Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

12 φιδογυριστοί δρόμοι στον κόσμο


Μια λίστα με 12 από τους πιο φιδογυριστούς δρόμους σε όλο τον κόσμο.



Δείτε ακόμη:
Αυτό θα πει στροφές!
9 παράξενοι δρόμοι
7 ακραία μονοπάτια
10 στοιχειωμένοι δρόμοι

Stelvio Pass Road, Ιταλία (φωτογραφία πάνω)
Βρίσκεται στις ανατολικές Άλπεις της Ιταλίας σε ύψος 2,7 χλμ και έχει περίπου 48 στροφές.
Ο δρόμος επιλέχθηκε για την έναρξη του 10ου κύκλου της βρετανικής εκπομπής "Top Gear" ως ο "καλύτερος δρόμος για οδήγηση".


Forcella Lavardet, Ιταλία


Είναι ένα ορεινό πέρασμα που βρίσκεται στις Δολομιτικές Άλπεις σε υψόμετρο 1.542 μέτρων.
Ο δρόμος, με μερικά τμήματα του στρωμένα με χώμα και χαλίκι, είναι κλειστός για τα οχήματα μετά από μερικές αποκολλήσεις, αλλά είναι βατός με το ποδήλατο και περιλαμβάνει μερικές από τις πιο απίστευτες στροφές στις Καρνικές Άλπεις. Είναι γνωστός γιατί αποτελείται από 14 απότομες στροφές.


Col de Turini, Γαλλία


To Col de Turini σε υψόμετρο 1.607 μέτρων είναι ένα πέρασμα στις Άλπεις στη Γαλλία. Είναι γνωστό γιατί αποτελεί διαδρομή του Ράλι Μόντε Κάρλο.


Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, μπορούσε κανείς να οδηγήσει στο Col de Turini και το βράδυ -χιλιάδες επισκέπτες περνούσαν από εκεί για να δουν τη "Νύχτα των μεγάλων μαχαιριών", όπως την ονομάζουν, λόγω των φώτων που "κόβουν" το σκοτάδι. Ο Γύρος της Γαλλίας έχει χρησιμοποιήσει το δρόμο 3 φορές (1948, 1950 και 1975).


Big Gate Road, Κίνα



Ονομάζεται και "Δρόμος προς τον Ουρανό" και βρίσκεται στην επαρχία Χουνάν και πρόκειται για ένα δρόμο μήκους 10 χλμ. Το ψηλότερο σημείο είναι σε υψόμετρο 1.300 μέτρων. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1998 και τελείωσε το 2006 και έχει 99 στροφές.


Trollstigen, Νορβηγία


Είναι ένας ελικοειδής, ορεινός δρόμος στη Νορβηγία, μέρος της νορβηγικής Εθνικής Οδού 63. Είναι δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο λόγω της κλίσης του -9%- και των 11 στροφών. Είναι στενός και παρά το γεγονός ότι έχει διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια, τα οχήματα άνω των 12,4 μέτρων απαγορεύεται να τον διασχίζουν.


Los Caracoles Pass, Χιλή - Αργεντινή


Αυτός ο δρόμος περνάει μέσα από τις Άνδεις μεταξύ Χιλής και Αργεντινής και έχει πολλές απότομες πλαγιές και απότομες στροφές χωρίς φράχτες ασφαλείας. Ο δρόμος καλύπτεται με χιόνι σχεδόν όλο το χρόνο.


Halsema Highway, Φιλιππίνες


Η Halsema Highway βρίσκεται στο μεγαλύτερο υψόμετρο στις Φιλιππίνες -στο νησί Luzon- και για να τη διανύσει κάποιος χρειάζεται 6 ώρες. Οι κατολισθήσεις και οι πτώσεις βράχων είναι συχνές. Πολλά τμήματα του δρόμου είναι ακόμα χωματόδρομος καθώς το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη.


Transfagarasan, Ρουμανία


Ο εθνικός δρόμος 7C ή Transfagarasan είναι ένας από τους πιο θεαματικούς δρόμους στον κόσμο με μήκος 90 χλμ και βρίσκεται σεις Τρανσυλβανικές Άλπεις.
Υψώνεται σε ύψος 2,134 μέτρων και έχει απότομες στροφές. Η μέγιστη ταχύτητα που επιτρέπεται στους οδηγούς είναι 40 χλμ/ώρα. Ο δρόμος συχνά κλείνει από τον Οκτώβριο έως τον Ιούνιο λόγω του χιονιού. Ο δρόμος έχει τις περισσότερες σήραγγες και γέφυρες από οποιονδήποτε άλλο στη Ρουμανία.


Grimsel Pass, Ελβετία


Το Πέρασμα Grimsel -σε υψόμετρο 2.165 μέτρων- είναι ένα ορεινό πέρασμα. Κατασκευάστηκε το 1890 και περνάει από δασικές εκτάσεις.


Atlas Mountains Road, Μαρόκο


Βρίσκεται στο Dades Gorge στην οροσειρά του Άτλαντα στο Μαρόκο.


Gotthard Pass - Ελβετία


Το Πέρασμα Gotthard στην Ελβετία είναι το πιο διάσημο από όλα τα περάσματα των Άλπεων, σε υψόμετρο 2.108 μέτρων. Το πέρασμα συνδέει το γερμανόφωνο τμήμα της χώρας με το ιταλόφωνο. Η 15 χλμ σήραγγα του σιδηρόδρομου του Gotthard ήταν η πρώτη και άνοιξε το 1882. Η 16,3 χλμ. σήραγγα αυτοκινητοδρόμου άνοιξε το 1980 και είναι η τρίτη μεγαλύτερη οδική σήραγγα στον κόσμο.


Iroha-Zaka, Ιαπωνία


Πρόκειται για ένα δύσκολο δρόμο στην Ιαπωνία που αποτελείται από 48 στροφές. Σε κάθε γωνιά έχει ένα γράμμα του αρχαίου ιαπωνικού αλφαβήτου, ξεκινώντας κατ' αλφαβητική σειρά από το "I-ro-ha", από το οποίο πήρε και το όνομα του. Στην πραγματικότητα αποτελείται από δύο δρόμους, μια ανηφόρα και μια κατηφόρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου