Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Η θρυλική Μεγάλη Καμπάνα του Dhammazedi

Καλλιτεχνική απεικόνιση της Καμπάνας

Η Μεγάλη Καμπάνα του Dhammazedi κατασκευάστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα με εντολή του βασιλιά Dhammazedi του βασιλείου της Βιρμανίας Hanthawaddy και παρουσιάστηκε στην παγόδα Shwedagon, στη σημερινή πόλη Γιανγκόν της Μιανμάρ. Ήταν κατασκευασμένη από χαλκό, χρυσό και ασήμι και λέγεται ότι ζύγιζε σχεδόν 300 τόνους -η μεγαλύτερη καμπάνα που κατασκευάστηκε ποτέ.



Δείτε ακόμη:
Καμπάνα Mingun: Κάποτε η βαρύτερη σε λειτουργία καμπάνα του κόσμου

24 χρόνια αργότερα, το 1608, ο Πορτογάλος πολέμαρχος και ιδιοτελής Filipe de Brito λεηλάτησε την παγόδα και κατάσχεσαι την καμπάνα με πρόθεση να την λιώσει για να φτιάξει κανόνια για το πλοίο του. Ο De Brito φόρτωσε την καμπάνα σε μια σχεδία για να την μεταφέρει. Όπως ήταν αναμενόμενο, η καμπάνα αποδείχθηκε πολύ βαριά για την σχεδία και βυθίστηκε στο σημείο όπου συναντώνται δυο ποταμοί.

Η παγόδα Shwedagon όπου βρισκόταν η Καμπάνα - φωτογραφία

Από τότε, η καμπάνα θεωρείται χαμένη, αλλά ο θρύλος της παραμένει εδώ και 400 χρόνια. Τις τελευταίες δεκαετίες, διάφορες εθνικές και διεθνείς ομάδες έχουν κάνει εκατοντάδες καταδύσεις στην κοίτη του ποταμού για να την εντοπίσουν, μάταια όμως. Η ανάκτηση της έχει γίνει πλέον μεγάλο θέμα για τους βουδιστές αλλά και εθνικής υπερηφάνειας για την Βιρμανία.

Πιστεύεται ότι η καμπάνα θάφτηκε κάτω από 25 πόδια λάσπης. Μερικοί λένε ότι βρίσκεται μεταξύ των ναυαγίων δύο πλοίων των Ολλανδικών Ανατολικών Ινδιών. Αλλά μέχρι στιγμής, καμία από τις προσπάθειες να εντοπιστεί δεν υπήρξε επιτυχής.

Το 2010, ο Αυστραλός σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και εξερευνητής Damien Lay διεξήγαγε εκτεταμένες έρευνες με σόναρ στην κοίτη του ποταμού και εντόπισε μερικές πιθανές τοποθεσίες, μακριά όμως από την περιοχή όπου πιστεύεται ότι βυθίστηκε η καμπάνα. Ο Lay πιστεύει ότι η καμπάνα δεν έχει βρεθεί ακόμη, επειδή η θέση της έχει παρερμηνευτεί από την ιστορία.

Ο ιστορικός Chit San Win πιστεύει ότι τόσο ο ποταμός Γιανγκόν και όσο και ο Μπάγκο έχουν αλλάξει πορεία τα τελευταία 400 χρόνια, οπότε η αναζήτηση για την καμπάνα σίγουρα γίνεται σε λάθος μέρος. Ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη τον 19ο αιώνα, όταν ένα ατμόπλοιο βυθίστηκε στον ποταμό Μισούρι και αργότερα βρέθηκε σε ένα χωράφι.

Αυτό που ανησυχεί τον Chit San Win είναι αν η καμπάνα όντως υπήρξε. Ο Win έχει ξάψει πολλά κείμενα της Βιρμανίας αλλά βρήκε ελάχιστα αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου