Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Δαρβίνε … τον εισαγγελέα τον ρώτησες;

Η διαμάχη «δαρβινιστών» και «δημιουργιστών» είναι λίγο πολύ γνωστή στους περισσότερους.

Ο φυσιοδίφης Κάρολος Δαρβίνος υποστήριξε πως το ανθρώπινο γένος προέκυψε σταδιακά με φυσικές και όχι υπερφυσικές διαδικασίες από τον πίθηκο, ενώ οι θεοσεβούμενοι -ή μήπως θεοφοβούμενοι;- υποστηρίζουν τις διδαχές της Παλαιάς Διαθήκης και τη δημιουργία του κόσμου και του ανθρώπου από το Θεό. Ποιος όμως θα μπορούσε να φανταστεί ότι ένα δικαστήριο στο Τενεσί των Η.Π.Α. θα έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στις δύο θεωρίες;

Αμερική 1925 και η αντιπαράθεση ανάμεσα στους οπαδούς των δύο θεωριών βρίσκεται στο ζενίθ της. Η πολιτεία Τενεσί των Η.Π.Α. διακρίνεται για την ιδιαίτερα συντηρητική διάθεση των πολιτών της, ενώ ανήκει στη λεγόμενη «Ζώνη της Βίβλου».

Δείτε ακόμη στο Ξωτικό:


Στη «σεμνότυφη» λοιπόν αυτή Πολιτεία την άνοιξη του 1925 ψηφίζεται ο «νόμος Μπάτλερ», σύμφωνα με τον οποίο «είναι παράνομο για κάθε δάσκαλο, σε οποιοδήποτε από τα Πανεπιστήμια, κανονικά και όλα τα άλλα δημόσια σχολεία τής πολιτείας, που υποστηρίζονται εν όλω ή εν μέρει από τα δημόσια σχολικά κονδύλια, να διδάξει οποιαδήποτε θεωρία που αρνείται την ιστορία τής θείας δημιουργίας τού ανθρώπου, όπως διδάσκεται στην Βίβλο, και να διδάξει, αντίθετα, ότι ο άνθρωπος προέρχεται από μια κατώτερη τάξη ζώων».

Ο Τζον Σκόουπς είναι καθηγητής βιολογίας στο λύκειο του Ντέιτον, μια κωμόπολη του Τενεσί. Αρνείται πεισματικά να συμμορφωθεί στις προσταγές του συγκεκριμένου νόμου και επιμένει να διδάσκει στους μαθητές του τη θεωρία του Δαρβίνου. Η στάση του καθηγητή γίνεται γνωστή και πολύ γρήγορα ο εισαγγελέας ασκεί ποινική δίωξη εναντίον του. Η δίκη ξεκινά τον Ιούλιο. Τα δικαστικά έξοδα του καθηγητή Σκόουπς αναλαμβάνει η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών και την υπεράσπισή του ο διάσημος ποινικολόγος της εποχής Κλάρενς Ντάροου. Συνήγορος πολιτικής αγωγής διορίζεται ο Γουίλιαμ Μπράιαν, γνωστός για τις συντηρητικές του απόψεις και την απέχθειά του κατά του δαρβινισμού. Χαρακτηριστικό είναι πως στην είσοδο τού δικαστηρίου στήνεται μια μεγάλη επιγραφή με τον τίτλο «Διαβάστε τη Βίβλο σας», ενώ στους πάγκους πωλούνται θρησκευτικά βιβλία τού Μπράιαν. Αυτό εξοργίζει τον Ντάροου και σύντομα η δίκη εξελίσσεται σε μια σκληρή αντιπαράθεση Ντάροου-Μπράιαν, «δαρβινιστών»-«δημιουργιστών». Η δίκη θα μείνει στην ιστορία ως «η δίκη του πιθήκου» και θα προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Γρήγορα πλήθος δημοσιογράφων θα τρέξουν στο Ντέιτον να καλύψουν τη δίκη, η οποία είναι και η πρώτη στις Η.Π.Α. που θα μεταδοθεί απευθείας από το ραδιόφωνο.

Παρά τη σκληρή προσπάθεια του Ντάροου, ο δικαστής Τζον Ρόλστον θα καταδικάσει τον Τζον Σκόουπς σε πρόστιμο 100 δολαρίων, ποσό μεγάλο για τα δεδομένα της εποχής. Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει το γεγονός πως πέντε ημέρες μετά τη δίκη άφησε την τελευταία του πνοή ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Μπράιαν, καθώς έπασχε από διαβήτη. Λίγους μήνες αργότερα ο Ντάροου ζήτησε την αναίρεση της απόφασης, η οποία έγινε δεκτή από το Ανώτατο Δικαστήριο του Τενεσί με το αιτιολογικό ότι την καταδικαστική απόφαση σύμφωνα με το ποινικό δίκαιο έπρεπε να πάρουν οι ένορκοι και όχι ο δικαστής, ο οποίος δεν είχε το δικαίωμα να επιβάλει ποινή άνω των 50 δολαρίων.

πηγή: mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου