Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Η στολή δύτη που είχε σχεδιάσει ο Λεονάρντο ντα Βίντσι


Στις αρχές του 16ου αιώνα, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι βρισκόταν στην Βενετία. Η πλούσια πόλη ήταν σε δεινή θέση, καθώς το ναυτικό της είχε ηττηθεί άσχημα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Υπήρχε σοβαρός κίνδυνος η ίδια η πόλη να πέσει στα χέρια των Τούρκων. Η βενετική κυβέρνηση χρειαζόταν λύσεις και δεν υπήρχε καλύτερο μυαλό για να τις δώσει απ' τον Ντα Βίντσι.



Δείτε ακόμη:
Μια "To Do list" του Λεονάρντο ντα Βίντσι
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον Άνθρωπο του Βιτρούβιου

Ανάμεσα στις πολλές ιδέες που σχεδίασε στα σημειωματάρια του, ήταν το σχέδιο μιας υποβρύχιας καταδυτικής συσκευής -η ανακατασκευή της οποίας φαίνεται πιο πάνω.

Μια σελίδα από το Codex Arundel, όπου φαίνεται ένα από τα σκίτσα της συσκευής κατάδυσης του Ντα Βίντσι

Τα πιο πλήρη σχέδια δείχνουν μια δερμάτινη στολή και μάσκα, με γυαλιά και έναν φουσκωτό ασκό που να μπορεί να βυθίζεται και να επιπλέει. Δύο κοίλοι σωλήνες αναπνοής, από ζαχαροκάλαμο και ενισχυμένοι με χαλύβδινους δακτυλίους, οδηγούν από το στόμα του δύτη μέχρι την επιφάνεια του νερού. Υπάρχει μια ειδική θήκη για να ουρεί ο δύτης, εξασφαλίζοντας ότι μπορεί να μείνει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ανεξάρτητα από το αν... τον καλεί η φύση.

Μερικοί ιστορικοί πιστεύουν ότι η στολή ήταν μέρος ενός σχεδίου για μια επίθεση στα πλοία των Οθωμανών από τα κάτω, προκειμένου να τα βυθίσουν ή να απελευθερώσουν τους κρατουμένους. Άλλοι όμως πιστεύουν ότι η στολή είναι σχέδιο του Ντα Βίντσι όταν ήταν στο Μιλάνο, οπότε μπορεί να σκόπευε να επιτεθεί στην Βενετία.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου