Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

10 τρόποι που προσπάθησε η CIA να σκοτώσει τον Φιντέλ Κάστρο


Ήταν 16 Φεβρουαρίου του 1959, όταν ο Φιντέλ Κάστρο έγινε πρωθυπουργός της Κούβας.

Από τότε, σύμφωνα με τον άνθρωπο που ήταν επιφορτισμένος με την προστασία της ζωής του καθ' όλη την διάρκεια της προεδρίας του, έχει επιβιώσει από πάνω από 600 απόπειρες δολοφονίας.



Ο Fabian Escalante, ο πρώην επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας της Κούβας, ισχυρίζεται ότι οι προσπάθειες για να τον δολοφονήσουν ήταν (η ακρίβεια των στατιστικών του Escalante, ειδικότερα για μετά την Νίξον εποχή, αμφισβητούνται):

Αϊζενχάουερ, 38 φορές
Κένεντι, 42
Τζόνσον, 72
Νίξον, 184
Κάρτερ, 64
Ρέιγκαν, 197
πατήρ Μπους, 16
Κλίντον, 21

Δείτε μια λίστα με μερικές από τις πιο ανορθόδοξες μεθόδους που θεωρείται πως χρησιμοποίησε η περιβόητη Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ για να τον βγάλει από τη μέση.

Η φαμ φατάλ
Η Marita Lorenz, μία από τις πολλές ερωμένες που πιστεύεται πως είχε ο Κάστρο, φέρεται να δέχθηκε μια συμφωνία από τη CIA στην οποία θα του έδινε κάψουλες γεμάτες δηλητήριο. Κατάφερε να περάσει τα χάπια στο δωμάτιό του και να τα βάλει στο βάζο του με την κρύα κρέμα, αλλά αυτά διαλύθηκαν και δεν κατάφερε -επειδή φοβήθηκε- να τον πείσει να βάλει την κρέμα στο πρόσωπο του. Σύμφωνα την Lorenz, ο Κάστρο κατάλαβε το σχέδιο της και της πρόσφερε το όπλο του. «Δεν μπορώ να το κάνω, ο Φιντέλ», του είπε.

Η δηλητηριασμένα καταδυτική στολή
Ενώ δεν υπάρχει τίποτα πιο ύποπτο από το να λαμβάνεις έναν καταδυτικό εξοπλισμό σαν δώρο από τον χειρότερο εχθρό σου ακριβώς τη στιγμή που εξελίσσεται η εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων, η CIA το προσπάθησε. Το 1975, η Senate Intelligence Committee ισχυρίστηκε ότι είχε "συγκεκριμένες ενδείξεις" ενός σχεδίου με βάση το οποίο θα προσφέρονταν μια καταδυτική στολή στον Κάστρο γεμάτη βακτήρια που θα του προκαλούσαν κάποια ασθένεια του δέρματος. Στο σχέδιο υποτίθεται ότι εμπλέκονταν ο Αμερικανός δικηγόρος James B. Donovan, ο οποίος θα την έδινε στον Κάστρο, όταν θα πήγαινε να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των αιχμαλώτων του Κόλπου των Χοίρων. Μια έκθεση του 1975 αναφέρει ότι το σχέδιο εγκαταλείφθηκε «επειδή ο Donovan έδωσε μια άλλη στολή στον Κάστρο με δική του πρωτοβουλία."

Η πένα-βελόνα
Μια συνηθισμένη πένα θα ήταν εξοπλισμένη με μία υποδερμική βελόνα τόσο καλή που ο Κάστρο δεν θα την καταλάβαινε καν όταν κάποιος θα του την έμπηγε και θα τον πότιζε με ένα εξαιρετικά ισχυρό δηλητήριο.

Το πούρο που θα εκρήγνυτο
Δεν πρόκειται για τις απλές φάρσες που κάνουν με ένα απλό σπίρτο. Το πούρο θα έμπαινε σε κουτί με πολλά ακόμα εκρηκτικά για να του διέλυε το κεφάλι. Το 1967, η Saturday Evening Post ανέφερε ότι ένας αστυνομικός από τη Νέα Υόρκη είχε επιφορτιστεί με το σχέδιο και την ελπίδα πως θα τα κατάφερνα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κάστρο στην σύσκεψη των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 1960.

Το μολυσμένο πούρο
Μπορεί να τα παράτησαν με το πούρο που θα ανατιναζόταν, αλλά δεν το έβαλαν κάτω και συνέχισαν να κάνουν σχέδια με τα πούρα. Η CIA έφτασε στο σημείο να προσλάβει έναν διπλό πράκτορα που θα έδινε στον Κάστρο ένα πούρο γεμάτο με Botulin, μια τοξίνη που θα τον σκότωνε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο διπλός πράκτορας φέρεται πως του δόθηκαν τα πούρα τον Φεβρουάριο του 1961, αλλά προφανώς δεν τα κατάφερε.

Το κοχύλι-βόμβα
Γνωρίζοντας ότι στον Κάστρο άρεσε το scuba dive, η CIA σχεδίαζε να βάλει εκρηκτικά σε κάποιο όστρακο (βούκινο) στο αγαπημένο σημείο του. Σκεφτόντουσαν να το κάνουν ιδιαίτερο και με έντονα χρώματα ώστε να του τραβήξει την προσοχή, να το πάρει και να σκοτωθεί.

Η αποτρίχωση ή μια άλλη εκδοχή του Σαμψών
Σύμφωνα με μια έκθεση της Senate Intelligence Committee του 1975, οι ΗΠΑ πίστευαν πως αν το μούσι του έφευγε από τη μέση τότε και ο Κάστρο θα έχανε τη δύναμη του. Η CIA κατάλαβα ότι η απώλεια της γενειάδας του θα έδειχνε στους Κουβανούς, πως ο Κάστρο ήταν αδύναμος και έκανε λάθη. Ένα κακοσχεδιασμένο σύστημα είχε εκκολαφθεί για να ρίξουν μια χημική ουσία που χρησιμοποιείτε σε προϊόντα αποτρίχωσης, στα παπούτσια του Κάστρο ή στο πούρο του. Η χημική ουσία θα μπορούσε να απορροφηθεί ή να εισπνευθεί και να του προκαλέσει αποτρίχωση.

Το LSD
Με αυτόν τον τρόπο δεν ήθελαν τόσο να τον ξεκάνουν, όσο να τον δυσφημήσουν και να τον μειώσουν στα μάτια των Κουβανών. Σε κάποια ραδιοφωνική του παρουσία, θα βομβάρδιζαν με αεροζόλ που περιέχει μια ουσία παρόμοια με το LSD. Όταν ο Φιντέλ θα ... "ταξίδευε" στον αέρα, οι Κουβανοί θα πίστευαν πως τα έχασε και δεν θα τον εμπιστεύονταν πια.

Ένα μαντήλι γεμάτο με θανατηφόρα βακτήρια
Απ' ότι φαίνεται, η CIA είχε εμμονή και ήθελε να τον ποτίσει με επιβλαβή βακτήρια και τοξίνες. Ένα από τα σχέδια τους ήταν να του δώσουν ένα μαντήλι γεμάτο μικρόβια για να αρρωστήσει.

Το δηλητηριασμένο milkshake
Σύμφωνα με τον Escalante, κάποτε η CIA έφτασε πολύ κοντά στο να τα καταφέρει με το σχέδιο της, με τη βοήθεια ενός ποτού για επιδόρπιο το 1963. Η προσπάθεια στράβωσε, όταν το χάπι κόλλησε στο ψυγείο, όπου ο σερβιτόρος-δολοφόνος στο Hilton της Αβάνας έπρεπε να το ρίξει. Όταν προσπάθησε να το ξεκολλήσει, η κάψουλα άνοιξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου