δότες. Στο πρόσφατο βιβλίο του «Διχασμός και εξιλέωση. Περί πολιτικής ηθικής των Ελλήνων», παραθέτει παραδείγματα ανθρώπων που έκαναν την υπέρβαση ενάντια σε έναν συχνά αυτοκαταστροφικό λαό, που όπως εύστοχα σημειώνει «ήταν και είναι ακόμη δεμένος πάνω στο άρμα της επιβίωσης και της φιλοκερδίας» Σήμερα, εκφράζει έναν προβληματισμό: «Τη χώρα την ενδιαφέρει να ξέρει αν υπάρχουν ακόμη κάποια διαφορετικά άτομα που δεν συγχέουν το μεγαλείο ενός μαικήνα με το image ενός μεγαλόσχημου».

Για την ιστορικό Μαρία Χριστίνα Χατζηιωάννου, διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, «το πιο ακανθώδες και πολύπλοκο ζήτημα είναι η διαχείριση των εθνικών κληροδοτημάτων του παρελθόντος». Συζητήσαμε μαζί της λίγες μέρες πριν αναχωρήσει για το Τορόντο όπου στο πλαίσιο ενός συνεδρίου που διοργανώνει ο καθηγητής ιστορίας Σάκης Γκέκας, με θέμα «Το ελληνικό κράτος και η οικονομία από τον 19ο αιώνα στην εποχή της παγκόσμιας κρίσης», θα μιλήσει στους ομογενείς για τη δημόσια εικόνα των επιχειρηματιών μέσα από την ευεργεσία, από τους Ζωσιμάδες μέχρι σήμερα. «Xoρηγία, ευεργεσία, φιλανθρωπία είναι τρεις έννοιες που αποκτούν διαφορετική σημασία μέσα στα ιστορικά συμφραζόμενα που τις δημιούργησαν», εξηγεί η κ. Χατζηιωάννου. «Η προσφορά υλικής βοήθειας προς όφελος ατόμων, εθνικών και κοινωνικών ομάδων, ή θεσμών του κράτους, αποτέλεσε πράξη ιδιωτικής παρέμβασης στον δημόσιο βίο. Στη νεότερη ελληνική ιστορία (18ος-20ός αιώνας) διακρίνουμε τις ακόλουθες κατηγορίες: εθνική ευεργεσία, κοινωνική φιλανθρωπία, και ιδιωτικές δωρεές και χορηγίες στον τομέα του πολιτισμού, της παιδείας και έρευνας, καθώς και της υγείας. Σήμερα, κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα δέχονται χορηγίες η τέχνη και η υγεία, κανείς δεν φτιάχνει πια σχολεία».

«Δεν εξιδανικεύω τους ευεργέτες του παρελθόντος ούτε του παρόντος», μας λέει ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Η ευεργεσία ήταν ένα είδος συσσώρευσης κοινωνικού κεφαλαίου χωρίς το οποίο δεν μπορούσε κάποιος να κάνει επιχειρήσεις ή πολιτική. Δεν γινόταν για την αγάπη της πατρίδας».

«Οι Αβέρωφ της Αιγύπτου λ. χ. είχαν το διακομιστικό έργο των στρατευμάτων του Ιμπραήμ όταν εκείνος επενέβη στην Πελοπόννησο. Και εν συνεχεία, έκαναν μεγάλες δωρεές. Θέλω να πω ότι είναι λάθος να βλέπουμε τους ευεργέτες με αυτήν την παλιά ρομαντική άποψη. Σήμερα, έχοντας διαβάσει Πιερ Μπουρντιέ και πολλούς άλλους στον 20ό αιώνα βλέπουμε περισσότερο αναλυτικά την στρατηγική της ευεργεσίας ως στρατηγική συσσώρευσης κοινωνικού κεφαλαίου, ως μέσο πρόσβασης σε μια χώρα, στην πολιτική της αλλά και στο φαντασιακό της ακόμη. Υπό αυτήν την έννοια, υπάρχουν και σήμερα ευεργέτες, γνωστά ιδρύματα».

Κι εδώ υπάρχει και μια βασική διαφορά σε σχέση με τους ευεργέτες του παρελθόντος σύμφωνα με τον Αντώνη Λιάκο: «Παλιά οι ευεργέτες είτε έχτιζαν κτίρια, είτε σχολεία, είτε αγόραζαν οπλικά συστήματα όπως το θωρηκτό Αβέρωφ. Τώρα η διαφορά είναι ότι δεν αγοράζουν οπλικά συστήματα αλλά και τείνουν περισσότερο στο να συγκροτήσουν κληροδοτήματα τα οποία διαχειρίζονται οι ίδιοι, σε σχέση με το παρελθόν που σε κάποιο βαθμό έβαζαν συνέταιρο και το κράτος. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και ευεργέτες που λένε ότι για να φτιάξουμε εμείς αυτό το έργο θα βάλουμε κάποια ευεργεσία αλλά θέλουμε να βάλει και το κράτος τα 3/4. Ετσι, γίνεται κατά κάποιο τρόπο ένα είδος PSI της ευεργεσίας».

Η κ. Χατζηιωάννου υπογραμμίζει και άλλη μια εξαιρετικά σημαντική παράμετρο. «Εχει διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός, δεν υπάρχει η έννοια της τοπικής πατρίδας αλλά και η έννοια του Σωτήρα. Το άτομο αντιλαμβάνεται διαφορετικά τη θέση του στην κοινωνία. Η ευεργεσία έδινε ταυτότητα στον απόδημο ελληνισμό. Ηταν η γέφυρά του».

Σ’ αυτό το σημείο συμφωνεί με τον δικό του τρόπο και ο Αντώνης Λιάκος. «Εχει εξαφανιστεί η έννοια της παλιάς ομογένειας. Η νέου τύπου ομογένεια, δεν είναι η διασπορά εκείνη του 19ου αιώνα από τη Νότια Ρωσία ώς την Αίγυπτο. Τώρα, ναι μεν υπάρχει ένας οικουμενικός ελληνισμός αλλά έχει πάρα πολύ χαλαρές σχέσεις με το εθνικό κέντρο. Ο Τσακόπουλος π. χ. (Ελληνοαμερικανός μεγιστάνας) επενδύει στις ΗΠΑ δεν επενδύει στην Ελλάδα, γιατί το συμβολικό κεφάλαιο που κερδίζει είναι μέσα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι μια στρατηγική με λίγα λόγια. Η αυταπάρνηση ήταν ο ρομαντικός μύθος...».


Δωρεά που θυμίζει παλιά ευεργεσία
Η σημασία ενός εθνικού συμβολικού κεφαλαίου είναι μεγάλη. Σ’ αυτό συμφωνούν και οι τρεις συνομιλητές μας. «Η Τριλογία των Αθηνών» λ.χ., «είναι το πιο φορτισμένο ιστορικά μέρος του ελληνικού χώρου μετά την Ακρόπολη. Δεν είναι μικρό πράγμα αυτό. Συχνά παίρνω τους μαθητές μου και τους κάνω επί τόπου μάθημα, για το πώς συγκροτείται το εθνικό συμβολικό», μας εξομολογείται ο Αντώνης Λιάκος. Ως τέτοια κίνηση, συμβολικού κεφαλαίου, πρέπει να ερμηνεύεται και η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου που έχει αναλάβει όλα τα έξοδα (566 εκατ. ευρώ) για τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Φαληρικό Δέλτα. Μια δωρεά που θυμίζει τις παλιές ευεργεσίες, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι μόλις τελειώσουν τα έργα, το Ιδρυμα θα παραδώσει τα κλειδιά και τη διαχείριση, στο κράτος.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, προσφέρει το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ για να χρηματοδοτηθούν δράσεις και προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και υγειονομικής φροντίδας για την άμεση ανακούφιση των ευπαθών ομάδων (νεοάστεγοι, νεόπτωχοι, άνεργοι κ. λπ.) αλλά και στην εκπαίδευση των νεότερων γενεών, ως πρόληψη και επένδυση στο μέλλον της Ελλάδας. Η δωρεά θα εκταμιευθεί εντός μιας τριετίας και θα διοχετευθεί σε Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς για συγκεκριμένα έργα, με αυστηρά κριτήρια και συνεχή επιτήρηση.

πηγή: kathimerini.gr
φωτογραφία: wikipedia.org

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Στα δικαστήρια για τον ήχο του... π


Όλα ξεκίνησαν πριν από έναν χρόνο όταν ένας μαθηματικός και μουσικός από το Όρεγκον, ο Μάικλ Μπλέικ, ανέβασε στο YouTube μια σύνθεση υπό τον τίτλο "What Pi Sounds Like" ("Πώς ηχεί το π").

Illustration εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία vol. 4

Το τρίτο μέρος εδώ


Η Πυθία σε έκσταση

Αράχνη
Μια γυναίκα, η Αράχνη, καυχήθηκε κάποτε πως ήταν ανώτερη κι από την Αθηνά, η οποία την προκάλεσε σε μονομαχία. Η Αθηνά στο υφαντό της απεικόνιζε τη διαμάχη με τον Ποσειδώνα για την Αθήνα, ενώ η Αράχνη περιγελούσε τα ερωτικά κατορθώματα των θεών του Ολύμπου. Οργισμένη η Αθηνά έσκισε το υφαντό της Αράχνης, ενώ η ίδια μην αντέχοντας τη ντροπή, κρεμάστηκε. Η Αθηνά τη λυπήθηκε και χαλάρωσε τη θηλειά από τον λαιμό της, την τιμώρησε όμως και τη μεταμόρφωσε στο έντομο αράχνη (πηγή).

Χάος
Στη Θεογονία του Ησίοδου, το Χάος, η Γαία και ο Έρως αποτέλεσαν την πρωταρχική τριάδα απ' την οποία γεννήθηκαν οι θεοί της μυθολογίας (πηγή).

Ερινύες
Στην Ελληνική μυθολογία ήταν μυθικές χθόνιες θεότητες που κυνηγούσαν όσους είχαν διαπράξει εγκλήματα κατά της φυσικής και ηθικής τάξης των πραγμάτων. Επίσης είναι γνωστές και ως Ευμενίδες, δίνοντάς έτσι το όνομά τους στην τρίτη τραγωδία της τριλογίας Oρέστειας του Αισχύλου (πηγή).

Έχιδνα
Ήταν τέρας, κόρη του Ουρανού και της Γαίας, μητέρα των σημαντικότερων τεράτων της μυθολογίας. Είχε πρόσωπο όμορφης γυναίκας και σώμα ερπετού (πηγή).

Γαία

Μήδεια

Μέδουσα

Ανδρομέδα

Ίρις

Ο Έκτωρ εναντίον του Αχιλλέα

Άδης

Άρης

πηγή