Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Το κρυφό μήνυμα που οδήγησε σε "χαμένο" έργο του Ντα Βίντσι


Ερευνητές ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται στα ίχνη μιας ατελούς τοιχογραφίας που αποδίδεται στον Λεονάρντο ντα Βίντσι, σε μια αίθουσα του Παλάτσο Βέκιο. Διαβάστε πως έφτασαν στα ίχνη της



Ίχνη από μία ανολοκλήρωτη τοιχογραφία που αποδίδεται στον Λεονάρντο ντα Βίντσι πιστεύουν πως ανακάλυψαν ερευνητές στη Φλωρεντία.

Τα ίχνη αυτά -που βρέθηκαν με τη βοήθεια μικροκαμερών, τις οποίες πέρασαν οι ειδικοί μέσα από μια τοιχογραφία του Τζόρτζιο Βαζάρι σε μια αίθουσα του Παλάτσο Βέκιο, της έδρας του δημαρχείου, στη Φλωρεντία- είναι του ιδίου είδους με τα ίχνη της μπογιάς που χρησιμοποιήθηκε για την Τζοκόντα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Βρετανική Daily Mail, οι έρευνες ξεκίνησαν όταν ένας αρχαιολόγος πρόσεξε τις λέξεις "cerca trova" (ψάξε και θα βρεις), κρυμμένες στην τοιχογραφία του Βασάρι, την οποία πιστεύεται ότι ο καλλιτέχνης ζωγράφισε πάνω στο προγενέστερο έργο του Ντα Βίτσι.

"Τα στοιχεία αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά. Μολονότι βρισκόμαστε στην προκαταρκτική φάση των ερευνών και υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε για να επιλύσουμε αυτό το μυστήριο, τα στοιχεία μας δείχνουν ότι ψάχνουμε προς τη σωστή κατεύθυνση", δήλωσε ο Kαθηγητής ιστορίας της τέχνης Μαουρίτσιο Σερατσίνι, ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια. Οι ειδικοί σημείωσαν, ωστόσο, ότι η ανακάλυψη αυτή δεν δίνει μια "οριστική" απάντηση και ότι χρειάζεται να γίνουν κι άλλες χημικές αναλύσεις.


Η τοιχογραφία "Μάχη του Ανγκιάρι", έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, θεωρείται μέχρι σήμερα κατεστραμμένο. Σύμφωνα με έρευνες και υποθέσεις, το έργο του Ιταλού Αναγεννησιακού καλλιτέχνη διατηρείται μέχρι σήμερα μέσα σε μία κοιλότητα, σε έναν από τους τοίχους του παλατιού, όπου εκτίθεται μία τοιχογραφία του Τζόρτζιο Βαζάρι.

Η "Μάχη του Ανγκιάρι" χρονολογείται περίπου το 1503 - 6 και απεικόνιζε τη νικηφόρα μάχη της Φλωρεντίας έναντι των Μιλανέζων.

Οι πολιτιστικές υπηρεσίες της Φλωρεντίας, μεταξύ των οποίων το Opificio delle Pietre Dure, διάσημο ινστιτούτο ερευνών και αποκατάστασης ζωγραφικών έργων, με τη στήριξη του δημάρχου Ματέο Ρέντζι, είναι πεπεισμένες ότι ο Βαζάρι ζωγράφισε το 1563 τη "Μάχη του Μαρτσιάνο", που κοσμεί τους τοίχους του Παλάτσο Βέκιο, καλύπτοντας το φρέσκο του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου