Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο βύθισε τον Τιτανικό;


Μία νέα ανατρεπτική θεωρία για τις αιτίες βύθισης του Τιτανικού, έρχεται στο φως της δημοσιότητας ακριβώς 100 χρόνια το θρυλικό ναυάγιο. Σύμφωνα με αυτήν το "αβύθιστο" πλοίο δεν έπεσε πάνω σε παγόβουνο λόγω λάθους του καπετάνιου, αλλά εξαιτίας της Σελήνης!



Δείτε ακόμα:
Ο θρύλος της μούμιας του Τιτανικού!
10 άνθρωποι που δεν επιβιβάστηκαν στον Τιτανικό
Τα 5 θρυλικά ναυάγια της ανθρωπότητας
"Προφητεία" για το ναυάγιο του Τιτανικού, 14 χρόνια πριν γίνει;
Ο άγνωστος "Τιτανικός" της Κατοχής!

Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζουν ερευνητές του πολιτειακού πανεπιστημίου του Τέξας των ΗΠΑ οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι μία σειρά από σπάνια αστρονομικά φαινόμενα που συνέβησαν ταυτόχρονα τις ημέρες του ναυαγίου, είχαν σαν αποτέλεσμα πολλά παγόβουνα να έχουν φύγει από την αρχική θέση τους και να βρεθούν στην πορεία του Τιτανικού.

Οι πιθανότητες να συμπέσουν χρονικά όλες αυτές οι συνθήκες, θεωρούνται κάτι παραπάνω από σπάνιες ενώ οι συνέπειές τους εκτιμούνται ως άκρως επικίνδυνες για την ναυσιπλοία της εποχής εκείνης.

Έχουμε και λέμε:
  • μεγιστοποίηση της ελκτικής δύναμης της Γης, πάνω στους ωκεανούς
  • ένταση της παλίρροιας
  • απόσπαση των παγόβουνων της Γροιλανδίας με κατεύθυνση προς το Νότο

Το σπάνιο "αστρονομικό" φαινόμενο που βύθισε τον Τιτανικό
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της ομάδας των αστρονόμων, καθηγητής φυσικής Ντόναλντ Όλσον, στις 4 Ιανουαρίου 1912 η Σελήνη και ο Ήλιος ευθυγραμμίστηκαν με τέτοιο τρόπο, που η συνδυασμένη βαρυτική έλξη τους πάνω στη Γη προκάλεσε μια πολύ ισχυρή παλιρροϊκή επίδραση. Παράλληλα η Σελήνη βρέθηκε στο περίγειό της, δηλαδή στο πλησιέστερο σημείο της στη Γη τα τελευταία 1.400 χρόνια, έξι λεπτά πριν την πανσέληνο, με αποτέλεσμα την περαιτέρω ενίσχυση της παλίρροιας.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι το περιήλιο, δηλαδή η κοντινότερη προσέγγιση της Γης στον Ήλιο, είχε συμβεί ακριβώς μία ημέρα πριν από το ναύαγιο και η ελκτική δύναμη του Ήλιου πάνω στη Γη ήταν ιδιαίτερα αυξημένη.

Όλα αυτά μαζί, είχαν σαν αποτέλεσμα την απόσπαση των παγόβουνων της Γροιλανδάιςτα οποία άρχισαν να κατευθύνονται προς το Νότο. Φυσιλογικά τα παγόβουνα αυτά κολλάνε για χρόνια στα ρηχά νερά έξω από τον Καναδά, όμως την συγκεκριμένη χρονική στιγμή η ενισχυμένη παλίρροια τα διευκόλυνε να ξεκολλήσουν πάλι και να ταξιδέψουν ακόμα πιο νότια. Τρεις μήνες αργότερα συνάντησαν τον Τιτανικό!

"Η πορεία τους ήταν ολοταχώς προς μία περιοχή γεμάτη παγόβουνα και αυτό το λάθος στην πραγματικότητα βύθισε το πλοίο. Όμως, η Σελήνη μπορεί να εξηγήσει γιατί ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός παγόβουνων βρέθηκε στο δρόμο του Τιτανικού", εξήγησε ο Ντ. Όλσον.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο εξαιρετικά έμπειρος καπετάνιος του Τιτανικού, αγνόησε τις προειδοποιήσεις ότι θα βρει παγόβουνα στη διαδρομή, αφού ήταν γνώστης της περιοχής του Βόρειου Ατλαντικού και δεν περίμενε ότι θα συναντούσε τόσα πολλά και μεγάλα βουνά πάγου σε εκείνα τα νερά.

Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες
Η παραπάνω εξήγηση πάντως έγινε δεκτή με επιφύλαξη από τους περισσότερους επιστήμονες. Μάλιστα ο σεισμολόγος Τζον Βιντάλε, από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, που έχει μελετήσει τη σχέση ανάμεσα στις ωκεάνιες παλίρροιες και στη σεισμική δραστηριότητα, θεωρεί υπερβολική την αστρονομική διάσταση του ναυαγίου, καθώς, όπως δήλωσε, δεν έχει υπολογισθεί πόσο μεγάλη ήταν η αύξηση της παλίρροιας το 1912.

"Ακούγεται «τραβηγμένο» να υποστηρίξει κανείς ότι λίγες ώρες μεγάλης παλίρροιας και μάλιστα πριν από τρεις τουλάχιστον μήνες ήταν αρκετές για να έχουν μια τόσο δραματική συνέπεια", πρόσθεσε.

πηγή: pyles.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου