Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Ο άνθρωπος που τράβηξε αυτή τη φωτογραφία κατηγορήθηκε ως εχθρός του κράτους

Ομάδα Νέων Πρωτοπόρων, Viktor Bulla, 1937 - πηγή

Ενώ λίγο-πολύ ξέρουμε τι κάνουν οι Πρόσκοποι, οι πρόσκοποι στην Σοβιετική Ρωσία, οι επονομαζόμενοι Νέοι Πρωτοπόροι, ήταν πιο συγκεντρωμένοι στην άμυνα της πατρίδας τους. Η φωτογραφία πιο πάνω -που σίγουρα κάπου θα την έχετε δει, συνήθως με κάποια ιστορία συνομοσιολογίας- τραβήχτηκε στην ΕΣΣΔ το 1937 και αποτελεί την επιτομή του συνθήματος "Έσο έτοιμος".



Αυτό το μαζικό και "παγωμένο" πορτρέτο είναι γνωστό ως "Η Άμυνα των Πρωτοπόρων". Οι Πρωτοπόροι έπρεπε να είναι έτοιμοι για κάθε απειλή που θα προέκυπτε, ακόμη και πίσω από την κάμερα. Ο άνθρωπος που τράβηξε αυτή την φωτογραφία, ο Viktor Bulla, μόλις ένα χρόνο μετά τη φωτογράφιση, ανακηρύχθηκε εχθρό του κράτους.

Οι Νέοι Πρωτοπόροι, αλλιώς Οργανισμός Όλων των Ενώσεων Πρωτοπόρων Βλαντιμίρ Λένιν, ήταν το δεύτερο στάδιο -από τρία- ενός εθνικού προγράμματος με βάση την ηλικία που αποσκοπούσε στη δημιουργία ιδανικών Σοβιετικών πολιτών. Μέχρι το 1923, οι μικροί Σοβιετικοί μπορούσαν να εγγραφούν στους Μικρούς Οκτωβριανούς, μια ομάδα που προορίζονταν για παιδιά ηλικίας από επτά έως εννέα ετών και η οποία πήρε το όνομά της από τα παιδιά που γεννήθηκαν το 1917, τη χρονιά της Οκτωβριανής Επανάστασης. Μόλις τα παιδιά μεγάλωναν, εντάσσονταν στους Πρωτοπόρους (από 9 έως 14). Για τους πραγματικά αποφασισμένους να φτάσουν μέχρι την πόρτα του Κόμματος, υπήρχε η Komsomol (Κομσομόλ), δηλαδή η Οργανισμών των Ενώσεων (ηλικίες 14-28).

Στην α/μ φωτογραφία πιο πάνω, κάθε Πρωτοπόρος ήταν εφοδιασμένος με μια μάσκα αερίων. Η βασική συνιστώσα του "Έσο έτοιμος" σήμαινε συμμετοχή σε στρατιωτικές ασκήσεις ετοιμότητας, η οποία δεν ήταν κάτι το παράξενο για την ασταθή φύση του νεαρού τότε σοβιετικού κράτους. Αυτή η προετοιμασία ήταν μια απάντηση στον χημικό πόλεμο κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η φωτογραφία μπορεί να μοιάζει ανατριχιαστική σήμερα, αλλά ο κίνδυνος και η αστάθεια είχε διεισδύσει σε κάθε στιγμή της ζωής τους.

Οι Νέοι Πρωτοπόροι μπορούσαν να συμμετάσχουν σε κατασκηνώσεις κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών και χειμερινών διακοπών. Η ζωή όμως δεν ήταν πάντα έτσι. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, γνωστός στους Σοβιετικούς ως ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος, χιλιάδες Πρωτοπόροι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της αντίσταση εναντίον της Ναζιστικής Γερμανίας.

Ο Viktor Bulla -εκτός από φωτογράφος ήταν και σκηνοθέτης- ήταν πολύ δραστήριος στο να δημιουργήσει ένα αρχείο της Οκτωβριανής Επανάστασης από την αρχή της. Ενώ η φωτογραφία του δε θα μπορούσε να θεωρηθεί προπαγάνδα, ο Bulla κατηγορήθηκε για κατασκοπεία και ανακηρύχθηκε εχθρός του λαού. Στις 15 Ιουλίου του 1939 (σύμφωνα με άλλες πηγές, στις 23 Ιουνίου του 1938) ο Bulla συνελήφθη μετά από καταγγελία ενός από τους υπαλλήλους του. Ανακρίθηκε δύο φορές. Ο πρώτος γύρος της ανάκρισης δεν απέδωσε καμία κατηγορία εναντίον του, αλλά κατά τη διάρκεια της δεύτερης ανάκρισης αναγκάστηκε να ομολογήσει για δραστηριότητες κατασκοπείας. Το 1938, ένας συγγενής του ανέφερε ότι ανακηρύχθηκε "εχθρός του λαού" και εξορίστηκε στην Άπω Ανατολή, όπου καταδικάστηκε να παραμείνει "δέκα χρόνια στην απομόνωση". Η μητέρα του ανέφερε ότι πέθανε από καρκίνο του στομάχου το 1944 σε ένα από τα στρατόπεδα. Ο εγγονός του όμως, ισχυρίζεται ότι βρήκε έγγραφα που αποδεικνύουν ότι στην πραγματικότητα τουφεκίστηκε τον Οκτώβριο του 1938.

Αν και οι Νέοι Πρωτοπόροι δεν υπάρχουν πλέον, η εφημερίδα της Κομσομόλ είναι ακόμα ενεργή στη Ρωσία, ενώ παρόμοιες οργανώσεις Πρωτοπόρων εξακολουθούν να υπάρχουν σε περισσότερες από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων η Λευκορωσία, το Μεξικό και η Βόρεια Κορέα. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα δε, οι Νέοι Πρωτοπόροι οργανώθηκαν και για τα παιδιά του Κ.Κ. στις ΗΠΑ.

από: atlas obscura, με πληροφορίες από wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου