Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Οι 5 πιο απομονωμένοι πολιτισμοί του πλανήτη μας


Παρά το ότι πλέον σαν άνθρωποι είμαστε παντού αλλά και η τεχνολογία έχει κάνει τεράστια άλματα, υπάρχουν πολλές κοινότητες ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, που παραμένουν σχεδόν ανέγγιχτες από τον σύγχρονο πολιτισμό. Οι παραδόσεις τους μπορεί να μας φαίνονται παράξενες, αλλά μάλλον είναι πιο παλιές από τις δικές μας, μιας και επιβιώνουν μέχρι σήμερα.
 
 

Η ανώνυμη φυλή του Αμαζονίου (φωτογραφία πάνω)
Η πιο μυστηριώδης σε αυτή τη λίστα, μια φυλή στη μέση του Αμαζονίου της Βραζιλίας είναι μια από τις πιο απομακρυσμένες στον κόσμο. Ανακαλύφθηκε πρόσφατα, πολύ λίγα είναι γνωστά για τη φυλή που δεν έχει ακόμη όνομα, αλλά και ο μόνος λόγος που ανακαλύφθηκε είναι οι διακινητές ναρκωτικών και η παράνομη υλοτομία των δασών κοντά στην κοινότητα τους.
Αν και φαίνεται πως οι επαφές της φυλής, ακόμη και με κοντινές σε αυτήν, είναι περιορισμένες, προφανώς, μιλούν την ίδια γλώσσα με αυτούς, αλλά με μια άγνωστη πρώιμη διάλεκτο. Ζουν σε μεγάλες, αχυρένιες καλύβες και ότι τρέφονται με μπανάνες, καλαμπόκι και φιστίκια.
 
 
Οι Ινουίτ του Καναδά


Οι Ινουίτ του Καναδά είναι μια από τις πιο παλιές φυλές -κάποιοι την ανάγουν μέχρι και 20.000 χρόνια πριν. Επιπλέον έχουν επιζήσει όλα αυτά τα χρόνια ίσως στο πιο αντίξοο περιβάλλον του πλανήτη μας, όπου πολλές ώρες της ημέρας το καλοκαίρι έχουν μέτρια θερμοκρασία και τον χειμώνα επικρατεί σχεδόν πάντα σκοτάδι και με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Τρέφονται από το κυνήγι θαλάσσιων θηλαστικών, όπως οι φώκιες, καθώς και από τη φαλαινοθηρία και την αλιεία. Οι οικογένειες ζουν μαζί και το κάθε μέλος αναλαμβάνει συγκεκριμένα καθήκοντα προς όφελος όλων.
 
 
Οι Sami


Κατοικούν στην περιοχή Sápmi, που περιλαμβάνει τμήματα των βορειότερων περιοχών της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Φινλανδίας και της Ρωσίας. Οι Sami είναι οι μόνοι επίσημοι αυτόχθονες της Σκανδιναβίας.
Όλα αυτά τα χρόνια ασχολούνται με το κυνήγι ζώων που τους παρέχουν γούνες, την εκτροφή προβάτων και την αλιεία και είναι γνωστοί για την εκτροφή ταράνδων, τους οποίους όχι μόνο τους έχουν για τροφή, αλλά χρησιμοποιήσουν τα δέρματα τους για να φτιάχνουν τα ρούχα τους και τις σκηνές τους. Η γλώσσα τους εξακολουθεί να ομιλείται ως μητρική γλώσσα από την πλειοψηφία τους και διατηρείται ως η κύρια γλώσσα σε πολλά σχολεία στις βορειότερες περιοχές, καθώς και στο Sami University College.
 
 
Η φυλή Sentinelese


Όπως και η ανώνυμη φυλή του Αμαζονίου, η φυλή Sentinelese αντιταχθεί σφοδρά στην επαφή της με τους ξένους. Ζουν στο North Sentinel Island, μέρος του αρχιπελάγους Ανταμάν στη μέση του Ινδικού Ωκεανού. Ο πληθυσμός υπολογίζεται πως είναι μικρότερος από 250 άτομα.
Είναι πολύ καλοί στον χειρισμό των ακοντίων και των τόξων, αν και υπάρχουν λίγα στοιχεία για προηγμένη τεχνολογία ή μεταλλοτεχνία (κυρίως επειδή υπάρχουν λίγοι πόροι στο μικροσκοπικό νησί). 
 
 
Η φυλή Wapishana


Βρέθηκαν στην βόρεια Βραζιλία και τη νότια Γουιάνα, οι Wapishana είχαν την πρώτη τους επαφή με τους Ευρωπαίους το 1498, κατά τη διάρκεια του 3ου ταξιδιού του Κολόμβου. Αρχικά, είχαν σαν έθιμο την πολυγαμία, αλλά λόγω της επιρροής των ιεραποστόλων, πλέον οι περισσότεροι γάμοι τους επιβλέπονται από κάποιον καθολικό ιερέα.
Κατ' τ' άλλα, οι υπόλοιπες παραδόσεις τους είναι ακόμα άθικτες. Τα χωριά τους χτίζονται γύρω από εκκλησίες και οι χωρικοί επικεντρώνονται στην καλλιέργεια της μανιόκα (μιας εδώδιμης ρίζας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου