Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

5 ερωτήσεις που θα σας βάλουν σε σκέψεις vol. 2


Ερώτηση: Ποια είναι η άγνωστη γυναίκα του Σηκουάνα;



Το πρώτο μέρος εδώ

L'Inconnue la de Seine (Η Άγνωστη του Σηκουάνα) (φωτογραφία πάνω)
Την δεκαετία του 1880, ανασύρθηκε από τον Σηκουάνα το πτώμα μιας νεαρής γυναίκας αγνώστων στοιχείων στο Quai du Louvre στο Παρίσι. Το σώμα της γυναίκας δεν έδειχνε σημάδια βίας και θεωρήθηκε πως αυτοκτόνησε. Όταν το πτώμα της μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο του Παρισιού, ένας παθολόγος, γοητεύτηκε τόσο πολύ από την ομορφιά της που έφτιαξε μια γύψινη νεκρική μάσκα. Η ηλικία της εκτιμήθηκε πως δεν ξεπερνούσε τα 16 και το πρόσωπό της έγινε γρήγορα διάσημο στα τέλη του 19ου αιώνα. Το χαμόγελο της συγκρινόταν με αυτό της Μόνα Λίζα και κορίτσια σε όλο τον κόσμο, κυρίως στη Γαλλία και τη Γερμανία, το αντέγραφαν. Σύμφωνα με τον Hans Hesse του Πανεπιστημίου του Sussex, "η εικόνα της έγινε το ιδανικό ερωτικό σύμβολο της περιόδου, όπως η Μπριζίτ Μπαρντό την δεκαετία του 1950."
Η «Άγνωστη του Σηκουάνα» αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για διάφορους καλλιτέχνες. Ακόμη και η κούκλα που χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση στην ΚΑΡΠΑ («φιλί της ζωής») -η Resusci Anne ή Rescue Anne- είναι εμπνευσμένη από τη μάσκα. Η κούκλα δημιουργήθηκε το 1958 από τους Peter Safar και Asmund Laerdal. Επειδή σαν πρότυπο της χρησιμοποιήθηκε το πρόσωπο της Άγνωστης, η κοπέλα έχει χαρακτηριστεί «αυτή που την έχουν φιλήσει οι πιο πολλοί».
Τα πραγματικά στοιχεία γύρω από το θάνατο της γυναίκας συζητούνταν για χρόνια. Μερικοί πιστεύουν ότι η εικόνα είναι πολύ ρεαλιστική για να έχει ληφθεί από μια νεκρή. Ισχυρίστηκαν ότι η εικόνα δείχνει μια ζωντανή κοπέλα με κλειστά μάτια. Συχνά ανέφεραν το ότι το σώμα της δεν παρουσίαζε σημάδια φθοράς από το νερό. Όπως και αν έχει, η εικόνα της παραμένει μια από τις πλέον σημαντικές στην ιστορία.


Η τεράστια έκρηξη


Ερώτηση: Πόσοι άνθρωποι απέμειναν στη Γη μετά την τεράστια έκρηξη της Toba;

Η λίμνη Toba είναι η μεγαλύτερη ηφαιστειακή λίμνη στον κόσμο. Βρίσκεται στα βόρεια της νήσου Σουμάτρα στην Ινδονησία, με υψόμετρο περίπου 900 μέτρα. Στη λίμνη πριν 69.000-77.000 χρόνια συνέβη έκρηξη ενός υπερ-ηφαιστείου. Ακολούθησε μαζική αλλαγή του κλίματος στη Γη. Πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη έκρηξη ηφαιστείου οπουδήποτε στη Γη τα τελευταία 25 εκατομμύρια χρόνια. Σημειώθηκε στην Ινδονησία, αλλά στρώμα στάχτης πάχους περίπου 15 εκατοστών κάθισε πάνω από όλα τα μέρη της Νότιας Ασίας.
Από την ανακάλυψη της καταστροφής, πολλές θεωρίες έχουν προταθεί και μελετηθεί για το πώς ήταν η έκρηξη και πώς επηρέασε τους ανθρώπους. Μια θεωρία, που προτάθηκε από πολλούς ανθρωπολόγους και αρχαιολόγους, αναφέρει ότι η έκρηξη του ηφαιστείου είχε παγκόσμιο αντίκτυπο, σκοτώνοντας σχεδόν όλους τους ανθρώπους. Η θεωρία υποστηρίζει ότι η έκρηξη βύθισε τον πλανήτη σε έναν ηφαιστειακό χειμώνα που διήρκησε 6 ως 10 χρόνια, που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο ανθρώπινος πληθυσμός από 10.000 ως 1.000 ζευγάρια, δημιουργώντας μια αισθητή επίδραση στην εξέλιξη του ανθρώπου.
Έχει υποστηριχθεί ότι η έκρηξη δεν επέφερε μόνο ηφαιστειακό χειμώνα, αλλά και 1.000 χρόνια παγετού. Η έκρηξη της Toba είναι η πιο στενά μελετημένη υπερ-έκρηξη στην ιστορία. Σύμφωνα με μια θεωρία του 1993, τα γενετικά στοιχεία δείχνουν ότι όλοι οι άνθρωποι που ζουν σήμερα, παρά τη φαινομενική ποικιλία, καταγόταν από ένα πολύ μικρό πληθυσμό, ίσως μεταξύ 1.000 με 10.000 αναπαραγωγικά ζευγάρια περίπου 70.000 χρόνια πριν. Αυτή η θεωρία αμφισβητείτε σε μεγάλο βαθμό από τους αρχαιολόγους.


Το υπερ-δολάριο


Ερώτηση: Ποιος είναι πίσω από το Superdollar;

Superdollar, ή superbill, είναι ένα πολύ υψηλής ποιότητας δύσκολο να πλαστογραφηθεί 100δόλαρο των ΗΠΑ που κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο. Μετά από έρευνες των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Κίνας και άλλων δυνάμεων, υπάρχουν υποψίες πως ορισμένα συνδικάτα του εγκλήματος και κυβερνήσεις το έχουν πλαστογραφήσει. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι τα πλαστά 100δολάρια είναι πιο πιθανό να παράγονται στη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο, άλλοι περιλαμβάνουν το Ιράν ή εγκληματικές συμμορίες που δρούσαν στην Κίνα. Κάποιοι έχουν προτείνει ακόμη και τη συμμετοχή της CIA.
Έχει διαπιστωθεί ότι υψηλόβαθμα στελέχη κυβερνήσεων ή συνδικάτα του οργανωμένου εγκλήματος είναι υπεύθυνοι γι’ αυτά τα χαρτονομίσματα. Ονομάζονται υπερ-δολάρια επειδή η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθούν τα πλαστά χαρτονομίσματα είναι πιο προηγμένη από την αρχική. Τα χαρτονομίσματα έχουν δημιουργηθεί με καλύτερης ποιότητας μελάνι και χαρτί.
Οι ΗΠΑ στηρίζουν τις κατηγορίες της κατά της Βόρειας Κορέας σε όσους έχουν αποστατήσει και στις μυστικές υπηρεσίες της. Ορισμένοι μάρτυρες υποστήριξαν ότι τα χαρτονομίσματα τυπώνονται στην Πιονγκ Γιάνγκ και είναι μέρος του Division 39. Το 2004, οι ΗΠΑ απαγόρευσαν σε Αμερικάνους να συνεργαστούν με την τράπεζα Banco Delta Asia.
Μερικοί έχουν υπολογίσει ότι 1 στα 10.000 100δόλαρα είναι πλαστό.


Louis Keesberg


Ερώτηση: Τι έκανε ο Louis Keseberg;

Στις 14 Απριλίου 1846, μια ομάδα γνωστή ως Donner Party ξεκίνησε τη το μεταναστευτικό του ταξίδι -απόστασης 4023 χλμ- από την πολιτεία του Ιλλινόις στην Καλιφόρνια. Οι μετανάστες πέρασαν πάνω από μεγάλες πεδιάδες, δύο οροσειρές και τις ερήμους του Great Basin και θα διαρκούσε 4-6 μήνες. Η ομάδα όμως αργοπόρησε επειδή αποφασίστηκε να ακολουθήσει μια νέα διαδρομή ονόματι Hastings Cutoff. Υποτίθεται ήταν πιο σύντομη διαδρομή, αλλά, στην πραγματικότητα, ήταν μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη. Τελικά, 87 άνθρωποι έκαναν το υποτιθέμενο ταξίδι. 37 από αυτούς ήταν μέλη των οικογενειών Reed και Donner, ενώ οι Γερμανοί μετανάστες Louis και Philippine Keseberg ταξίδευαν μαζί τους.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, πολλοί από τους συμμετέχοντες κατέγραφαν τις καθημερινές δραστηριότητες τους. Ο Louis Keseberg αναφερόταν συχνά, σχεδόν πάντα αρνητικά. Τον κατηγορούσαν πως κακομεταχειριζόταν την σύζυγο και τα παιδιά του. Η συμπεριφορά του Keseberg ήταν ύποπτη στους υπόλοιπους και είχε κατηγορηθεί για κλοπή και φόνους. Στην πραγματικότητα, όλο το ταξίδι ήταν γεμάτο έχθρα, βίαια γεγονότα και τσακωμούς.
Μετά από έντονες χιονοθύελλες που έπληξαν τους ταξιδιώτες, σύντομα έγινε προφανές ότι η ομάδα δεν θα τα κατάφερνε στα βουνά. Για να προφυλαχθούν από το κρύο, όλες οι οικογένειες έχτισαν καταφύγια στην περιοχή γύρω από τη λίμνη Truckee και το Alder Creek. Μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου είχε πέσει χιόνι ύψους 2,4 μέτρων. Ως τα μέσα του Ιανουαρίου, τα περισσότερα τρόφιμα της ομάδας είχε τελειώσει και το μόνο που απέμεινε ήταν νεκρά ανθρώπινα σώματα. Για να παραμείνουν ζωντανοί, ορισμένα μέλη άρχισαν να τρώνε ο ένας τον άλλον μετατρέποντας την περιοχή σε «στρατόπεδο κανίβαλων».
Στις 18 Φεβρουαρίου μια ομάδα διάσωσης από 7 άνδρες πέρασε τι Frémont Pass και έφτασε στην κατασκήνωση των Donner, η οποία ήταν εντελώς θαμμένη στο χιόνι. "Τα πρώτα δύο μέλη της ομάδας μόλις μπήκαν στο στρατόπεδο είδαν τον Τρουντό να μεταφέρει ένα ανθρώπινο πόδι. Μόλις έκαναν αισθητή την παρουσία τους, το έριξε σε μια τρύπα με άλλα διαμελισμένα πτώματα." Οι διασώστες επέλεξαν 23 από τα πιο αδύναμα μέλη των ταξιδευτών. Δεκάδες άλλοι παρέμειναν στη λίμνη Truckee. Ένας από αυτούς ήταν και ο Louis Keseberg. Λίγα είναι γνωστά για το τι έκανε εκείνη την περίοδο, αλλά πολλοί λένε πως έγινε αρπακτικό.
Όταν οι τελευταίοι διασώστες έφτασαν την 21η Απριλίου του 1847 στην περιοχή ο μόνος επιζών ήταν ο Louis Keseberg. Ήταν περιτριγυρισμένος από διαμελισμένα πτώματα, απίστευτες ποσότητες αίματος και στη φωτιά είχε ένα δοχείο με ανθρώπινα μέλη. Επίσης στην καμπίνα του βρέθηκαν τα πιστόλια του George Donner, κοσμήματα και χρυσός αξίας 250 δολαρίων. Η ομάδα απείλησε να τον λιντσάρει, αλλά τελικά τον πήγαν στην Καλιφόρνια. Μετά την επιστροφή, ο Keseberg κατηγόρησε τον Ned Coffeemeyer για συκοφαντική δυσφήμιση και για τις φανταστικές ιστορίες για τις πράξεις του στην κατασκήνωση. Ο Keseberg κέρδισε τη δίκη, αλλά αποζημιώθηκε μόνο με 1 δολάριο.


Flirty Fishing (Το καμάκι)


Ερώτηση: Πώς έπειθε ο David Berg τις γυναίκες ότι το Flirty Fishing ήταν αποδεκτό;

Το 1968, ο David Berg, διέδωσε ένα νέο θρησκευτικό με το όνομα Children of God (τα Παιδιά του Θεού). Τα μέλη της ομάδας αφιέρωσαν τον χρόνο τους στο να διαδώσουν το μήνυμα της αγάπης και της σωτηρίας του Ιησού. Με την εφαρμογή αυστηρών κανονισμών, ο David Berg κήρυξε για τον από-χριστιανισμό και την παρακμή των ηθικών αξιών στη δυτική κοινωνία. Είδε τις τάσεις προς τη Νέα Τάξη Πραγμάτων σαν το προοίμιο του Αντίχριστου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Berg ζούσε απομονωμένος και επικοινωνούσε με τους οπαδούς του και το κοινό του μέσω περίπου 3.000 Mo Letters.
Στη δεκαετία του 1970, τα Παιδιά του Θεού άρχισαν να εξαπλώνονται σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Ο Berg μίλησε για ένα μήνυμα σωτηρίας, για τον apocalypticism και μια πνευματική επανάσταση ενάντια στον έξω κόσμο, που τα μέλη ονόμαζαν System (Σύστημα). Η φιλελεύθερη στάση της ομάδας για τη σεξουαλικότητα οδήγησε σε ανησυχίες και έρευνες για κακοποίηση παιδιών. Ωστόσο, η πιο γνωστή πρακτική που διοργανώθηκε από τον Berg και τα Παιδιά του Θεού ονομάστηκε Flirty Fishing, μια μορφή θρησκευτικής πορνείας που ασκήθηκε από τα Παιδιά του Θεού από το 1974 ως το 1987. Ο όρος αναφέρεται στο Κατά Ματθαίον, 4:19, όπου ο Ιησούς λέει σε δύο ψαράδες πως θα τους κάνει "ψαράδες ανθρώπων."
Ο Berg το παρέφρασε και θεώρησε πως οι γυναίκες του κινήματος του έπρεπε να είναι "ψαράδες ανθρώπων" και οι άνδρες να είναι τα "ψάρια". Μάλιστα δημοσίευσε διάφορα έγγραφα με οδηγίες προς τις νέες γυναίκες, όπου όριζε πως να χρησιμοποιούν το sex appeal τους για προσηλυτισμό. Αν κάποια χρησιμοποιούσε τον αυνανισμό, τον στοματικό έρωτα ή ακόμα και την πλήρη σεξουαλική επαφή, κάτι που το αποκαλούσε «σεξουαλική αγάπη», η γυναίκα αυτή έπαιρνε μόρια μέσα στην ομάδα. Τα Παιδιά του Θεού, ισχυρίζονταν ότι σκοπός του Καμακιού ήταν να δείξουν οι γυναίκες την αγάπη τους για τους άνδρες στον Θεό, για να κερδίσουν προσήλυτους και να συγκεντρώσουν υλικό και οικονομική υποστήριξη.
Τα μέλη της ομάδας ζούσαν σε κοινότητες, ταξίδευαν σε όλο τον κόσμο και περνούσαν τον χρόνο τους προσηλυτίζοντας και όχι βγάζοντας κανονικό εισόδημα. Έτσι σύντομα τα οικονομικά της ομάδας έγιναν πρώτο μέλημα. Χρησιμοποιούσαν την πρακτική τους για να κερδίσουν την εύνοια ανδρών που είχαν επιρροή στην τοπική κοινωνία, όπως επιχειρηματίες, πολιτικούς ή αστυνομικούς. Όσες γυναίκες έφερναν αντιρρήσεις σ’ αυτό που οι ίδιοι ονόμαζαν «πόρνες του Θεού» ή «πόρνες για τον Ιησού» νουθετούνταν να μην "τους επιτραπεί η υπερηφάνεια". Συνεχώς τους υπενθύμιζαν ότι το σώμα τους δεν τους ανήκε, σύμφωνα με το Προς Κορινθίους Α’, 6:19-20. Πολλές από τις «πόρνες» είχαν φίλους ή ήταν παντρεμένες ή είχαν παιδιά.
Σε προσωπικά ημερολόγια πολλές γυναίκες συχνά ανέφεραν ότι το έργο τους ήταν δύσκολο, επικίνδυνο και εξουθενωτικό. Τα Παιδιά του Θεού εγκατέλειψαν την πορνεία το 1987, εν μέρει εξαιτίας της επιδημίας του AIDS. Το 1988 μια έρευνα έδειξε ότι πάνω από 223.000 άνδρες είχαν «αλιευθεί». Η λατρεία αποθαρρύνει γενικά τον έλεγχο των γεννήσεων και για το λόγο αυτό πολλές έμειναν έγκυες. Μεταξύ των Παιδιών του Θεού (σήμερα The Family International), τα παιδιά των αγάμων ονομάζονταν μωρά του Ιησού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου