Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Χρώμα σε περιοχή ασπρόμαυρης φωτογραφίας

Πολλές φορές μπορεί να έχετε δει μια ασπρόμαυρη φωτογραφία που το κύριο θέμα -αυτό που ο καλλιτέχνης θέλει να τονίσει- να είναι έγχρωμο. Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι; Καθόλου! Στην κυριολεξία είναι υπόθεση 2 βημάτων! Πάμε να το δούμε.

Δείτε ακόμη πως δίνουμε χρώμα σε ασπρόμαυρη φωτογραφία, πως εφαρμόζουμε το Polarizing Filter, πως παλαιώνουμε μια φωτογραφία και πως δημιουργούμε ψευδο-infrared φωτογραφίες με το photoshop.

Πρόγραμμα: Adobe Photoshop CS3

Βήμα 1
Ανοίγουμε την έγχρωμη φωτογραφία που θέλουμε. Εγώ επέλεξα αυτή με το έντονο κόκκινο φόρεμα της χορεύτριας (πηγή).


Επιλέγουμε το μέρος της φωτογραφίας που θέλουμε να κρατήσουμε το χρώμα. Στην συγκεκριμένη εγώ θέλω να κρατήσω το κόκκινο φόρεμα. Για να το επιλέξουμε έχουμε 3 εργαλεία για να το κάνουμε. η επιλογή μπορεί να γίνει με το Lasso Tool, το Quick Selection Tool ή το Pen Tool, αναλόγως ποιο σας βολεύει και μπορείτε να χειριστείτε καλύτερα. Εγώ εδώ το έκανα με το Lasso Tool και συγκεκριμένα με το Magnetic.


Μόλις το επιλέξουμε, πατάμε Shift+Ctrl+I ή Select -> Inverse.


Βήμα 2 - Και τελευταίο!

Στην παλέτα των layer κλικ στο New Adjustment Layer και επιλέγουμε Black & White. Το Photoshop προσθέτει το νέο ασπρόμαυρο layer εκτός από την περιοχή που έχουμε στο Βήμα 1.


Αν κοιτάξουμε στην παλέτα των Layer, βλέπουμε πως το Photoshop πρόσθεσε το νέο ασπρόμαυρο adjustment layer πάνω από την αρχική εικόνα στο Background layer (που σημαίνει πως το η αρχική έγχρωμη εικόνα είναι εντελώς ανέπαφη) και η επιλογή μας έχει καθορίσει την μάσκα. Αν δούμε το preview της μάσκας, είναι γεμάτη με άσπρο χρώμα εκτός από την περιοχή ακριβώς πάνω από το αντικείμενο μας.

Μπορούμε τώρα να δεχτούμε τις προεπιλεγμένες τιμές του Photoshop ή να "παίξουμε" εμείς με τις μπάρες των χρωμάτων και να δώσουμε εμείς τις τιμές που θέλουμε. Εγώ εδώ "πείραξα" λίγο τις προκαθορισμένες τιμές.



Το τελικό αποτέλεσμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου