Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Δύο χάρτες που δείχνουν την πυκνότητα πληθυσμού του πλανήτη μας


Η πυκνότητα πληθυσμού είναι μια ενδιαφέρουσα μέτρηση. Με τον όρο, εννοείται η ποσότητα ενός πληθυσμού ανά μονάδα επιφάνειας ή όγκου και χρησιμοποιείται ευρέως στην καταμέτρηση ζώντων βιολογικών οργανισμών. Στις ανθρώπινες κοινωνίες, η πυκνότητα πληθυσμού ορίζεται ως ο αριθμός των ανθρώπων ανά μονάδα επιφάνειας (συνήθως ανά τετ. χλμ) και κατά περίσταση αναφέρεται στα γεωγραφικά όρια μιας πόλης, μιας χώρας ή ακόμα και ολόκληρης της γης.



Δείτε ακόμη:
Ο κόσμος μας μέσα από μερικούς χάρτες
Ένας χαρτογράφος του 19ου αιώνα χώρεσε όλη την ανθρώπινη ιστορία σε έναν χάρτη
Νησιά φαντάσματα: Μυστικά εδάφη και χαρτογραφικές παρανοήσεις
5 χάρτες του κόσμου από τον Μεσαίωνα
Χάρτες από το τέλος του κόσμου

Ο παγκόσμιος πληθυσμός των περίπου 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, αντιστοιχεί σε μία πυκνότητα 43 ανά τετ. χλμ, λαμβάνοντας υπόψη ως έκταση της Γης τα 150 εκατομμύρια τετ. χλμ, που αντιστοιχούν στην συνολικά έκταση του πλανήτη χωρίς να συνυπολογίζεται το τμήμα των θαλασσών.

Οι περισσότερες πόλεις με υψηλό δείκτη πυκνότητας πληθυσμού βρίσκονται στην βόρεια και ανατολική Ασία

Στην εικόνα στην αρχή του θέματος, στις μπλε περιοχές, ζει το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η επιφάνεια καλύπτει ένα εντυπωσιακό ποσό της γης στον πλανήτη μας. Όμως και στην κόκκινη περιοχή κατοικεί επίσης το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο 90% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στη λευκή περιοχή.

Ο ανθρώπινος πληθυσμός έχει ξεπεράσει τα 7 δισεκατομμύρια. Η εικόνα πιο κάτω δείχνει τον κόσμος χωρισμένο σε επτά περιφέρειες, κάθε μια με πληθυσμό 1 δισεκατομμυρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου