Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Η παλαιότερη βιβλιοθήκη του κόσμου ξεκίνησε από μια γυναίκα και σε λίγο καιρό θα είναι επισκέψιμη


Το Πανεπιστήμιο του Al Qarawiyyin στην πόλη Φεζ του Μαρόκο ιδρύθηκε από μια Μουσουλμάνα και άνοιξε τις πόρτες του το 859 μ.Χ.. Η βιβλιοθήκη του αποκαταστάθηκε τα τελευταία τρία χρόνια από μια άλλη γυναίκα, την Καναδομαροκινή αρχιτέκτονα Aziza Chaouni. Μια πτέρυγα θα είναι ανοικτή για το κοινό εντός του τρέχοντος έτους.



Δείτε ακόμη:
Μερικές από τις πιο εντυπωσιακές Βιβλιοθήκες της Ευρώπης
Οι τελευταίες σωζόμενες βιβλιοθήκες με αλυσίδες
Η μήκους 65 μέτρων κεντρική αίθουσα της Βιβλιοθήκης του Trinity College
Η Βιβλιοθήκη των Χρωμάτων του Χάρβαρντ


Η βιβλιοθήκη φιλοξενεί 4.000 σπάνια βιβλία και αρχαία αραβικά χειρόγραφα γραμμένα από γνωστούς μελετητές της περιοχής. Ανάμεσά τους είναι η έκδοση του 9ου αιώνα του Κορανίου και ένα χειρόγραφο για την ισλαμική νομολογία γραμμένο από τον φιλόσοφο Αβερρόη (Abū l-Walīd Muhammad ibn Ahmad ibn Muhammad ibn Rushd, γνωστός και ως Ibn Rushd. Ανδαλουσιανός πολυμαθής Μουσουλμάνος, ειδικός στον Αριστοτελισμό, την ισλαμική φιλοσοφία, την ισλαμική θεολογία, τη σαρία, καθώς και τη νομολογία, τη λογική, την ψυχολογία, την πολιτική και την ανδαλουσιανή κλασική μουσική θεωρία και τις επιστήμες της ισλαμικής ιατρικής, αστρονομίας, γεωγραφίας, μαθηματικών, φυσικής και ουράνιας μηχανικής).


Το συγκρότημα του πανεπιστημίου ιδρύθηκε ως τζαμί από την Fatima Al-Fihri, η οποία κληρονόμησε την περιουσία του εμπόρου πατέρα της. Η Al-Fihri ήταν μια νεαρή γυναίκα, γοητευμένη από τις γνώσεις και την περιέργεια για τον κόσμο. Επέβλεψε η ίδια την κατασκευή του τζαμιού και μέχρι τα γεράματά της παρακολουθούσε διαλέξεις φημισμένων επιστημόνων που ταξίδευαν στο τζαμί για να διδάξουν.


Ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να θεωρείται κορυφαίο θρησκευτικό και εκπαιδευτικό ίδρυμα στον μουσουλμανικό κόσμο. Σήμερα, το Πανεπιστήμιο του Al Qarawiyyin έχει μεταφερθεί σε άλλο μέρος στην πόλη Φεζ, αλλά το τζαμί και η βιβλιοθήκη παραμένουν στο αρχαίο συγκρότημα.

από: qz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου