Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Το τεστ που έθετε ο Τόμας Έντισον στους υποψήφιους για μια θέση εργασίας


Σήμερα οι εταιρείες θέτουν κάποιες ερωτήσεις στις συνεντεύξεις για μια θέση εργασίας. Καμία όμως απ' αυτές δεν φτάνει ούτε στο ελάχιστο τις ερωτήσεις που έθετε ο Τόμας Έντισον στους υποψήφιους υπαλλήλους του. Το τεστ αποτελούνταν από ερωτήσεις που σε μεγάλο βαθμό θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει άσχετες ως προς τις εργασίες του Έντισον.



Οι Αμερικανοί έπαθαν μια εμμονή με το τεστ όταν δημοσιεύτηκε στις 11 Μαΐου του 1921 στους New York Times. Συζητήθηκε, αντιγράφηκε, αλλά και διακωμωδήθηκε από τις εφημερίδες και τα περιοδικά σε όλη τη χώρα. Δυο μέρες μετά την πρώτη δημοσίευση, στις 13 Μαΐου, δημοσιεύτηκαν  οι 146 ερωτήσεις του τεστ μαζί με τις απαντήσεις τους ξανά στους Times.

Όλοι είχαν μια άποψη για το τεστ. Όσοι κατάφεραν και απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις σωστά, ήταν περήφανοι. Ήταν όμως η μειοψηφία.

Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν ακόμη και τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο οποίος λέγεται ότι "απέτυχε", μη γνωρίζοντας την ταχύτητα του ήχου. Λέγεται ότι ο Έντισον δημιούργησε το τεστ επειδή ήταν απογοητευμένος με τους απόφοιτους των κολεγίων που αιτούνταν εργασία και οι οποίοι δεν είχαν γενικές γνώσεις.

Το τεστ άλλαξε πολλές φορές αφότου διέρρευσαν οι απαντήσεις, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους Αμερικανούς να το συζητάνε σαν να ήταν το απόλυτο βαρόμετρο της νοημοσύνης.

Αν θέλετε να κάνετε το τεστ, θα το βρείτε εδώ (όπως εμφανίστηκε στους New York Times στις 11 Μαΐου του 1921), ενώ εδώ υπάρχουν οι ερωτήσεις μαζί με τις απαντήσεις.

Απλά να θυμάστε ότι γράφτηκε το 1921...

2 σχόλια:

  1. Το φράγμα του Ασσουάν δεν υπήρχε το 1921, αλλά μετά το 1970. Μου φαίνεται hoax ερωτηματολόγιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή η παρατήρησή σου αλλά στην αγγλική έκδοση της wiki, στο λήμμα Aswan Dam (https://en.wikipedia.org/wiki/Aswan_Dam) γράφει, "The Aswan Dam is an embankment dam built across the Nile at Aswan, Egypt between 1898 and 1902. Since the 1960s, the name commonly refers to the Aswan High Dam".

      Διαγραφή