Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

"Glacial erratic", τα παράξενα βράχια που μεταφέρθηκαν από παγετώνες


Τα "glacial erratic" (σε πολύ ελεύθερη μετάφραση, "πλανόδιοι παγετώνες") είναι βράχια που μεταφέρθηκαν από παγετώνες πριν από εκατομμύρια χρόνια.



Δείτε ακόμη:
Ο Πύργος της Μόρντορ υπάρχει!
Τσουνάμι από... σύννεφα
Punch hole clouds: το παράξενο φαινόμενο με τις τρύπες στα σύννεφα
Μια έρημος με λιμνοθάλασσες

Όταν οι παγετώνες έλιωσαν και υποχώρησαν, άφησαν πίσω τους αυτά τα βράχια στα πιο περίεργα μέρη. Τα βράχια αυτά έχουν μεταφερθεί από μέρη εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, και γι' αυτό είναι σχεδόν πάντοτε διαφορετικά από τα άλλα πετρώματα της περιοχής. 
 
Ο φωτογράφος Fritz Hoffmann είναι οξυδερκής παρατηρητής. Κάποια στιγμή βρισκόταν στην Νέα Αγγλία και παρατήρησε αυτά τα μεγάλα βράχια. "Μου κέντρισε την περιέργειά και από τότε άρχισα να μαθαίνω τι είναι τα glacial erratic."

Η φωτο-ιστορία του με αυτά τα βράχια -Pet Rocks- παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2012 στο περιοδικό National Geographic. Δείτε μερικά από αυτά τα βράχια με τις ιστορίες του ταξιδιού τους.

Στη διασταύρωση του Rock Road και της Doremus Avenue στο Glen Rock του New Jersey βρίσκεται αυτός ο 570 τόνων ογκόλιθος χάρη στον οποίο πήρε το όνομα της η πόλη το 1894 (φωτογραφία και στην αρχή του θέματος). Ο βράχος αναφέρεται ως "ο βράχος στη ρεματιά". Είναι επίσης γνωστός στους ντόπιους ως "Pamackapuka" (πέτρα από τον ουρανό). Χρησιμοποιήθηκε για διάφορες τελετουργίες και λέγεται ότι οι αρχηγοί της φυλής μιλούσαν ανεβασμένοι πάνω του, ενώ τα υπόλοιπα μέλη καθόταν γύρω από τη βάση. Λέγεται πως μεταφέρθηκε εκεί από το Hudson Bay του Καναδά.

Μοιάζει σαν να έπεσε από τον ουρανό, αυτός ο 40 τόνων ογκόλιθος βρίσκεται στην περιοχή Colville Indian Reservation στην πολιτεία της Ουάσιγκτον. Τέτοια βράχια μερικές φορές ονομάζονται "τρίφτες" γιατί οι βίσονες τρίβονται πάνω τους.

Αυτός ο βράχος βρίσκεται στο Central Park της Νέας Υόρκης. Ενώ ο ογκόλιθος αφέθηκε στο πάρκο από κάποιο στρώμα πάγου πριν 18.000 χρόνια, μάλλον μεταφέρθηκε σε αυτή τη θέση όταν κατασκευαζόταν το πάρκο.

Βράχια στο Yosemite's Olmsted Point, σε ύψος 2.500 μέτρων. Πριν ο 92 εκατομμυρίων χρόνων βράχος σκάφτηκε από κάποιον παγετώνα, ο οποίος άφησε τους ογκόλιθους που «πήρε» μαζί του από ένα κοντινό βουνό, όταν υποχώρησε. Τα βράχια και οι αυλακώσεις στον βράχο, δείχνουν την πορεία του παγετώνα:




Ο Yeager Rock (δεξιά), στα βόρειο-κεντρικά της πολιτείας της Ουάσιγκτον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου